сряда, 7 септември 2011 г.

30 ст.

Когато си на 11 и животът ти струва 30 ст., няма значение дали имаш ново колело, а нямаш телевизор и компютър; дали имаш баща у дома и полубрат-полицай, който иска да обере казино, за да върне майка му заем; дали ти разрешават през ваканцията да играеш навън до 22 часа или те прибират, както е по закон; дали, когато те издирват, някой ще се сети първо да локализира телефона ти и да разпита по-подробно другите деца къде ходиш, за да те търси най-напред там ... Няма значение дали си човечен и въпреки собствения си недоимък, със старите дрехи на батко си и със своите джобни се грижиш за изпадналите си приятели, а за благодарност те правят на решето с нож и се опитват да те изгорят след това.

За теб вече нищо няма значение - нито когато си лежал самотен и студен повече от денонощие в катакомбите на "Легала", нито на масата за аутопсии, нито днес, в белия ковчег. Оставаш си завинаги на 11, добър и лъчезарен. За близките ти остава смазващата мъка. За всички останали - много въпроси.

Защо незрял още младеж, неуравновесен и почти безпризорен, пенсионер поради ментално заболяване и взимащ лекарства заради него, се разхожда свободно с колекция ножове и има такива дори под възглавницата? И ако той е истинският виновник, колко и какво наказание ще понесе предвид своята диагноза?

Защо катакомбите на "Легала" и грозно стърчащата му кула ("Ху@" на града), където неведнъж се пребиваха и убиваха хора и други грозотии (повечето наследство от соц-а), които никой никога няма да дострои, стоят полуразградени, без охрана и стават свърталища на наркомани, клошари и всякаква паплач? Колко човека (и какви) трябва да търкат кметския стол и какво още трябва да се случи, за да се сети някой да взриви тези язви?

Днешното погребение, платено от общината, нито отговаря на тези въпроси, нито успокоява някого (освен и без това спящата съвест на отговорните).


Почивай в мир, Приси.

7 коментара:

  1. Страшно е, Точе, не само в Шумен (тук пък се разхождаше някакъв канибал).

    ОтговорИзтриване
  2. забелязала ли си, че в последно време агресивното поведение се правръща във все по-очебийна тенденция? не просто се убиват хора. вече и деца убиват деца.
    а общината явно действа по метода на Пилат.

    ОтговорИзтриване
  3. И "след дъжд - качулка" - също.
    А агресията ме ужасява, във всичките й форми.

    ОтговорИзтриване
  4. :(

    Какво му има на този свят :(

    ОтговорИзтриване
  5. Не знам, изтрещява прогресивно. :(
    При Светлито - канибал, периодично се появява някой превъртял, който се успокоява с (масов) мор. Чудим се, коментираме, съчувстваме и ... забравяме.
    Когато се случи на една ръка разстояние, наред с другото, ужасът и паниката хващат здраво за гърлото ...

    ОтговорИзтриване
  6. :( нищо няма значение за останалите вечно млади - малки в случая
    а за нашите деца остава да мечтаем да остареят, да се молим да не попадат на неподходящо място в лош момент, да ги надзираваме отблизо с риск да си навлечем тяхната неприязън
    Бог да ги пази! Уповавам се, сама съм ужасно безсилна.

    ОтговорИзтриване
  7. Марта, нали знаеш, "да не ти се случва това, което ти мисли майка ти". В такива моменти съм на границата на параноята, че не можем да ги опазим - нашите, другите ...
    За този случай се изписа много, спрях да чета измишльотини и версии. Страшно се издразних от изнесените в нета снимки и пикантерии от погребението, от целия журналистически сеир на гърба на хората, изживели трагедия. Но това прави изключение, много е човешко, писано повече от майка и по-малко - от журналист. И с много истини.

    ОтговорИзтриване