вторник, 13 май 2014 г.

Мръсна хаванска трилогия

Ако сте гнусливи и чувствителни на масата, в леглото, в разговорите и в отношенията си, дори не докосвайте тази книга. Защото зад лъскавата завеса на пурите и рома, на чувствените и сговорчиви мулатки и омайните карибски нощи ще затънете дълбоко в телесни течности и смрад, мазилката и стените ще се ронят в леглото ви, ще газите лайна в коридора и плъхове – в стаята си, ще се чукате и ще ви чукат на всяка крачка, ще отслабвате по 18 кг месечно, ще искате да продадете и себе си за една вечеря или парче сапун, ще делите обща тоалетна с още 50 човека, ще се облекчавате в хартийка, ще я хвърляте от покрива върху отсрещния блок и ще гледате отгоре как уличните кучета закусват с още топлия мозък на съседа ви, направил сам крачката към по-добрия свят.

 
Очакват ви не хорър сцени, родени от нечий болен мозък. Очаква ви Куба през 1994/95 г. - задушавана от мизерия, лозунги, правила и цензура, нечистоплътна и неистово гладна, с остър дефицит на стоки и лична свобода. „Всичко е в криза – идеите, кесиите, настоящето. За бъдещето да не говорим.”

Красивите и възвишени думи не виреят там, където оцеляването е единствената мечта. Проститутките, крайбрежният Малекон и гладът нямат нужда от тях, а от циничния, похотлив, груб и болезнено искрен език на Гутиерес. И от него самия – обикновен, самотен, но не и примирен. На кръстопътя между полудяването и самоубийството избира да оцелее, като спре да се взима насериозно. Иска от живота съвсем малко, за да е щастлив: бутилка ром, приятел, много секс. Също и да се научи да се надсмива на себе си. Винаги, дори когато му отрежат топките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар