петък, 10 май 2013 г.

Търся си доброволец

... който да свърши нещо вместо мен. Нищо непосилно или незаконно, трябва само да прочете една книга и да ми я обясни после така, както би го направил пред отбор юнаци и юначки от някое нашенско риалити. 

Книгата не е обикновена и случайна, а е българският кандидат за Нобелова награда (която както сигурно и децата знаят, се връчва на писател, независимо от коя държава, който е създал най-забележителния литературен труд с висши идеали). Издадена е миналата година. В това интервю с единствения човек, имащ право да предлага наши писатели за престижната награда, са изброените кандидатите през последните години (името на автора й не е сред тях). За тази година името е само едно - на най-достойния, но няма право да го посочи. По най-елементарната логика следва то да е името на човека, сътворил тази книга.

В Кафене.бг има едно много прехласнато и възвишено нейно ревю, единственото налично в мрежата. Моля да го прочетете цялото и с максимално внимание. В скоби ще добавя, че след него ме човъркат следните неща: дали кафенето не е взело да се разминава с място за изкуство и култура или авторката: а) не е чела, за каквото е писала; б) е пила/пушила нещо, преди да пише и кога най-сетне ще престана да чета сайтове с платени ревюта на книги?

Но стига лирични отклонения, ето го и литературният шедьовър: цък!  Най-долу има и линк към е-книгата.

Честно си признавам, опитах се да я прочета сама, колкото и да ми е кът свободното време и едва да го разкъсвам между Pale Blue Dot на Сейгън, Пръстът на Галилей на Аткинс и още минимум десетина започнати заглавия художествена литература. Въпреки ужасната комбинация от бели букви + черен фон + ситен шрифт, положих усилия за няколко страници, дори я попрелистих до края, в случай че нещо не си пасваме с началото й. Емиииии... всичко си има: Голям взрив, енергии, квантови работи разни, аури, безкрайно количество научни доказателства и примери, силното рамо на Холографската вселена, извънтелесни преживявания, много, ужасно много наука (авторът е физик с голям опит все пак...) Обаче се препънах. Тъкмо се бях успокоила тези дни, че след Парадокс-а на Ал-Халили що-годе съм се пообразовала и хоп - попаднах на някакви странни частици с още по-странни свойства, които при движението си губят част от знанието си и огромния си информационен потенциал. В този момент ме зашлеви аналогията с паметта на водата и край, изключих, не мога да прочета или асимилирам нито ред повече, от никоя книга. 

Много моля затова (за да не се чувствам неука и тъжна и защото ми се чете, чете ...) някой да се жертва заради мен, да прочете този велик труд и да ме направи съпричастна и близка с номинацията за Нобел (а защо не и награда?!). Ако може, нека доброволецът е физик или поне със стабилни такива познания, за да се плъзне по-лесно и безболезнено в авторовото мислене. 

Искам да го помоля също да бъде смел и мъжествен и да не се отказва и огъва още при първия си досег с науката и силата на доказателствата в тази творба:



11 коментара:

  1. Аз като виден холографски образ твърдя, че е абсолютно невъзможно да я прочета дори нафукано веднъж, в никакъв случай два пъти, както твърди онази госпожа, поради простата причина, че в кратките мигове, в които не я наблюдавам това гениално произведение просто има наглостта да изчезва! :)

    пп. Ела да направим галилейския пръст от бургаски пясък на фестивала! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ел, с нищо ли не мога да те изкуша за идеята? Шоколад, сладолед, мусака, сармички, баница, торта? :)
    А на феста - ще, естествено. Сега тренирам чупки и муцунки пред огледалото, нали трябва да си направим снимки и да се фръцнем с тях във фейса. :) Искам фотосесия с Тесла и с банана на Дарвин. :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааааз съм неподкупнаааа..дайнасамнещо! :))
      Откак спомена за лечебните сили на разни секрети и аз тренирам муцунки:
      http://liolsh.files.wordpress.com/2012/05/201.jpg

      Изтриване
  3. Ахааа, Азимов четеш, а за вълновите функции на квантовите частици - препъваш се, а? :):):) Виж сега, след като прочетох "Сътворението на Вселената или Големият адронен колайдер" (която си е документална и описва какво представлява Колайдера, какви са апаратите, които са монтирани в ЦЕРН, какви са екипите, с какво се занимават, какви експерименти вършат - съвсем ненаучно и нефантастично), така съм препълнен с хигс-бозони, мюони и бета-кварки, че сигурно аурата ми все още свети от поне петстотин метра като светофар на жълто, така че спри да си вълнуваш частиците излишно - я гледай какво е слънчице навън :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Послушах ти съвета, още преди да съм го прочела. :Р Някакви свръхенергии текат сигурно. ;)
      Иначе чета разни работи и малко ми се опъват, ама този шедьовър ме озори повече и от "Одисей" на Джойс. И всичкото заради един вметнат Нобел!
      Често си мисля, че похабената енергия за превръщането на напразно погиналите дръвчета в хартиени изделия и за творенето на глупости би могла да се оползотвори по-смислено...

      Изтриване
  4. Ти трябваше да я дочетеш докрая, за да разбереш как дъщерята на автора може да включва телевизора само с мисълта си ;)

    Аз имам изданието от 2009, и слава холографскому богу, тя е с черни букви на бял лист. Не зная как си се мъчила с по-новата версия...

    Та, аз мога да ти я обясня съвсем набързо - манджа с много грозде, нашенски тип Дийпак Чопра.
    Да не казвам, че набляганията на Копенхагенската интерпретация на КМ (квантовата механика) в книгата са мека казано безпочвени, така че цялата му хипотеза тръгва надолу директно от там.
    Всеки може да провери валидността на КИ (копенх. интерп.) като примерно постави един диктофон в гората и запише звука от, например, падналото дърво.

    "This is also the solution to the old conundrum about whether, if a tree falls in the forest and there’s no one
    to hear, is a sound produced? Of course if we define a sound in terms of someone hearing it, by definition
    there was no sound. But this is an excessively anthropocentric definition. Clearly, if the tree falls, it
    makes sound waves, those sound waves can readily be detected by, say, a CD recorder, and when played
    back, the sound would be recognizably a tree falling in a forest. There is no mystery here" - Carl Sagan, "Billion and Billions"

    Една такава интерпретация си е много хлъзкав терен, защото отново води към един антропоцентризъм (аз лично си го наричам егоцентризъм и чист нарцисизъм), че видиш ли едва ли не нищо не е същестувало преди да се е появил човека и да го осъзнае. Малко едни такива размисли ни бутат пак към това да сме "центъра на Вселената" и "апогея" на еволюцията и Живота. Все идеали от едни стари, та прастари времена.

    Мерси, ама не. Да си задържат Nobelpriset-a в Sverige.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за краткото, но много изчерпателно обяснение. :) Определено не е за мен тази книга, не съм дорасла още за подобна наука, за Чопра - също. :)

      Не съм се мъчила особено, прелистих набързо онлайн. Но може би някога ще трябва да се напъна до края или да жертвам левчета за хартиеното издание. Понеже е допълнено и подобрено, няма начин да не съдържа и по-зашеметяващи номера от този с телевизора. :D
      Възхищавам се на автора как сам си вярва. И на другите като него. Пишат, рекламират се и (съвсем неучудващо) събират овча фенска маса, която вярва на всяка думичка на поредния гуру. Безапелационно убедителни са енергия, квантов и наука - разчистват пътя на всеки шарлатанин (пример).
      На мястото на автора бих направила образователно турне. Т.е. пътуващ цирк, който да показва под формата на фокуси и магии идеите в книгата. Благодатна публика винаги ще има. :D

      Изтриване
  5. Отговори
    1. аааааа аз съм имала и блог... :)

      весели празници, пълни и релаксиращи ти пожелавам и дано не ти подарят детоксикиращи стелки или турмалинова нанометрична чаша за жива вода :P

      Изтриване