четвъртък, 1 март 2012 г.

(***)*

*Всъщност заглавието е "Happy Satan Марта", но като неблогоугодно няма шанс да виси по-горе.

За мартеничките бях чела какво ли не, включително че са фалически знак и най-завоалирания образ на половото единство. И няколко много различни легенди за произхода им. Тази вечер се разтърсих за истината и я открих - шарените кончéта се оказаха с доста демоничен и вещерски оттенък и трябва да бъдат анатемосани, забранени, изгорени и т.н.

"... ако успеем да намерим в тях символика, която да ни води към молитва, а не към оргия, мога да ги оправдая и да ги нося с радост"

"Защо да не бъдем Сол и Светлина за Света ? Защо не махнем всички езически празници и да заживеем като християните описани в Библията ... със същия морал и ценностна система, със същито упование в Бога ?????!!!!!!"

"анатема!!!!!!!!анатема на мартениците!!!!!това е езическо нещо!!!!!!проклети да са!не трябва да се носят мартеници."

"значи аз смятам че е изключително езическо да се слагат мартеници защото се вярвало че ще донесат "здраве и късмет" по голяма тъпотия от това не съм чувал.аз лично не нося мартеници смятам че са гавра с Бога и Божията благодат."


И още много такива веселяшки мисли има в същата тема. Включително и декларация от възмутени родители относно училищните занимания на дъщеря им. Ще я цитирам със съкращения, защото тълкуванията на легенди и стихотворения, както и други мисли в нея, заслужават редовни консултации със специалист, изписващ цветни рецепти за аптеката.


"ДЕКЛАРАЦИЯ

От ХХХ и YYY, родители на ZZZ,
уч. в Iа клас при СОУ „Кирил и Методий”-гр.Бургас

Да послужи пред когото е нужно.

Аз, в ролята си на родител, декларирам, че дъщеря ми ZZZ няма да изработва или носи мартеници, поради християнските убеждения, които нашето семейство има.

Християнската вяра, базирайки се на Библейските учения, изрично забранява магьосничеството и суеверието.

.......

Според стихотворението „Баба Марта бързала”, което е поместено в Читанката за II клас, мартениците, които Баба Марта вързала помагат „на гората – да листят листата. И да дойдат всичките: щъркелите, птичките, първия певец ... а пък на дечицата върза на ръчицата мартеници чудни със ресни червени, да са ранобудни, да растат засмени.” А коя е Баба Марта и какво наистина представляват мартениците?

„Приказката за Баба Марта

Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Те носели едно име - Сечко. Само че единият наричали Малък Сечко, а другият - Голям Сечко. От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла с благата си усмивка, блестяло слънцето, прелитали весело птичките.
Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, когато топлото слънчице огряло, птичките се обадили, та из тревица стоката си да попасе.
- Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! Скоро Сечко си отиде - думал й свекърът.
Преживял е много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветрове ще завеят, по месецът разбирал кога дъжд ще завали, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.
- Кърпикожусите цъфтят сега, снахо - топло й напомнил старецът. - Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
- Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи - казала снахата и подбрала овцете и козите нагоре към планината.
Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!
Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветрове безмилостно забрулили напъпилата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.
Младата овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците горе в планината.
Така останал обичаят да се правят мартеници от червена и бяла вълна, за да радостна Баба Марта и да носи само добрини на хората.”

Първо, Баба Марта е мит, не историческа личност, въпреки, че на децата се представя като такава. Второ, тя е представена (поне от приказката така става ясно) като жена със свръхестествени способности, които обаче в един момент използва за отнемане на човешки живот – и това тя прави (абсолютно неоснователно). А дали мартениците наистина играят ролята на умилостивение пред Баба Марта или имат друго предназначение? Следващите наколко цитата ме карат да се замисля още повече:
..........
„Според предание, дошло от древността, мартениците носят здраве, щастие и дълголетие. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията" , най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.
Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата.
Разпространен е и гадателският обичай за избиране на ден. От 1 до 22 март всеки си намисля един определен ден от този период и по него съди каква ще е годината - ако е слънчев, ще е успешна, ако вали и времето е лошо - ще има трудности.” (Интернет)

„Старинният обичай изисквал бялата вълна за мартениците да се събере от пасищата на стадата, където кичури овча вълна са останали по храсталаците. Така вълната е "поела" магическа сила от природата и от звездите. После част от вълната се оцветява в червено. И накрая бабата изприда и пресуква заедно бяла и червена нишка. Докато ги преде и усуква, тя изрича обредни заклинания. Вярвало се е, че преди да се залови с направата на мартеници, жената не бива да е пипала огъня в домашното огнище, за да има мартеницата магическа сила. Първоначално мартениците служели за амулет, който предпазва от злосторни духове, болести или урочасване от "лоши очи".” (Из статия „Баба Марта се посреща с мартеници” - БНР)
............

Мартеницата не е никак безобидна, както изглежда на пръв поглед. Тя всъщност представлява т.нар. “бяла магия”, т.е. магия за добро или за разваляне на “черна магия”. Обричането, наричането, заклинанията, които се ползват при изработването й са недопустими практики от гледна точка на християнската вяра.

Съобразявайки се с горните цитати, се надявам да проявите разбиране и толерантност към верските ни убеждения, гарантирани от Конституцията на Р България – чл. 37.
Родителите определят вярата на своите деца … цитат от конститицията или закона

………….. г.
С уважение,
Гр. Бургас

ХХХ, YYY"


Чувствам се много щастлива, че нито моите родители ми налагаха (или определяха, ако спазвам термините) вяра като горната, нито аз - на децата си. Току-виж утре някой такъв изперкал кукундрел заискал да се забрани и Сънчо, защото е представен от филмчетата като същество с почти неясен пол и произход и със свръхестествени способности. Съвсем небезобидно, както изглежда на пръв поглед, защото всъщност с пръчката си ръси т.нар. “бяла магия”, т.е. магия за добро. Да ви напомня на някого?
25 коментара:

 1. Мхм. ЧБМ, Точе! Да си бяла и червена, с огън-слово надарена!:)

  ОтговорИзтриване
 2. Хахах, големи цитати си пуснала, посмях се - добре поне, че не набедиха Пижо и Пенда за вуду-кукли. :)
  Аз обаче съм си езичник, така че живи и здрави, и честита Баба Марта! :)

  ОтговорИзтриване
 3. "анатема!!!!!!!!анатема на мартениците!!!!!това е езическо нещо!!!!!!проклети да са!не трябва да се носят мартеници."

  Тва кат от песен на горгорот бе, веех си косата на величествен слоу моушън докат го чета и в главата ми звучаха тежки жици

  ОтговорИзтриване
 4. Честита баба марта и 'неска има снег пред дувара, яла го изчистиш :P
  жива и здрава да си, барабар с всичко край тебе, дето ти е ценно

  ОтговорИзтриване
 5. аха, Точке, знаех си че обичаш топчести мартенички :p

  Честита баба Марта :)! И не е вярно! баба Марта съществува :р И наказва хората, които не си споделят книжките :р

  ОтговорИзтриване
 6. Честита Баба Марта!
  (Отивам да си пусна статанинска музика ;р )

  ОтговорИзтриване
 7. Аз мислих, че дядо Март са го пратили при змеицата, но явно съм объркала... :P :)))

  Да си здрава, Точе, за да имаме сили и да браним заедно Сънчо от посегателства!

  ОтговорИзтриване
 8. "А коя е Баба Марта и какво наистина представляват мартениците?" ме настрои за шоу и наистина си заслужаваше :D

  ОтговорИзтриване
 9. Благодаря на всички! :)
  Бъдете много здрави и щастливи и с по-малко откачалки наоколо. :)))

  И един много свеж сатанински поздрав. :)

  ОтговорИзтриване
 10. Винаги съм ги подозирал мартениците аз... Знаех си!!! :Д
  Честита и от мен :)

  ОтговорИзтриване
 11. Честита и на теб. :)
  Във всяка традиция, народен обичай или приказка има нещо нечисто и съмнително. :Р
  Само в Библията са чистата и свята истина и верният път. ;)

  С огромна мъка в душата си признавам, че загубих един бас и трябва спешно да я прочета. Приемам съболезнования. :(

  ОтговорИзтриване
 12. Възможно ли е покрай Сънчо и Баба Марта да забранят и Хари Потър? Ако да, тогава твърдо подкрепя исканията на ХХХ и YYY. Също така смятам, че и прическата на Джъстийн Бийбър е нелицеприятна за Бог и в частност за мен, като ревностен християнин.

  ОтговорИзтриване
 13. БПЦ, полските отци и дори самият Ратцингер, преди да стане папа, предупреждаваха, че Роулинг бълва язви на окултизма, които учат на черна магия и намаляват съпротивителните сили на децата срещу злото, карайки ги да загърбват утехата на християнството. Доколкото успях да изгледам 2 серии и нещо, ги подкрепям. Но не заради същото, а защото създадоха у децата, че и у доста възрастни мания към една боза, на която краят й май не се вижда. Каквото и да имаш да кажеш на зрителите/читателите, го правиш веднъж, два пъти, максимум три. От три нататък е блудкаж с единствена цел приходи. Без изключения.

  И ти си един ревностен християнин като мен, нямам думи. :Р
  Освен за Потър, съм съгласна и за анатемосването на Бийбър и баба Мадона. Обаче не съм съгласна да ми скачат срещу AC/DC. Хич! :D

  ОтговорИзтриване
 14. Аве и на AC, и на DC, все се скача. Колко - зависи от волтажа. :P

  ОтговорИзтриване
 15. Много ги разбираш тези тоци, бе Ностро. :Р Да не би ти да си авторът на променливия ток, когото се скъсват да търсят в блога? :D

  ОтговорИзтриване
 16. Долу ръцете от мартениците! За Хари Потър не ме е грижа! :)

  ОтговорИзтриване
 17. На мартениците посягаме единствено и само за да си ги закичим. :)

  А от Хари Потър се вълнуват май само онези, които чакат да им снесе още някоя стотинка. :)

  ОтговорИзтриване
 18. Честита баба Марта. Точе, защо пак се хващаш с работи дето не са ти ясни??????? Християнство идва от Христос и Нови завет. Виж какво влиза в него.Гугъл знае. Библията, както се беше изцепил някой е сборник приказки за овчари. Това виждат някои в нея,...както Ония видял балета, нали се сещаш (смях)
  Пък ти като родител, в съгласие с Конституцията на Р България – чл. 37. определи сатанизма като религията на децата си...Няма лошо, то и без това голяма част от световния елит е в нея :) И без това детските книжки и филми случайно (смях) са пълни с разни урунгели, таласъми, вампири и пр.възпитателна екзотика...

  ОтговорИзтриване
 19. А- и още нещо, нали знаеш, че на нас все от после ни идва на ума (смях), ТЕЗИ мартеници, които се продават, пък и правят в къщи, нямат нищо общо освен външния вид, разбира се, (а някои и това нямат)с Ония, ритуално изготвяни, с т.нар. бяла, розова и пр. магии... Те са просто един..сувенир, спомен от езическо време, също като тиквите по Ония празник, които, доколкото си спомням, първоначално са били репи...Това е.
  И понеже тези мартеници се изработват основно от инвалиди, надомници и пр..не е лошо да се вземат като благотворителен акт. Ние ги купуваме точно от такова място и сега имам цели четири + 2 от сватята :)

  ОтговорИзтриване
 20. Кръстю, май пак си объркал блога, в който ти е позволено да се правиш на месия. Да вземеш да спреш да ни занимаваш с религиозна помия, а? Като гледам как всичко ти е ясно, по-добре отиди събуди Лазар от пещерата и си дрънкайте глупости - и без това само зомби би ти се вързало.

  ОтговорИзтриване
 21. Кръстю, не пак, а отново. Обикновено се занимавам с това, от което нямам понятие, че е по-интересно. ;)
  Децата ми вече са достатъчно големи и отдавна не вярват в небивалици (респ. в божествени глупости). :) И за разлика от родата от двете страни, и двамата подкрепят ината ми тази година да минем без всякакви хамкания на халви, заговявания и боядисване на яйца - всичкото в чест и по повод на нещо, което не се е случвало.
  Виж, мартеници носят и подаряват.

  А за детските филмчета си много прав. Преди време се оказа, че дори и любимите ми Том и Джери са вредни, защото проповядвали насилие.

  ОтговорИзтриване
 22. Е, радвам се, че все пак съм бил полезен с нещо, то какъв Месия ще съм, щом няма да се меся. Че и месия се римува с помия, чак Ностро го изби на мерена реч...(смяXXXL)

  ОтговорИзтриване
 23. Кръстю, мисля те за разумен човек и се надявам, че следващото изречение ще ми се наложи да го напиша за първи и последен път. Този блог не е място за риболов и няма да позволя да се превърне в такова. Просто не ме влече подобен спорт. ;)

  А Ностро е поетична душа, да. Затова така си го обичам. :)

  ОтговорИзтриване

Web Statistics