петък, 14 октомври 2011 г.

Въпрос на слух

Един приятел се кахъреше днес във ФБ за текста на рекламите. Едната му се струвала не особено подходяща за дъщеричката му, понеже се чувала двусмислена думичка, която написа. Две минути след това статусът му беше изтрит.
Не гледам реклами, но тази точно я повтарят непрекъснато и до втръсване хлапетата пред блока, че и доста по-големи и вече прошарени деца, след като си пийнат малко. След изчезналия статус се заслушах много внимателно.

Не четете субтитрите, доверете се на слуха си:



Вместо задоволство от наличието на кашкавал, чувам точно същото като него: провлачено питане (или констатация): "Искаш кавал". Така и не разбрах защо цензурираха човека заради един музикален инструмент ...

7 коментара:

  1. Един еБах, и той умря :(
    Моцарт, и той умря :(

    Не знам за теб, но това с кавала ме по-кефи :р

    ОтговорИзтриване
  2. ама то дори да оставим настрана "и с кашкаваш" / "искаш кавал", дори интонацията и провлаченото произнасяне на думичките създават алюзията за еротична наслада.
    от друга страна.. нали знаеш вица за кръгчетата и квадратчетат, Точе? то едно произволно избрано дете (което не е отрасло с мръсни думички и не е запознато със съвременните евфемизми, друг е въпроса има ли такива де) едва ли ще го разбере като нещо не съвсем невинно..

    п.п. ЧРД на патерици. аз покрай ужасната гнойна ангина, която изкарах, много съм назаднала с публикациите ви, бе хора.. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Тоти, аз имам специално отношение към ТВ, особено в частта с рекламите и рядко гледам. Фактът, че една реклама се предава от уста на уста, нито я прави по-интересна, нито извинява тъпотата й. Не ми се смята, но може би една на хиляда си заслужава. Останалите са дебилна колекция от авторски напъни за оригиналност, псевдопослания и отчайваща дикция и съответно - постигат обратното на целта си.
    Ако не бяха рекламите обаче, никога нямаше да науча най-дългата българска дума - заповечеинформацияпрочететелистовкатаилипопитайтесвоялекарилиаптекар (цитирам по памет, понеже газовете, подутия стомах, кашлицата и всякакви други болежки, които сме призовани да лекуваме сами, ме карат да спирам телевизора).

    П.П. Мерси на патерици. :) По-важното е ти да си оздравяла. Не си изгубила кой знае колко (като качество), поне в този блог.

    ОтговорИзтриване
  4. ха ха, верно е тва. много стар мит е вече, че най-дългата дума е "непротивоконституциователствувайте". а тея реклами са ми професионално изкривяване. не само, че са тъпи, дебилно изпълнени и с отвратителни актьори, но и са пълни с грешки и смесени послания. и поради тая причина стават грешки и при купуването на лекарствата.
    любимият ми пример е (и не е виц, бтв) за пенсионера, който иска да си купи трибестан, щото същия "вдига самолета". а въпросния пенсионер просто имал предстоящ самолетен полет и му ставало лошо, докато е във въздуха.

    ОтговорИзтриване
  5. Лекарствата изобщо нямат място в рекламите. Ако ще си ги харесваме и купуваме сами, за чий *** са лекарите?

    ОтговорИзтриване