понеделник, 17 октомври 2011 г.

Постстудова дисторция

Много пъти съм споделяла, че мястото ми е във Финландия - на една ръка разстояние от Дядо Коледа, където бебетата ги кърмят с мляко и метъл (или може би само с второто) и поради това местната чалгия е на светлинни години далеч от огън момичета, лесли каручки, шопски салатки, палатки и подобни оди за предметите от ежедневието (извинявам се, но изобщо не съм в час с новите хитове в жанра). Едно нещо ме спира и това е студът, който няма да мога да понеса. Ненавременната му поява тези дни ми обърка навиците. Не мога да чета на шезлонга на терасата, четири книги на различен етап кротко си чакат по-добри времена, а аз, с почти вледенени крайници се ограмотявам и информирам в нета, от което замръзва и погледът ми:

daedalusonline.eu иска да ме убеди с проучването си, че съм някакъв нов вид домашно животно (в оборудван с интернет обор) и съответно отглеждам не деца, а добитък:


А може би авторът на проучването е бил замръзнал като мен, но над рамената. Или пък преводачът. Има и още един вариант: термините да са се изкривили и променили от студа и семействата сега да са стопанства.

Което е много възможно, след като кучетата вече са котки или обратното, или едното и другото под прикритие:


Откакто паднаха температурите, нищо вече не е същото. Презервативът стана мръсна дума, както и невинният глагол, изразяващ облекчаване по малка нужда, т.е. пишкам.


Ако искате културно и нежно да изявите подобна нужда и вътрешни напъни, трябва да използвате по-невинното и много изразително чуркам. Гугъл го възприема, дори още на четвъртата му буква вади и други забавни и изключително цензурни резултати.

16 коментара:

  1. Не че има връзка с темата де (и без това всеки знае, че и аз ненавиждам студа, та нямам какво да коментирам), ма да знаеш, че и аз ти препоръчвам Керет. :)

    ОтговорИзтриване
  2. gost, питането ми беше дали автобусният шофьор е правилното начало за Керет. :)

    ОтговорИзтриване
  3. чуррррррррр :р

    Точке, има още по-невинни изрази за описанието на тази природна дейност:
    чуруликам, чишкам, поливам дръвчетата, гася пожара с маркуча
    може да се ползва и чуждестранна литература по въпроса, например на турски сигурно ще е "Чучур чикчирикам, ефенди" , а на японски - "Куросава ямаха" или нещо подобно :р

    Чурррррррррррр :р

    ОтговорИзтриване
  4. Знаех си, че си поет по душа и ще ми ги припомниш. :D

    ОтговорИзтриване
  5. ПРИСТЪП НА АСТМА
    Когато получиш пристъп на астма, не можеш да дишаш. Когато не можеш да дишаш, едвам говориш. Изречението ти трае колкото въздухът в дробовете. А той не е много. Някъде от три до шест думи. Осъзнаваш колко всъщност струва една дума. Пресяваш онези, които ти хрумнат. Избираш най-важните. Дори те ти излизат скъпо. Не е като при здравите хора, които изхвърлят навън всички думи, дето чакат в главите им, както ти изхвърляш боклука. Когато някой получи пристъп и каже: Обичам те или Страшно те обичам, има разлика. Една дума разлика. А една дума е много, защото тя би могла да е: спри или инхалатор, или дори линейка.

    За мен лично беше отлично начало. :)

    ОтговорИзтриване
  6. И на мен ми звучи отлично. :) Първа ще е при следващия ми набег в Буктрейдинг, само дано е скоро, че малко се олях покрай ръдъ-то с количествата. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Точе, бързо изброй три култови финландски метъл групи. Броя до три!
    Еднооо... :D

    ОтговорИзтриване
  8. Стратовариус, Children of Bodom, Sonata Arctica‎, Аморфис, Апокалиптика, Алтария, на Тимо Толки разните групи, Корпиклаани ... край нямат.
    Найтуиш ги пропускам съвсем съзнателно, защото без Таря вече изобщо не са култови, тя - също. Следващия път, когато ме попиташ подобно нещо, със сигурност ще съм пропуснала и Стратовариус.

    ОтговорИзтриване
  9. А най-култови напоследък са ми тези, но нали съм си карък - докато ги открия и харесам, успели да запишат два албума и да се разпаднат. За щастие са се пръснали из някои от гореспоменатите групи.

    ОтговорИзтриване
  10. Точке, защо забрави мацките от Indica? :р

    ОтговорИзтриване
  11. Понеже се искаха три и то бързо. :D
    Пропуснала съм и други, които слушам: Finntroll, The Rasmus, Warmen, след малко може и за още да се сетя. Грозниците от Лорди - също, но те не ми се вписват никъде.
    Талантлив народ са и както казва Туомас Холопайнен (или както там се чете на ужасния им език) от Найтуиш, метълът им е нещо като национална музика.
    Ще си умра с отворени очи и при нас да стане същото. Не ме дразнят ориенталските и балканските ритми, които ме заливат от коли, прозорци, кръчми и се етикират като "музика за душата". Безумно ме дразни чалгата като манталитет (защото не се ограничава само в музиката) и почти масовото изпростяване покрай нея.

    ОтговорИзтриване
  12. И другата ми нова тръпка от там - LEVERAGE. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Точе, можа ли да споменеш Лорди толкова накрая, а? цяла Евровизия спечелиха хората, ти пак никъде не ги вписваш :))

    абе, вие с тея книги не мислите ли, че вече се оливате, м? М?!? на нищо не прилича това вашето! ще ви съдя за нанесени морални и емоционални щети, барем тогава събера пари да си купя препоръчаните книжки.

    ОтговорИзтриване
  14. Засрамих се, Тоти. На нищо не прилича моето, та Евровизия вади най-големите таланти! ;)

    За книгите не обвинявай мен, плийз. Отдавна съм спряла да пиша тук коя харесвам и коя - не, в хорските блогове също се старая да си стискам безинтересните и лаишки мнения.

    ОтговорИзтриване
  15. виж сега, аз приемам мнения (особено твоите), но предвид икономическата и геополитическата ситуация, е ли възможно тея мнения да идват придружени със самите книги? :))

    а за Евровизия - спор няма, как. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Най-приятелски штъ посъветвам да наблегнеш на блоговете на разбиращите от литература (или поне на имащите такова самочувствие), някои понякога подаряват и книжки. Аз съм социално и интелектуално слаба за подобни изяви.

    ОтговорИзтриване