понеделник, 14 ноември 2011 г.

Пази се от оркестъра

Все още не съм сигурна коя книга точно съм прочела. В "Пази се от оркестъра" (от първата партида Виан, издадена от "Фама") пише, че е превод от Chroniques romanceеs. Само че единственият издаван негов (или под псевдонима Върнан Съливан) сборник с разкази със сходно заглавие е Chroniques du menteur. Не знам защо книгата е издадена под това име на български, след като в нея има и много по-хубави от въпросния разказ.


В този сборник липсва красиво нарисуваната с думи природа, липсват и странните, абсурдни и често плашещи образи и случки на Виан от другите му книги, което изобщо не го прави по-малко ценен или увлекателен. Това е един друг Виан, звучащ по-американски, по-земен и реален, който с много ирония и сарказъм показва обикновените, ежедневни неща откъм интересната и забавната им страна. Има невероятни попадения като изрази, прозрения и сравнения.

Сборникът с много автобиографични моменти започва с най-дългия от всички 21 разказа (повечето са по 2-3 страници) - "Мартин ми звънна по телефона ..." или историята на едно музикално участие, предадена с много тънък хумор. Ако Виан не споменаваше себе си и реално съществуващи хора, с които е свирил, спокойно бих помислила, че чета нещо случайно попаднало ми на Буковски или Хенри Милър (аналогично и в "Пази се от оркестъра") - описанията на "мадамите" и породените от тях желания и сравнението на едно донякъде хубаво, розово, заоблено и безлично женско лице с "анус след измиване, хигиенизиран и обезмирисен".

"Три месеца в нафта", "Апартамент в напръстник" и "Намерих апартамент и оттогава ..." Виан е посветил на дребните битовизми - как да се удвои площта на миниатюрна гарсониера посредством качване на леглото на тераса от дъски; какво се случва, когато нощем паднеш от същото това легло и се наложи да се пренесеш в ново и скъпо жилище, в което заради конденза спиш седнал под чадър; практически и много полезни съвети как се преминава от печка на въглища на нафтова. Жена му, освен че развеселява допълнително тези събития, поставя и много важни въпроси за размисъл, например дали е възможно ноктите, също като печката, против "олюпване" да се емайлират двойно в пещ. Тя показва и други завидни идеи и технически познания в "Съпругата ми зад волана".

Във "Франкфурт на Майна" Виан тръгва да открива Америка (под формата на донътс и кока-кола) заедно с двама приятели и колата Жозефин. Основно изследват четирибуквията на велосипедистите (и откриват, че не всяко, изглеждащо отзад приветливо, гостоприемно, прямо, чувствително и мощно развито, се оказва женско) и активно се включват в черноборсаджийството. Номерът с изгодния курс при обмяна на валута пред сграда с два входа явно не е част от нашата най-нова история, а е познат още в следвоенна Германия.

От останалите разкази също могат да се научат интересни неща: какво би станало след ПТП с двама прекалено учтиви водачи и също толкова учтив полицай; как узаконяването на автомобилните кражби би олекотило трафика в Париж; как да си вземете отпуска и с кого и как да НЕ я прекарвате; как Съдебната палата може се преустрои в луксозен хотел (разказът е писан по повод подвеждането на Виан под съдебна отговорност заради публикуването на "Ще плюя на вашите гробове", по време на чиято кинопремиера умира); каква е приликата между прасето и претендента за литературна награда; колко скъпо излизат безплатните лекарски съвети, какво се случва на пътешествие с пътеводител и кола, които са били нови преди 40 години и как болните на легло могат да разсеят скуката с пушка с телескопичен мерник и шепа патрони.

Скоро не бях чела с такова голямо удоволствие и препоръчвам книгата на всички, които още не са се "срещали" с Виан или са изплашени/отвратени (и съответно са го отписали) заради други негови книги, както и на имащите нужда от хапче за добро настроение.
Заслугата за ефекта от прочитането й е не само на автора, но и на превода на Мария Коева. Тя е изключително подробна в бележките под линия; успяла е не само да усети Виан и да го предаде на български с увличащ изказ и гладко леещи се изречения, но и да се справи успешно с предизвикателството на думите му:
"Шефа ми го нямаше, та си спестих половин час бачкане и се умъглих още в шест без четвърт."

14 коментара:

  1. Да разбирам ли, че Виан е фен на дупетата, щото гледам много препратки в тази посока?

    ОтговорИзтриване
  2. ... и цицомани. Няма мъже с тясно ограничени пристрастия. :Р
    Всъщност вземи и я прочети, ще разбереш сам. Не ми се преписват дълги цитати къде още гледа жените. :)

    ОтговорИзтриване
  3. ОО, Виан, дупета и цици? Баси, баси ,баси :))))

    Как е описал женските дупета? Като консервена кутия, която трябва да бъде отворена със остър и продълговат предмет? Или като касичка, която се нуждае от големи монети? Или като юрган, който трябва да бъде изтупан?

    Точке, ще ми я пратиш да я прочета? Аз ти обещавам да не ти я върна :р

    ОтговорИзтриване
  4. Ламоте, ще ви пляскам двамата с Ностро! :) Що за едностранчив поглед върху Виан, м? Мъже .... Опропастихте ми добрите намерения значи!

    И няма пък да ти я пратя, първо ми стана много любима и второ - три седмици я чаках, чак забравих, че съм я поръчала. Била е последната. Но мога да ти кажа къде все още я има (евентуално) - плюс още много Виан и други благинки. Тъкмо ще проучиш още един сайт за Пътеводителя. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Моти, ако аз ти я пратя ти с какво ще ме подкупиш?
    освен всичко останало аз моят екземпляр си го купих за 2 лв от една сергия..

    напоследък е много модерен този Виан :))

    ОтговорИзтриване
  6. Тоти, не мисля, че е модерен, това по-скоро се отнася за други много (пре)хвалени автори, които няколко човека (сигурно се броим на пръстите на едната ми ръка) не четем.
    Аз го открих късно (вероятно и други така), за което съжалявам и продължавам да го преоткривам. Той го заслужава. Което не мога да твърдя за всички, по които има масова истерия.

    ОтговорИзтриване
  7. факт, заслужава.
    и нямах предвид "модерен" в класическия смисъл на думата, по-скоро популярен сред групичката. определено се заразяваме един друг с неща за четене :)

    ОтговорИзтриване
  8. Тоти, въпреки, че постоянно ми обърквате реда в купчинката за четене и оскъдните финанси, това са хубави и приятни зарази. :)
    Ето, ти пак си писала за нещо, което непременно трябва да си издиря. :)

    ОтговорИзтриване
  9. скоро я гледах на улична сергия за 2 лв.
    ако я срещна пак искаш ли да ти я взема?

    ОтговорИзтриване
  10. Мерси, но ще опитам първо да я комбинирам другата седмица с нещо от безкрайния списък чакащи. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Снощи се хилих на глас на разказа с нафтата! :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се и други да ти подействат така. :) Би трябвало да гледаме на всеки битовизъм с неговия хумор. :)

      Изтриване