неделя, 27 ноември 2011 г.

Клуб на темерута

През дългите години размотаване къде ли не в нета, служебно и за удоволствие, попадах на страхотни хора (с част от които виртуалното приятелство се превърна и в реално). Техният брой обаче е съвсем незначителен спрямо количеството идиоти, неграмотни, празни или душевно нечистоплътни хора, в които непрекъснато катастрофирам. Което от своя страна оряза съвсем местата, където имам желание да се появявам.

Особено ме дразни една категория хора, за които силно се съмнявам дали имат личен живот. Това е постоянното присъствие във форуми и социални мрежи, особено засилено в работно време - най-умните, знаещите и компетентните по всички въпроси. Всяко мнение, различно от тяхното, е от пренебрежително маловажно до изключително тъпо. Аргументите им обикновено са встрани от темата и включват мъдри заключения за партийните пристрастия, външността, възрастта, броя на мозъчните гънки и сексуалната ориентация на инакомислещите. И понеже е изключително лесно виртуално да се обзаведеш с приятелите и познатите на приятелите и познатите си и да имаш регистрации в N бр. посещавани и от тях сайтове, честите срещи с тези титани на мисълта идват леко в повече (нетът е огромно място, но не чак толкова). Не са за пренебрегване и случайните такива, както и непрекъснато ръсещите всевъзможни безмислици, демонстрирайки активен социален живот.

Притеснително ми се вижда, че общуването, срещите и общите спомени са все повече виртуални и все по-малко - реални. Лексиконче на седмокласничка във фейса, въпрос: "Изброй Х незабравими преживявания с мен", 2/3 от отговорите: "Те повечето са тук; освен в нета не помня други." И това далеч не е само при децата, много по-лесно и бързо е да размениш няколко емотиконки; да се успокоиш, че някой е добре, щом е онлайн (а дали?); да се скатаеш, ако друг не ти е приятен или в момента изобщо не ти е до него. Непрекъснато никнат нови подобия на социални мрежи и активното участие къде ли не започва да се счита за престиж.

Много е възможно да разсъждавам в грешна посока, да съм прекалено асоциална, надута, с особено чувство за хумор, много ниска търпимост и неправилни разбирания, но ги приемам първо като начин за усърдно пилеене на време и после като нещо полезно, приятно и даващо възможност за срещи с приятели и интересни хора. И ограничаването само с последното е трудно, дори невъзможно. Не съм интернет-злопаметна и почти ми избледняха камарата диагнози, които получих; 150-те софийски момци, които една противничка на епилацията щеше да праща да пребият мен (до смърт) и децата ми; шокът от твърдата вяра на млад човек, че ангелите, молитвите, хомеопатията и прочие шитни лекували, а лекарствата - убивали ... Има и още, изтрито от времето и все от случайни и непознати заблудени душици, интересът ми към които клони към минус безкрайност. Трудно ще ми е обаче да забравя как същото това (беш)е харесвано и гласно или мълчаливо одобрявано от хора, с които (уж) взаимно се харесва(х)ме. Затова отстрелях и фейса (временно) - коментира се и се лайква прекалено на едро и често - без грам мисъл и рядко някой чете кой какво точно е написал/споделил. Съвсем честно - за момента не ми липсва и ми е много спокойно, макар да го намирах за най-оживеното и доста по-смислено от останалите място.

Тези дни приятелка, принципно разумна и зряла жена, ме агитира усилено да си направя профил в нов и безумно интересен сайт, пълна алтернатива на фейса. Въпреки катастрофалния ми опит с другата алтернатива - Нетлог, реших поне да го погледна (което не става без регистрация). Не ми позволи да напиша, че живея в Марианската падина, Танганайка или друго екзотично местенце, ограничи ме и с говоримите езици. Но пък имаше избор между каравана и наколно жилище, към които прибавих и любимото си самопредставяне за такива случаи: късна пенсионерска възраст, неграмотна, зла, плешива, висока 130 см и с тегло малко над 100 кг.

И зачаках да дойдат и другите приятели (както и техните приятели и познати, верижката навсякъде е една и съща). За да се обзаведа с някой случаен, трябваше първо: да си сложа снимка вместо невинната калинка и второ: да попълня една камара лексикончета с малоумни въпроси (за да ме оглеждали, сякаш съм кон за продан и за да мога да оглеждам и аз). Или да играя още по-малоумни игри. За 3 дни не се появи позната физиономия, но всяка вечер получавах съобщение колко огледа съм минала и кой ме е харесал, за да си станем по-така. "От това би могло да излезе нещо красиво. Интересуваш ли се и ти?" Не, естествено! Най-упорит се оказа някакъв мургавелко от Судан - да се чуди човек по калинки ли си пада, по извратени контакти или мисли да учи български, за да си комуникираме най-евентуално.

По-дълго не успях да вирея там. Не мисля и да експериментирам с други новости или да се напъвам да вървя срещу себе си на вече познатите места. Извън блоговете (от време на време), поради липса на проветрено пространство, където човек може спокойно да се "види" и да си побъбри с приятели, без риск да катастрофира в раздаващи акъл навлеци и случайни мерещи п*шките си идиоти, ще посещавам неопределено дълго единствено Клуба на виртуалния темерут. Местата в него са неограничени и не се изискват членски карти.

39 коментара:

  1. Може много да се дрънка по темата, но ще спомена две работи, важещи за мен, а от там всеки си сравнява. Както знаеш, в този тримерен свят, единственият метод на познание е този на сравнението. Има и т.нар. интуиция, но то е друга тема.
    ---
    І.В последно време (около 2 седмици) нямам работа, времето е студено, т.е разходките навън са ограничени и се въртя повече в нет-а. Тоест- иска се ВРЕМЕ, значи да нямаш задължения и занимания извън мрежата. Преди като имах работа, картинките ангажираха свободното ми време и се мярках онлайн за не повече от час/денонощие.
    Извод:Драстично висящият в нет-а НЯМА РАБОТА извън него,по най-чести причини:1. Безработен; 2. Болен; 3. Гледащ болен;, а често и комбинация от тях. Има и частни случаи - синекурна длъжност в някоя държавна службица и такива, на които това им е работата; било нет-администратори, манипулатори (смях) и пр.
    Втори извод: Тези по т.т.1, 2 и 3 няма как да не са НЕГАТИВНО настроени, или ако не са, то заболяването им е ...такова.(не е смешно)
    ----
    ІІ.Понеже ставаше дума за мен - аз се старая НИКОГА да не забравям, че това е САМО виртуален акт...Не, че е несериозно и безотговорно, но...дълго е за обяснение, знам, че непоисканите съветите ТУК не се приемат с добро чувство (смях), но това ми е съвета: Не забравяйте, че Това НЕ е Онова (смях)

    ОтговорИзтриване
  2. Като видях колко място е заел коментарът ми, реших да добавя, че самият той (горния) е илюстрация към казаното в него. Ако имах работа, нямяше да го напиша,щях да махна с ръка, или да напиша нещо като нищо: "Всякакви ги има, не се ядосвай" (смях)

    ОтговорИзтриване
  3. Мисля, че все пак проблемът е как възприемаме нещата и Кръстю е прав, че често Това не е Онова. От друга страна не е нужно да се търси специално място, защото почти всички социарни мрежи, дават възможности да се ограничи и входящия поток и кой да вижда изходящия. И фейса и плюса дават такава възможност. Там можеш да избегнеш това, което не харесваш за разлика от едно публично място.

    ОтговорИзтриване
  4. Кръстю, излишъкът на време би могъл да се уплътнява и по по-смислени и полезни начини - задълженията (в работно време) или повече реална комуникация с близки и приятели, книги, филми, разходки, гимнастика/спорт ...
    Никой не е длъжен освен това да отнася нечии настроения, комплекси и мании за величие. Великите умове не киснат в нета. :)
    А колкото до дългите коментари - по-скоро е въпрос на навик, а не на време, поне при мен. Независимо дали съм свободна или имам работа (както в момента), изключително рядко успявам да се побера в едно изречение. И за това си имаше май диагноза. :)

    Владо, нямам проблеми с ограниченията при мен. Приключенията са ми все из чужди блогове и стени, където се появят непознати за мен - с друго чувство за хумор и с друго мислене. За да избегна евентуалните искри, би трябвало да си мълча профилактично (което и често правя). Но понякога не се сдържам и ... :)

    ОтговорИзтриване
  5. Точее, връзваш не на цялата всемирна простотия. Трябва да се научиш да си го местиш в другия крачол. ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Е,да но има и специфични фактори, аз нямам говор, за да общувам нормално с близки и по-далечни, чета, но без да се хваля, на тази възраст вече съм прочел доста работи, а нови, за разни вампири, таласъми, урунгели, педерунгели и пр. дето сега са модерни, както и любовни романчета не ми са ...на нищото, така, че подбирам..А нет-а е най-лесното и бързото (смях)

    ОтговорИзтриване
  7. И логичен е въпросът ТИ защо не си прекарваш излишъка от свободно време по-смислено, а се вреш Тук , между шамарите, образно казано, аз например за Нетлог не бях чувал (смях)

    ОтговорИзтриване
  8. gost, едно от нещата, заради които съжалявам за пола си - и буквално, и преносно го местите по-лесно из крачолите. :Р

    Кръстю, ти си изключение от тенденцията - без опасни залитания. :)
    Иначе нетът, както алкохолът и висшето образование, на никого не прощава при предозиране. ;)
    На питането ти - прекарвам го възможно най-смислено и невиртуално. Въпросното недоразумение, за което не си чувал, е стара работа - първият ми опит да имам нещо като блог. Спами с покани по целия адресен списък в пощата и периодично напомня да се върнеш или да видиш кои са приревали да сте си дружки там.

    ОтговорИзтриване
  9. Абе, мани ги тея и не им обръщай внимание. Никаква градивност не могат да ти предоставят освен тази на пилене по нервите ти.
    Друго ми кажи: твоята калинка само една точка или има или е по-наточена? :)

    ОтговорИзтриване
  10. Точе, това, което жените не разбират, е, че умението да си напишеш името в снега, без да използваш помощни средства и без да ти измръзнат пръстите, не е най-важното. Жените не осъзнават, че щастието е абстрактно понятие, което не зависи от хардуера, в който те тъй упорито се вторачват. Ако да може една жена да се откъсне от елементарния материализъм, тя би могла да се издигне до онова висше ниво на съзнанието, където реалността е само подробност от пейзажа и където съзнанието определя съществуващото (битието). Това би представлявало тържество на аза, победа на духа над материята и т.н. самоосъзнаването на личността и разтрошаването на оковите на материалното, в които тя досега е била държана, дава способност да се вижда отвъд нещата, отвъд дребните хорица и отвъд постъпките им. По този начин тя ще се получи и висшето знание кога и как да се бори с нисшите твари, както и кога да не им обръща внимание.
    ПП: Искам докторска титла по философия. :Р

    ОтговорИзтриване
  11. gost, виждам, че си достигнал начин на мислене и състояние на духа, подходящи за четене на Робърт Пърсиг. Искаш ли да ти пратя "Лайла", докато си почивам малко от нея? Усещам немалка прилика между вас, можеш да си поспориш с него, както и да се вдъхновиш да напишеш третата книга, защото той изглежда има намерение да си остане само с две. :)
    А за титлата нямаш проблем, вече ги раздават на килограм. :Р

    ОтговорИзтриване
  12. Тц, имам си книжката, ама още не съм я чел. :)
    А аз искам моята да бъде заслужена поради невероятното смайване на акредитивната комисия от моите умения, а не да дарявам не знам си колко лева, че да се построи басейн, в който комисията да си кисне ...... разбираш ли. :Д
    А ти, ако не възприемеш този начин на мислене, ще си останеш просто една жена. :Р

    ОтговорИзтриване
  13. Точе, омръзна ми да съм изключение, искам да стана правило, но в Този свят, май няма да ме огрее, пък ти я карай по-весело, то и на моя хумор малко хора се връзват, ама не ми пука (пак смях)

    ОтговорИзтриване
  14. Кръстю, мисля, че тъкмо сега е моментът за писмо до Дядо Коледа. :Р Ако той не се справи с изпълнението на желанието ти, все ще изнамери някоя фея или трол с подходящи умения. :)

    gost, много си прав (за съжаление). :( Ще си остана една проста жена. :Р

    ОтговорИзтриване
  15. Точеее, аз този клуб съм го основала, ама понеже не ща да си развалам идиличния темерутлък, си мълча... ;))

    ОтговорИзтриване
  16. И тук не се ядосвай:
    1. Съвършенството е в простотата (да не се бърка с простотията)
    2. И жена не е лошо: дядо Кольо казваше:"По-добре пичка, отколкото заспал кур" (смях)

    ОтговорИзтриване
  17. Точке, мога да ти препоръчам моите хапчета "майната ви", пият се три пъти на ден. Само ще те замоля, стой си вече на задника и стига търси по-добро място в нета (няма такова, всите са си плюли в устите). Пък тук си знаем вече всичко, няма нужда да се преструваме (както в едно семейство).
    А, сетих се нещо, слушай: Един си хванал ново гадже. Приятелят му го пита - е, как е. Ами страхотна е, отговаря оня, обича ме, само че най-лошото е, че вече не издържам да си устисквам пръднята в нейно присъствие.
    Човещинка, кво да се прави, прости им (да не си мислиш, че остналите не се дразнят от някои неща, само че нещата за всеки са различни).

    ОтговорИзтриване
  18. Кръстю, подсещаш ме за една много хубава и вярна приказка. :)

    Светле, това новото име на Заебин-а ли е или нещо друго със същия ефект? :)
    Тук ми е добре, не мърдам никъде. На кого иначе ще досаждам и мрънкам от време на време? :Р

    А междувременно с presly ще се конкурираме в темерутстването - това във връзка с изчезналия й някъде коментар, че е основател на клуба. :)

    ОтговорИзтриване
  19. Виж, ако започнеш да пишеш любовна поезия или мелодрамички в стил Стефани Майър (макар, че аз харесвам такива четива - ей сега ще ме убиеш с камъни, ама ще бегам бърже), тогава сериозно ще се притесня за душевното ти здраве. Но да мрънкаш, на теб си ти прилича (нищо, че нямаш топки и пиеш от мъжкия вариант на успокоителните хапчета, че и винаги си слагаш пълния член). ;(

    ОтговорИзтриване
  20. Светле, аз всъщност имам скрит талант за любовно-еротична лирика, но малко се притеснявам, че поради леко вогонското й звучене не само няма да възкликвате "Ах, ох, ех, какъв чудесен/прекрасен/силен и н.н. стих!", ами и изобщо ще спрете да надничате в блога. Затова ще пусна нещо кратичко тук, че не бие толкова на очи. ;)


    Изпепеляване

    Поглеждам неговата вратовръзка,
    любов като маршрутка ме разтръсква,
    сърцето ми усещам как се пръска
    и разцъфтявам кат` афъзка.

    Докосвам неговата ... длан гореща,
    изгаря ме кат` вряла леща.
    Набързо дръпвам го отсреща
    във входа аз да го приклещя.

    Краят остава за вас. :D

    П.П. За пълнияТ член вина има говорът в Априлци, там го накичват навсякъде, независимо дали косят трева за коняТ или сядат на столЪТ. На една табела само са го пропуснали, точно където не трябва (МостА е построен ...). :)

    ОтговорИзтриване
  21. аз чак не повярвах (силно съм учудена), че и ти си загубила време да мрънкаш по тия проблеми, ама... :) излей си го, като ти се е натрупало ;)

    gost, прав си, само смени "жена" с "хората" и тогава ще ти дам титла, каквато си пожелаеш, ще ти я избродирам, ще ти я подвържа ако щеш ... брат'чед :)

    ОтговорИзтриване
  22. Хах... не само аз давам игнор, но и социалките вече ми отвръщат... ;)

    ОтговорИзтриване
  23. изчеластри го, Точе, кът не бега (велика си, знаеш ли) :P

    ОтговорИзтриване
  24. Гергана, аз по принцип се разхождам наоколо, размахвайки дипломата си от академията по мъжки шовинизъм, ама като иде реч за докторска титла, ше взема да я скътая в задния джеб, дорде кандише работата. Самата титла можеш да ми я избродираш на гащите от Ламота, ама ако не ги намериш и ако не намериш в какво да ми я подвържеш, можеш да ми пратиш шоколадче. На шоколадчета съм евтин. На круши, казват, също. :)

    ОтговорИзтриване
  25. Точееееееееее,има моменти когато просто си ........ ти си знаеш,момента на..... беше един от най хубавите и първият във вашият град но като ти написаха и съм ти го казвал и аз просто си ЖЕНА И ЧОВЕК.Затова не ползвам тези мрежи,ама все още влизам в другата мрежа.

    ОтговорИзтриване
  26. @gergana, те много неща бяха в мръсната пяна моментно и това се самозаформи и изплува, докато се занимавах сериозно с друго. И покрай вас изобщо забравих, че нещо ме е нервило. :)

    @presly, джимейлът обаче те обича и къта всяко твое слово. :)

    @Светле, тръгнала съм и аз си търся кадърен и сериозен муз, а то трябвало муза да е. :) Ти направо ме отприщи! :Р Сега анализирам и колко силен социално-битов елемент съм вложила. :D

    @gost, така кажи - имам две големи кошници със слънчево жълти, дъхаво ароматни, медено сладки круши на терасата, ще помагам на gergana. :) Понеже гащите Ламотови са кауза пердута, мишън импосибъл и т.н. Вчера четох, че главната задача на новия марсоход била да им издири дантелките след кацане. А бе що така всички им се точат на тези гащи, а не на приносителя им? :D

    @Pety, знам и много ви ♥ и двамата! И вие си го знаете, ама аз пак да си кажа. :) Не ходя отдавна там, но храня добри чувства и съм щастлива, че ме събра с вас и с още няколко човека. :) И понякога ми липсват не толкова купоните, колкото задушевните им начало и край в по-тесен кръг. Онази поза още не съм я научила, трябва да съберете екипа да потренираме. :D :Р

    ОтговорИзтриване
  27. Ааа, Точе, в грешка си! Аз не говорех за гащите на Ламот, а тези, които той ми подарки на Букскарите. ;)
    Колкото до крушите - чакам! :Р А ако ти се намират разни излишни шоколадчета, знаеш, готов съм на бартер - две обикновени срещу едно Милка с боклучета. Така де, лешници. :Р

    ОтговорИзтриване
  28. лятото като ида в Бургас там ще се съберем и разучим

    ОтговорИзтриване
  29. Простена ми е грешката, gost, защото Онзи списък (с наградите) е направо огромен и все още го асимилирам. В навалицата дори и моята забравих вече каква е. :)
    За шоколадчетата закъсня днес :Р, но ще те вмъкна някак първи в списъка с чакащите през идните седмици. :)

    Pety, свиркайте по-рано кога ще ходите, за да се засечем.

    ОтговорИзтриване
  30. аз ползвам интернет зарад порното :)Съвсем честно си признавам без бой :)

    в коя категория попадам? :)

    Освен туй, да дразниш приятели по интернет е много яко :р

    Точето е чалга-пиратка и обича да чете Чиклит! (и на мята гюбеци по масите!!!)

    ОтговорИзтриване
  31. Ламоте, сигурно си писал седнал преди малко, което обяснява защо не си съвсем прав. :Р За теб - чиклит, за други - софт-порно. Справка в блога ти. :)
    И пак там си припомни, че имахме сделка с теб - извратена литература срещу занимателни книжки. Работиш ли по въпроса? :D

    За мятането пак си около - мятам само чехли и точилки по такива като теб, от категорията дразнители. :Р Понякога само, когато не се хиля с тях. :D

    ОтговорИзтриване
  32. Лично мисля, че мизантропията ти е с една-две идеи в повече. Вярно, смрадливците са навсякъде, но първо никой не е идеален и второ не им обръщай внимание. Все едно да отидеш в някое приятно заведение с точните хора и да протестираш, понеже през две маси седят някакви нещастници та и накрая да си тръгнеш. По- добрия вариант е нещастниците да си тръгнат, но това често е в сферата на фантастиката. Както и да е, мисля че малко повечко вяра трябва... Но пък от друга страна винаги съм се възхищавал на хората, които не правят компромис със себе си в живота. Все се опитвам да прихвана това ценно качество от тия мои приятелчета, но за съжаление някои от тях вече не са на тоя свят.

    ОтговорИзтриване
  33. Не е мизантропия, нямам генерална непоносимост и антипатия към хората. Точно темерутщина си е :) - към някои от тях и в определени моменти. Опитвам се с това да не засягам тези, които обичам и които са ми приятни, нито да ги товаря. Има си известни минуси и в реалния живот - въздържам се максимално от разни сбирки и места, където покрай приятелите ще има и виртуално непоносими личности. Не е чак толкова непоносимо и пести нерви. :)
    Иска ми се ценните качества на хората около нас да са заразни и прилепчиви, но за съжаление (както и при ума) не се получава - искат си култивирането. :)

    ОтговорИзтриване
  34. Ами аз нямам какво да добавя, той Гост си го каза в първите два коментара.

    Но се сещам и за един друг вариант, при който този, който те критикува, налита ти, дърпа те за сентециите, хапе те по тезите и те пощипва по ду...бликите, просто си пада по теб. Това още от детската градина се наблюдава сред момченцата и момиченцата, така че, Точе, бъди по-снизходителна и проучи какъв е случая. Не бъди първосигнална, защото не се знай. :D

    ОтговорИзтриване
  35. Вероятно понеже едно, ми липсва мъжкото мислене и друго - казвам си сърбежите директно, подсъзнателно съм изключила подобен вариант още в зародиш. Пропуснала съм си някъде късмета. :D
    И верно искам лекичко да се подмладя, Ностро, обаче чисто физически, не и умствено до ниво детска градина. :Р

    ОтговорИзтриване
  36. Нямам мнение за темерутите - те винаги са били сред нас и са ни наблюдавали - но адмирирам мнението ти за Фейсбукването. /от толкова лицемерни like-вания на тъпи коментари вече ми се драйфа/ :)

    ОтговорИзтриване
  37. Там отдавна е време за "don't like"-бутон - и при коментарите, и при коментираното на стената. :)

    ОтговорИзтриване