събота, 10 декември 2011 г.

Кожата, в която живея

"... тотална порнография, която не ме впечатли с абосолютно нищо, че да си отделя от времето, за да я гледам." (реакция на последния ми опит да препоръчам филма; признавам си, че го правя почти непрекъснато в последните дни, след като го изгледах, защото е най-доброто за тази година)

Порнография са всички онези сладникаво-лепнещи историйки, в които младите най-накрая се харесват взаимно и се вземат. Както и безкрайните сапунки с дълбоко пазени семейни тайни, в които накрая всички се оказват роднини. Или евтините трилърчета, в които глуповат иначе гангстер е проявил 3-секундна хитрост, след което се хили като пача, доволен, че го търсят. И всички онези със самоцелна, безмислена жестокост, и другите, в които от самото начало е предвидимо какво ще се случи, кой е добрият и кой - лошият.

Този филм може да се разкаже по всеки от тези начини и по още много, но няма смисъл. Трябва да се види, защото нищо в него не е това, което изглежда. Както и човек не е това, което се вижда външно от другите, а е каквото крие под кожата си.

"Кожата, в която живея" е филм за насилието, което ражда насилие, за оцеляването след загуба; за гениално-налудничавите идеи и отмъщението; за любовта, лекомислието и последиците от тях. Всяка секунда, докато няколкото привидно случайни истории се навързват, се изживява и държи в напрежение - до самия край, неочакван и леко комичен. Черен хумор и червена боя в умерени дози, разкошна къща край Толедо, неприкрита сексуалност, красива жена и две трагедии преди нея - това е накратко животът на съвременния д-р Франкенщайн. От тук нататък Алмодовар поставя въпроси, които ровят в ума и душата и след финалните надписи. До колко са морални и опасни опитите с хора и човешки органи? Може ли да се култивира или промени половата идентичност и кога точно се осъзнава? Къде е тънката граница между любовта и безумието и между гениалността и садизма? Ако моделираш съвършеното тяло според своите разбирания, можеш ли да му моделираш и душа, от каквато имаш нужда?

Пластичен хирург работи в малката болница в своя палат върху нова и издръжлива на външни въздействия човешка кожа. Преди години губи жена си, обгоряла в катастрофа, но с цената на много време и опити си я произвежда отново, съвсем съвършена и тя по странен и болезнен начин е свързана с изгубената им след нея дъщеря. Не по-малко странен е и опитният материал, с който докторът изминава пътя от блестящ хирург до завършен, садистичен и отмъстителен психопат. Тази роля е като втора кожа на Антонио Бандерас и както той сам я определя - неговото завръщане у дома. Време беше след толкова безмислици в последните години. Елена Аная е забележителна като съвършения му продукт, особено в сцените, където играе само с очи.

Според мен един филм е добър, не когато е направен, за да се почеше нечие его или шепа критици да си упражняват красноречието върху него. Нито когато се пука от напъни за елитарност, без да оставя нищо след себе си. Добър е, когато има послания, докосва зрителя и влиза в диалог с него. Алмодовар е успял в това.

20 коментара:

  1. Ха, Точке, аз точно вчера го изгледах :) Оригинална история, заслугата е изцяло на автора на "Тарантула". Има гаден туист, не се и съмнявам че Алмодовар е харесал романа. Като режисьорска работа едва ли е най-добрия му филм, но пък определено ще се помни. Кастингът е страхотен :) Въобще един от малкото много добри филми таз година :)

    ОтговорИзтриване
  2. Добрееее, убедихте ме.
    С приятели си правим домашно кино - проектор, чай, нещо сладко, нещо солено и на мен ми е забранено да говоря. Смятам да им надуя главите за тоя филм, а после кротко да си го изгледам. Ако има оплаквания - ще ви ги пратя :P

    ОтговорИзтриване
  3. Зорич, нидей се подлъгва по точката... Вместо тва тука, гледайте с приятели Fast Five или друга великолепна лента, от множеството чудесии, които ни се сервираха тази година.

    Инак тоя филм се чака на блурейка да излезе, че циците на Елена (която ги показва във всеки филм, ама са си шеметни цици) заслужават само хай-деф. проявление :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ламоте, ще я чета непременно Тарантулата в някои по-парични времена. Разбрах, че Алмодовар е спестил известна част от нея и се е повлиял още от "Очи без лице" на Жан Редон, дано стигне и тя тук.

    Труби, ти пък сякаш не си се насукал! :) Вчера те четох, че се точиш и на едни други цици. Ми филмът не е само цици, изобщо ...
    И няма да подлъгваш така Зори по глупости, щото тъкмо гледам "Три", да не ти се случи случка с топчестите подробности като на единия мъШ там! :Р

    Зори, хич не го слушай. :) Ако имаш възможност за избор, по-добре на кино. При мен понеже няма шанс за такива екстри, не дочаках и бг субтитрите и го гледах с едни разкошни руски.

    ОтговорИзтриване
  5. Точе, по-голяма анти-реклама не можа да му направиш, ми че то 'ко не е цици само, кво друго има?... срамота.

    Бтв, кво се е случило с топчестите му подробности? Да знаеш, че си ценя бедърцата и устните, та топчестите ми части са си ми важни... демек, бъди нежна :P

    ОтговорИзтриване
  6. Само с едното, Труби, споко. :) Не ми се рови за медицинския термин, виж сам. Това в случай, че продължаваш да си налагаш цицомано/филския вкус и на жени. :Р Ние се впечатляваме от по-възвишени неща. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Тва, ся, ако не осъзнавате великолепието на цицата (мани, че не ви прави чест - кви жени сте вий?), ма и си е проявление на много лош вкус. Наличието на 'убавата цомба ме кара да вярвам, че и аз съм имал пръст в сътворението на света, тъй като само висш естет като мен може да е давал акъл в извайването на това чудо.

    ОтговорИзтриване
  8. Точно последният ти параграф е и моето мерило за преценка дали един филм е добър и до колко, останалото е просто доза кинематографична шлифовка, която е хубаво да има основа, иначе е безсмислена. И без много думи и словесни протуберанси ме спечели да го гледам.

    ОтговорИзтриване
  9. Труби, от вчера имам ужасни съмнения за вкуса си и ти с тези цицомби направо ме довърши! :( Подсмрък ...

    Скай, затова имам проблеми с някои нови и прехвалени неща, които не са за всеки и не са за разбиране.
    Моля те обаче мнооооого внимателно и на порции ако трябва да поглеждаш този. Току-що прочетох там, където първо го препоръчах, че предизвиквал ужасно гадене, отвращение и потрес. Притеснено ми е да не се повредиш(те) нещо.

    Съвпадението е удивително. Филмът е противен на харесващите One Day, който имах наглостта не само да не харесам още преди да го гледам, ами и да им обясня, че е направен по най-гнусната, тъпа, клиширана, блудкава и анти книга, която съм чела. Няма да се науча и аз да си държа устата затворена и пръстите - прибрани. :(

    ОтговорИзтриване
  10. Не, ся, сериозно - цициии...

    Инак, на майтап, целият филм ли са накатерили по интернетите, че и язе немам кино, а като гледам навсякъде пишат, че продължителността е 115 минути, а официално е 117. Та липсват ли начални, финални надписи или са кастрили вътре, което няма как да знаеш. Та поне очевидните неща ли липсват (надписи) или всичко си е ок.

    Тъй като това е нов филм и Aspect ratio (немам си на идея на български къв е термина), демек няма как да се получи разминаване, както е при филми, които са 2.35 : 1 (например) и се хвърлят на друго рейшио и като се сметне после разкадровката все едно филмът е по-дълъг или къс (без всъщност да има никаква разлика в самия филм).

    Та затва питам. Целият филм ли е по тракерите?

    ОтговорИзтриване
  11. Труби, според ненабитото ми око тук нищо не му е орязано. Днес гледах, че на две места в коментарите вече има и бг субтитри.

    ОтговорИзтриване
  12. Определено силен филм. Не бях гледал Бандерас в толкова добра роля от никога насам, а Елена Аная ми се стори красива, дори и облечена. :)
    Със сигурност ще го номинират за чуждоезичен, макар и да ме съмнява, че точно той ще гепи Оскара.

    ОтговорИзтриване
  13. Иска ми се да си лош пророк относно статуетките. :)
    Романтично-мачовският период на Бандерас наистина се оказа много дълъг и за филмово по-късопаметните може би никога не е бил друг. А може би и масовото търсене е към по-лековати и незапомнящи се неща като мерило за удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  14. Как така ? Или никой не е гледал мегакулта МАТАДОР :)
    http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=1884840
    А Оскарите отиват при резнята=клането :)Най - малко два броя :)
    http://rutor.org/torrent/157707/reznja_carnage-2011-camrip

    ОтговорИзтриване
  15. Вал, "Матадор" беше много, много отдавна, когато част от активните филмогледащи още не са били дори и в топките на бащите си. :)
    Статуетките да си отиват където си искат, по-точно - където шепа хора си решат по някакви си техни критерии. Никога не са ми били мерило какво да харесвам. Още ми се гади от онова недоразумение, за което Крисчън Бейл взе "Оскар".

    ОтговорИзтриване
  16. Филмът е добър. Имаше си своите слабости, но туист ендинга ги ретушира овреме.

    ОтговорИзтриване
  17. А Love.net още по - добър :D
    http://thepiratebay.org/torrent/6841469/Love.net
    За български филм - визията и монтажа е на ниво Алмодовар :D

    ОтговорИзтриване
  18. Ностро, аз все още съм възхитена след няколко дни. :) И бих го гледала пак скоро, каквито и слабости да има, вместо да се напъвам да доглеждам един друг, смятан за велик.

    Вал, не ти вярвам! :Р Изобщо. Последният български филм, който ми хареса без никакви забележки, беше "Източни пиеси" - вероятно защото в него почти липсваха изявени и дипломирани родни филмови звезди, чийто равен, неадекватен, безизразен и далеч от случващото се тон, наподобяващ рецитиране, ужасно ме дразни. Донякъде липсва в TILT и "Лов на дребни хищници", но те си имат достатъчно други издънчици, въпреки които що-годе ги приех. С идеята обаче да не гледам повече родни продукции. "Стъпки в пясъка" ме разколеба в това намерение, разплака ме, размисли ме и му простих някои дребни недоглеждания.
    Не ме карай след него да си причинявам това недоразумение, което няма как да се е приближило и на милиметър до Алмодовар. А темите, които третира, съзнателно избягвам, независимо дали на филм или в книга. Някога бяха интересни и актуални, но някога. Вече се изтъркаха и у нас няма главица, която да може да направи нещо стойностно от подобни дъвки.

    ОтговорИзтриване
  19. Така е :) Но все пак реших да изгубя 106 минути от ценното си време :) А филмът е жива реклама на сайтовете ГЕПИМЕ, ЕЛМАЗ и ИМПУЛС :)
    "Стъпки в пясъка" наистина имаше някои сполучливи моменти - особено сцените в пустинята "Мохаве" :)
    Филмът е качен в Тубата - целия :)
    http://www.youtube.com/watch?v=tealR28gsT4

    ОтговорИзтриване
  20. Още повече, аз съм с нелечима и жестока алергия към такива сайтове. :) Миналото лято с изненада открих, че от почти две години имам непрекъснато активен (и за щастие - празен) профил в един от тях. Данните бяха същите минимално необходими, с които си бях направила поща. Веднага изтрих профила, обаче все още се чудя на кого да благодаря за социализираща "услуга". :)

    ОтговорИзтриване