неделя, 22 януари 2012 г.

Букварче

Букварчето е книжка, в която по-любопитните дечица понякога откриват познати неща, но независимо от това, заедно с останалите жадно поглъщат страница след страница. Всяка следваща отваря ново прозорче, надгражда знанията им и след последната те се чувстват малко по-пораснали и нетърпеливи за следващото букварче или друга интересна книжка.


Децата растат физически и интелектуално в права пропорционалност на купчинката букварчета. Всъщност една част от тях окончателно зарязват на даден етап от живота си подобни скучновати четива и се отдават изцяло на жадно и ненаситно поглъщане на всевъзможни ТВ- и хартиени бози. Но те не стоят на едно място и не спират своето развитие, дори напротив. Гордо и до пресъхване на устата (респ. схващане на пръстите или повреда на клавиатурата) могат да черпят с глътки от бозата и да цитират останалите източници на своята информираност - сайтове (по дифолт с кафяво-жълто ухание), в които основните теми са прелюбопитни подробности от ежедневието на разни ВИП-персони, било то и световно неизвестни, както и сензации, силно влияещи върху начина им на живот, открити/доказани от екип учени вчера. Утре в същите сайтове друг екип открива/доказва тъкмо обратното, но това е без значение. Мисленето и задаването на въпроси не са приоритет.

За разлика от тях, една друга групичка пораснали дечица, спохождани (нерядко и обсебени) от делюзии, понякога се питат някакви неща, но търсят отговорите в единственото букварче, побрало цялата тяхна истина, с размерите на тухла четворка и подвързано с черна кожа. Предполагам, че и тяхното питане е до време, след което си живуркат с удобното убеждение, че причината за всичко е само една и че малкият свят вътре в тях, както и големият около тях, са някаква прищявка свише и каквото се случва, е резултат единствено на нечии капризи, бесове или благоволение.

Трезвомислещите дечица, наред с другите любими книжки, продължават с интерес и постоянство да гълтат букварче след букварче в търсене на нови отворени прозорчета и на отговори на въпросите си.
Когато последните започнат да се появяват настойчиво, макар и с различна честота и да звучат така:
* какъв е произходът на законите, управляващи природата?
* имат ли тези закони изключения, т.е. случват ли се чудеса?
* само един възможен избор на тези закони ли съществува?

или леко по-отвлечено:
* реалността на златната рибка в сферичен аквариум ли е правилната или тяхната?
* съществува ли масата, когато излязат от стаята и не могат да я видят и защо е реално съществуването на разни неща (частици), които също не виждат?
* колко голямо и сложно трябва да бъде нещо, за да се държи като вълна или защо не може хипопотамът да мине като вълна през пръчките на клетката си в зоопарка?
* защо големите неща слушат Нютон и (ако не са прекалили с алкохола) стигат от т. А до т. В по права линия, а съвсем малките неща се движат по техни си, привидно хаотични и вероятностни траектории?
и за всякакви други подобни мистерии,

спокойно могат да отворят новото букварче, прясно издание на "Бард".





















То е мечтата на читателя: твърди корици, лъскави страници в достатъчно и недотягащо количество и с едър шрифт, побрали полезна и интересна информация (на много прилична за естеството си цена), споделена увлекателно, на достъпен език, без нужда от гугълски подсказки и богато илюстрирана с цветни картинки.

Не го подминавайте! :-)


П.П.1 Гледната точка на списание "Българска наука"

П.П.2 Длъжна съм да предупредя за съпътстващите рискове - възможно е да оплескате нещо друго, дори няколко неща, докато му се отдавате с радост, както се случи при мен. Вчера попрепекох едни сърми, днес - сладкиш (за утре още не знам). За късмет само приятно, без да наподобяват по цвят и мирис една чернилка, с която мога да рисувам графити по гаражите пред входа.

31 коментара:

  1. Него ден дадох почти стотарка за поръчка на няколко книги. Трябваше да напишеш това малко по-рано, сега трябва да я купувам отделно и изпускам прИмоцията. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Филмът Артистът доказва наличието на Златната рибка :)
    http://rutor.org/torrent/166374/artist_the-artist-2011-dvdscr-sub

    ОтговорИзтриване
  3. много красиво издание :)
    За малко да си го купя, но след пазар не ми останаха жълтици, а и не ми се теглеше.

    ех, наистина ми иде да взема чувала и да ти дойда на гости :р

    ОтговорИзтриване
  4. Скроти, докато я чакам да излезе, какви ли не комбинации с други правех, за мина съвсем малко 35-те лв. за безплатната доставка.
    Все някоя още пропусната имаш, а и в коша им (всичко по 6 лв.) има интересни заглавия за допълване на поръчката.
    Иначе е най-евтина тук и с доставката (3,50) пак е под коричната цена.

    Вал, а изпълнява ли желания? :) Нямаше да питам, ако го бях изгледала, втори ден чака изтеглен и след малко ще взема да му обърна внимание.

    Заповядай, Ламоте. Хладилникът ми е със свободен достъп, за разлика от всичко останало. :Р

    ОтговорИзтриване
  5. Понякога съм много схватлива и бързо попивам от светли примери (като твоя). :Р

    ОтговорИзтриване
  6. Понякога много ме е яд, че по мое време нямаше такива букварчета. Сега ще ми е много интересно да я прочета, много по-задълбочено ще я осмисля, но някак тихо и премерено, а навремето щеше да е истинско вдъхновение и brain-storming за тийн мозъчето ми... Жалко, че с възрастта се губят тези неподправени въодушевление и ентусиазъм. Заплюх си я още като спомена, че ще я четеш, но изчаках за оценката ти :)

    ОтговорИзтриване
  7. Скай, яд ме е за същото - че когато трябваше да се образовам, подобни книги липсваха, а и някои от нещата бяха още в сферата на фантастиката и сензациите. Физиката се преподаваше толкова сухо, рамкирано и избирателно, че в известен период имах алергия и ми беше вечният мазол. Другарката в гимназията, поизостанала мома с голяма доза дебилност, държеше преди всичко на дисциплината и мазненето и два пъти стигахме до бой. После в ТУ трябваше да изям с кориците томовете на Савельев на руски, защото оплешивяващият очилат брюнет, който ни изпитваше, имал като студент големи проблеми с автора на българската тухла Иванчев и настояваше, че е некадърник. Беше без значение какво мислим по въпроса, защото и на двата изпита оценките се пишеха според дълбочината на деколтето. Един колега имаше неблагоразумието да заяви гласно на вратата кой е истинският некадърник, при което изгоря цялата група в залата.

    На занимаващите се сериозно с физика и други науки тази книга може да се види прекалено елементарна или опростена, но това е начинът материята да бъде разбрана и да стане привлекателна за повече хора. Който иска нещо различно и на по-високо ниво, си има достатъчно суха и специализирана литература в голям обем.

    ОтговорИзтриване
  8. "реалността на златната рибка в сферичен аквариум ли е правилната или тяхната?" --> аз разбрах каква е реалността като много малка и без букварче. Държах една рибка в сферична купа, кристална! Рибето умря на 5-я ден. После бях светната, че е в резултат на оловото в кристала. Така че това не беше никаква златна, а направо оловна рибка. Но пък започнах да проявявам интерес към химията. :D

    ОтговорИзтриване
  9. Според фън шуй е отнесла лошия късмет, насочен към теб, а според градския съвет на Монца е била много депресирана от изкривената картина на околното пространство. :) Обаче не си е заминала напразно - дала ти е наклон на предпочитанията. :)
    А моите хамстери, папагали, сиамски котараци и забърсани от улицата кученца само боклук правеха, при това миризлив. :(

    ОтговорИзтриване
  10. Е, много ясно, че офисът изчезва веднага щом затръшна и последната от петте врати!
    За какво й е на тази реалност да съществува, ако не е наблюдавана от мен? :))
    Точе и мен ме сюрпризираха с това букварче, което залюбих от твърд поглед / не от пръв, а като пипнах кориците :) /.
    Пък и има картинки!
    Успокояващо е мнението ти, че не е за спецове и има шанс да разбера нещо. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Хвала на такива добри и съобразителни люде, Ел! :) Поздрави ги от мен. И не ги пляскай с тази хубава и дебела корица, ами ги почерпи. :Р
    Много достъпно и разбираемо за всякакъв цвят на косата нещо са ти подарили. :Р

    П.П.1 Много съм горда, че не произлизаме от нечие повръщано. :D

    П.П.2 Можеш и нас да почерпиш днес. :Р
    Честити ти две годинки на блога, все така (може и още по-редовно), напред и нагоре. Да настигнеш и задминеш как` Сийка! :D

    Ай, минах, напоздравих празнуващите и тичам да топля снежния човек на стълбището. :)

    ОтговорИзтриване
  12. А между другото чела ли си "Кратка история на времето"?

    ОтговорИзтриване
  13. Недочела съм я, gost, много ми е трудно от монитора. Но вече я имам и в хартиен вариант, лъскавичка и е най-отгоре на купчинката чакащи. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ок, после ще искам да ги сравниш. "Кратката..." съм я чел, а вероятно "Дизайнът..." й прилича, но е осъвременен. Ма пък може и да има разлики, тъй че споделяй! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ок, после ще искам да ги сравниш. "Кратката..." съм я чел, а вероятно "Дизайнът..." й прилича, но е осъвременен. Ма пък може и да има разлики, тъй че споделяй! :)

    ОтговорИзтриване
  16. gost, "Великият дизайн" се съсредоточава основно върху М-теорията, като главен кандидат за Теория на всичко, докато в "Кратка история на времето" на нея бяха отделени само 20 странички в края и то в най-последното й издание. Също така тук Хокинг в прав текст заклеймява всичко, което е извън т.нар. от автора "моделно зависим реализъм", т.е. няма реалност или концепция за реалността, която не отговаря на модел подкрепен от математически принципи и наблюдения. С други думи няма такава хипотеза като Бог. :)

    ОтговорИзтриване
  17. Ето, специалистът ти отговори. :) Мен можеше да ме чакаш доста дълго. :Р

    ОтговорИзтриване
  18. Изтървала си кавичките на "специалистът". :D

    ОтговорИзтриване
  19. Ностро,а ти довърши ли книгата на Грийн? Знаеш ли откога чакам втория пост по темата?! :)
    А не им ли омръзна да се занимават с тоя бог?! Идеята да се доказва с научни средства съществуването или несъществуването му ми се струва абсолютно безсмислена, доколкото защитниците на съществуването му винаги могат да посочат трансцеденталността му като причина да не може да бъде достигнат. Аз лично предлагам и на двете страни да се концентрират върху по-ефикасното правене на пържени картофки, което, да си призная, ме интересува доста повече. :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ностро, не ми оспорвай правописа, верен е. :Р

    gost, същите две питанки имам и аз. За първата - понеже не ми дава да го изпреварвам в четенето и книгата ми потъна в дълбок прах. :) За втората - откога се боря с едни 500 стр. с аргументи, че такова жУвотно нЕма. :) (Не че не бях убедена и преди това. :)) Хубаво написани, много още научих покрай тях, но си мисля, че практическата ми полза ще е нулева. С разумните и ментално здрави хора сме в единомислие. За разубеждаване на останалите едва ли ще ми потрябват тези аргументи, понеже съм си спестила контактите с тях. Така че приветствам предложението ти за по-целесъобразно използване на енергията и времето - било за по-хрупкави картофки, неразтичащ се сладолед или нецапащ шоколад. :)

    ОтговорИзтриване
  21. На 270-та страница съм от общо 470, т.е. от първия пост насам съм изгълтал около 150 страници, което да си кажем честно не е никак зле за три месеца и половина. :D

    Истината е, че реших да разнообразявам и през това време изчетох една художествена и в някаква степен няколко научно-популярни. До ден-два трябва да приключа и с Дизайна, след което вероятно ще се върна на Грийн, и ако не ми мине котката на Шрьодингер пътя, до лятото ще има втори пост. :)

    А за Бог не мисля, че Хокинг се опитваше да доказва нещо. Той просто заяви очевидното, че няма летящи жирафи и толкова. :)

    ОтговорИзтриване
  22. ... и елегантно се шегува с някои убеждения и идеи на вярващите, Ностро. :)
    Което си е равно на доказателство кой е прав и кой е заблуден. :D

    "В Библията се разказва как Исус Навин помолил слънцето и луната да спрат и да му осигурят достатъчно дневна светлина, за да може да победи аморитите в Ханаан...слънцето стояло неподвижно в небето близо ден. Днес знаем, че това би трябвало да означава, че Земята е спряла да се върти. Ако това се случи, всяко тяло, което не е закрепено, ще продължи да се движи с първоначалната скорост на въртене на планетата (1674 км/час при екватора) - доста висока цена за един отложен залез."

    "През 1277 г., по заръка на папа Йоан ХХІ, епископът на Париж Темпие публикувал списък с 219 грешки и ереси, които трябвало да бъдат заклеймени. Сред тях е идеята, че природата се подчинява на закони, тъй като това е в противоречие с всемогъществото на Бог. Интересно е да споменем, че няколко месеца по-късно папа Йоан бил убит от действието на закона за гравитацията, когато покривът на собственият му дворец се срутил отгоре му."

    ОтговорИзтриване
  23. Хах, Точе, тия примери са доста показателни защо такива дискусии не могат да се водят с рационални доводи.
    За първият се приема, че Бог може да спре цяла една планета. Защо тогава да не може да задържи и предметите по местата им? Някой ще каже: "Те са твърде много." Вярващият ще каже: "Бог е безкраен и безкрайна е неговата мощ." Иди доказвай после, че е невъзможно.
    За вторият пример пък може да се отговори, че списъкът на папата е бил небогоугоден и затова върху него се е стоварило небесното възмездие (буквално). А е бил небогоугоден, защото природните закони са изражение на достъпната за нашите умове божия воля.
    Вижда се, че науката е основана на логиката. Вярата е основана на логиката, но към всяко твърдение прибавя и елемента Бог, който има стойност каквато вярващият пожелае. Така се получава нещо, което един цитат от Пратчет (освен ако някой не го е казал преди него) описва доста добре според мен: "Някои казват, че светлината е най-бързото нещо във Вселената. Това е абсолютна глупост, защото където и да пристигне светлината, открива, че мракът вече я чака." :)
    ПП: Цитирам по памет, но смисълът е същия.

    ОтговорИзтриване
  24. Гост, той не дискутира, просто споменава мимоходом, за да развесели читателите си, в чието трезвомислие не се съмнява. :)
    Дискусиите по темата винаги са безкрайни. И безмислени. В науката има логика, но във вярата - не. Вярата е чист, 100%-ов мързел - да си отвориш очите, да помислиш или прочетеш защо се случват нещата, да промениш, това което можеш, да живееш, както ти харесва и т.н. Вместо това удобно се инатиш, че причината за всичко преди, сега и в бъдеще е само една, тънеш си в невежество и уважаваш някаква правила и идеи, които са против природата ти.
    Ако имаше Бог, справедлив, великодушен и всепрощаващ, нямаше цял град да се окажем изведнъж без парно цяла зима. Нямаше и климатикът ми да сдава багажа при всеки от честите токови удари (от претоварване) при -11 градуса навън, които се усещат като -18. Щеше да спре Земята и да усили слънчицето над нас, което само свети, нали?! :D

    ОтговорИзтриване
  25. Оф, писах, писах, накрая затрих всичко. :)
    С няколко думи: има много видове вярващи. Разгледай само протестантството, за да се убедиш.
    Преди време в една дискусия се роди наблюдението, че "Когато човек сам си пише аксиомите, може да си направи всякаква геометрия." :Д

    ОтговорИзтриване
  26. това е най-доброто ревю дето съм чела евър. :)

    ОтговорИзтриване
  27. Гост, верно че много различни геометрии има. :D
    Днес се главоболих. Аз си имам една, госпожата - друга, пък дечицата - трета. :) Накрая ги пратих на очна ставка с нея (казвало се консултация) да си ги уеднаквят. :D

    Тоти, сигналночервения тен, който придобих, четейки те, не ми ходи изобщо на косата. :Р

    ОтговорИзтриване
  28. Геометрията е опасна, питай Кръстю. :Р

    ОтговорИзтриване
  29. е, хайде сега, нямаше да го кажа. може вече рядко да се разхождам из нета, ама все още мога да правя обективни оценки.
    бтв, Точе, накарай Ел да напише ревю на "История на изтезанията", с чието четене току-що привърши, че на мен ми се дърпа :)

    ОтговорИзтриване
  30. Гост, при него геометрията изглежда толкова красиво опитомена всеки ден! :)

    Тоти, хич ме няма в убеждаването и принуждаването. Ел ме слуша по-малко и от децата ми. :Р Ще пробвам, но не обещавам резултати. :)
    В този студ ще й трябва голяма муза, за да нарисува ревю в картинки. Може и да се притеснява, че Торквемада и Ко ще дойдат от други светове да я А(С)ТАкуват за неправомерно позоваване на имената им, творческо упоменаване на интелектуалните им продукти и уронване на престижа им. :D
    Аз чакам пък Ностро да напише ревю за интимните наказания през годините, ама той нито споделя, нито подарява книжката на Ламот, както беше обещал. :( Който би й направил дори анимирано ревю с голямо удоволствие. :D

    ОтговорИзтриване