неделя, 26 август 2012 г.

Сексът и религията

Радко ми се случва да искам да препоръчам книга още след първите една-две прочетени глави, но последните, на които попадам, са точно такива. Едната е "Пулсът на слънцето" на Боб Бърман (съжалявам, че свърши), а другата е "Сексът и религията" на Даг Ойстейн Ендсьо, норвежки професор по изследване на религията и изявен адвокат, борещ се за човешките права. От малкото щастливци в света сме, които могат да се радват на тази чудесна книга, при това с добър превод, която е най-значимото световно изследване в тази област (а не роман, както пише на последната страница). 

Съдържанието й е много извън добре познатите ни двойни религиозни стандарти и ненужните, лицемерни правила за по-добър живот (предимно в оня свят), за възвисяване и спасяване на душата. Авторът е изследвал задълбочено и сравнил отношението на няколко по-големи религии към секса в традиционната му форма (единствената, позволяваща възпроизводство) и останалите й творчески вариации, кога и кое е поощрявано, охулвано, наказвано и заклеймявано в отношенията между хората, в мислите или плътските контакти. Поне за мен някои факти и подробности са нови. Ако цялата тази намеса в една толкова привична и необходима човешка дейност, каквито са храненето и сънят, нямаше толкова трагично и глупаво влияние върху физическото и психическо състояние на много хора (в името на нещо имагинерно и ненужно), щеше да бъде забавна.


Джон Келог е известен не само като откривател корнфлейкса и фъстъченото масло. Като адвентист е бил силно обсебен от идеята, че мастурбацията (с която младежите са опознавали себе си и е била най-невинното творческо решение за запазване на целомъдрието и избягване на предбрачен/извънбрачен секс) води до лудост и епилепсия. И не само предлага лечение със своя специално обогатен с добавки корнфлейкс, но и открива спасителните решения - натъркване на интимните части на момичетата с карболова киселина и обрязване на момчетата - задължително във възраст, в която травмата и болката трайно ще ги шокират и излекуват.
Години след него нищо не се е променило. Клинтън незабавно уволнява под натиска на праведни християни своя съветничка, която дръзва в интервю не само да подкрепи часовете по полова просвета като истински такива (а не само като заклеймяващи извънсемейните закачки), но и да предложи големичките деца да бъдат стимулирани да мастурбират като превантивна мярка против ранни контакти, водещи предимно до бременност и заразяване с ППЗ.

Смешни са напъните на различните религии, опитващи се да наложат правилните място, време, партньор и дори телесни отвори за интимни контакти. Естествено, за жените те са императивни, докато за мъжете има повече свободи и завоалирани условия, които ги спасяват от наказания и им осигуряват блажен живот на оня свят. Те са избирателно непорочни.

В наше време някои религиозни правила звучат нелепо. Евангелистките балове на целомъдрието, на които само момичета (естествено) обещават да се пазят чисти; настояването на ултраортодоксалните евреи за отделни мъжки и женски автобуси и при липса на такива, ако жената откаже да седне на задните места - свободата да бъде линчувана; опозоряването на девойка, състоящо се в незакрити от хиджаба ръце, лице или глезен и предпочитана смърт (по-често убийства на честта от семейството, отколкото самоубийства) пред възможността да остане мома след такова "опозоряване"; пребиването на жената с камъни за прелюбодействие, независимо дали е желано или е било изнасилване; забраненото от закона, но препоръчвано от индуизма "сати", при което вдовицата трябва, волно или неволно, да легне на кладата при мъртвия си съпруг; ранните бракове, в които родителите изтъргуват взаимно малките си деца, за да опазят целомъдрието им до момента на зрелост ...
Много от тези случаи се приемат с мълчаливо безразличие (или по-скоро одобрение и съгласие) от управляващите, защото така било редно от векове и така повелява религията. Индийският Върховен съд отменя чак през 2010-та ограниченията за съжителстващи без брак непълнолетни и секса между тях и то само защото Кришна бил живял точно така с Рада ...

Ако донякъде е приемливо, че безбрачното съжителство противоречи на нечии морални норми (евентуално възможното случайно докосване или поглед на публично място са нещо много различно и съвсем не толкова опасно), то пълното въздържание от секс, дори и семеен, вече е плашещо.

Катарите, живели в земите на днешна Южна Франция, са смятали, че плътските желания оковават душата и й пречат да бъде свободна и спасена. Материалното и удоволствията били изкушения, създадени от Сатаната и чрез прераждането той наказвал неправедните, като ги връщал пак при тях. Само съвършените катари били спасявани от това. За целта те не само не правели секс, но и отказвали да се хранят с продукти на секса - яйца, месо и мляко, само с плодове и зеленчуци, защото не вярвали, че те се получават също след някаква форма на секс, т.е. след опрашване.

Шейкърите, възникнали в Англия и опитали по-късно (и безуспешно) да залеят Америка, били още по-праволинейни. Никакъв секс, дори за създаване на поколение, защото омърсява душата и тялото. Логично сектата им не може да расте на семеен принцип и поради трудно набирани последователи (не мога да не си помисля, че името им идва от мозък, разбъркан на нектар в шейкъра), броят им е силно намалял.

На будистките монахини (не знаех, че имало такива) не само абсолютно са забранени сексът и бракът (за разлика от монасите, за които може, но това ги смъква на по-ниско ниво), но също и използването на краставици, лук и репички, както и старателното миене, за удоволствие. Тези забрани включват и плуване срещу течението (?!).

Учуди ме високият процент в последните години на родени без брак деца у нас и в Грузия (наближаващ 50) срещу около 5% в Гърция, 20% в Румъния и около 30% в САЩ. Със сигурност родителите им нито са прекалено разпасани в интимния си живот, нито са върли последователи на отричащия семейството Иисус. Просто са по-свободни в избора си и са надскочили смело традицията и невярното дългогодишно схващане, че един подпис означава семейство и съответно и го циментира.

За мен продължава да си остава неразбираемо отричането от елементарни, необходими, приятни ежедневни неща в името на нещо имагинерно като въображем бог или светъл задгробен живот. В днешния най-горещ летен ден не мога да пропусна и споменатия в книгата Свети Антон(ий), един от първите известни християнски отшелници, чиято пещера все още може да се види край манастирите, които е основал в неземно красивите скали на Метеора. Той до толкова пазел душата си от всякакви съблазни, че не само забранявал достъпа на всякакви жени и женски животни в манастирите, но и десетилетия наред не се къпел и дори не стъпвал във вода, ако не му се наложи да премине през нея. Мда, религията определено учи на добродетели ...

За съжаление типично по нашенски интересното съдържание е с кофти техническото изпълнение. За пореден път се питам какво правят редакторите и коректорите в едно издателство и дали изобщо виждат книгите, в които фигурират имената им. Ще спестя този въпрос на конкретното издателство, защото нито едно до момента не ми е отговорило.
Странният на места словоред е поносим, но бележките под линия са абсолютно недоразумение. Или не отговарят на номерацията си, или нямат връзка с текста, или ако има такава, те се намират чак след няколко страници. Тъй като част от тях са за добре познати на всеки средноинтелигентен човек думички, четенето на иначе много добре поднесената и интересна информация не е постоянно изнервяне.

И а, да - книгата си има и човек, оформил художествено корицата. За 5 мин. успях да оформя и аз три други варианта, използвайки неговия почин - нищо по-творческо от разместване на полетата на оригиналната корица и също така без да се престаравам да се придържам към оригиналните нюанси. Получиха се доста сполучливи.
Та - търся си издателство, в което да правя не само кориците, но и да поправям грешките и недоразуменията, при това срещу хонорар само за едната дейност.

9 коментара:

  1. Ти да знаеш само какво предлага азитската религия :)
    Shocking Asia
    http://ww.opensharing.org/torrent/51285/
    А светлият задгробен живот очаквай след възкресението :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ъм ... Ламотски, не съвсем. Сега точно си мисля с какво да си купя един мотор (триколка), в който се влюбих снощи. И че пак не успях да пипна Игор Джианола и китарата му. А, да не забравя - имаш много по-здрави от Удо. Поръча да те напляскам, защото пак си пропуснал концерта му. :Р

    Вал, след кое, я пак повтори? :)
    Тази думичка е извън моя речник и заради нея съм почти отлъчена от цялата рода, твърдо отказвайки тази година да боядисам и едно яйце в чест на недоказани и невъзможни събития от далечното минало.

    ОтговорИзтриване
  3. Точ, възкресението :)Ако беше например само едно , това на кръста ,би имала шанс за съмнение :) Но фактологията говори друго. В двата завета са описани доста :)
    Първото май беше на Енох :)

    ОтговорИзтриване
  4. Четеш неправилната литература. :Р Аз се отказах да се боря с нея, въпреки огромното ми желание да облекча детенце, преразказвайки му част от задължителния материал за часовете по литература (съвсем друга тема е защо е включен). Има далеч по-забавни и увлекателни книжки, хем по-тънички, хем непротиворечащи нито на здравия разум, нито на науката.
    И не ме убеждавай повече, няма смисъл. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хахахаха... разсмя ме, Точка, с тази книга :):):) Напълно на едно мнение относно религиите. Даже вчера драснах разказче по въпроса. Ето още нещо по темата:

    http://vbox7.com/play:293cc1a4

    Вярата е друг въпрос, но да не се отплесвам, че... Единствено обаче за катарите не са прави в книгата. Наложи ми се да проучвам катаризма и изчетох купища неща. Та катарите действително са отхвърляли всичко земно и материално, като създадено от дявола. Деляли са се обаче на "вярващи" и "чисти" и това, за неяденето на месо или животински продукти, е било валидно само за "чистите" (които са били много малко, а отделно, че за "чист" можело да бъде провъзгласен и човек на смъртния му одър, както нерядко се правело). За обикновените "вярващи", нещата с яденето далеч не били толкова строги, а по отношение на секса... напротив, сексът е бил поощряван, но (!!!) не е било поощрявано зачеването :):):) Идеята е, че сексът е бил форма на общуване между хората, нещо добро, докато зачеването обаче означавало смъкването на още една чиста божествена душа в дяволските сфери на материалното и затова - лошо. Катарите дори са одобрявали различните противозачатъчни (каквито и да е имало тогава) и абортите. Така че по отношение на секса това е може би единствената религия с интересен, да го наречем, мироглед :):):)
    Що се отнася за големия процент на съжителстващите без брак (ебаси завързаната фраза!), мисля, икономическата причина играе доста по-голяма роля отколкото разкрепостеността. Просто като стане въпрос за сватба дори и в ограничен кръг близки, нещата отиват към едни суми, които бързо охлаждат традиционализма на прагматичния нашенец :)
    А за Келог - ми като му пробва човек смотания корнфлейкс и веднага може да си представи що за секс е правел :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки вярва в нещо и това в никакъв случай не е задължително да бъде облечено в образа на някой белобрад, окичен с трънен венец, многорък и т.н., нито е необходимо да ръководим живота си от думите, идеалите и правилата, които някой си уж бил изрекъл и написал. Нямам нищо против заблудените в противното, стига да си го правят кротичко, без агресивни проповеди и убеждения в правотата си. 3 пъти ме анатемосваха последния месец, стига ми. :)))
      За катарите си прав. То си пише в книгата, че само "възвисените" от тях са прекалявали със задръжките си. Не съм го донаписала в стремежа си с малко изречения да предам многото информация. А тя наистина е много, без да дотежава и доскучава (може би само в главата за хомосексуализма е прекалил с обема и повтарянето на изводите). Разсеяха ми се доста лични заблуди относно страничните забежки, предпочитаните отвори или разкрепостеността на някои вярващи. :) И продължавам да не разбирам освен двойния стандарт (мъже vs. жени), защо се поощрява само създаването на поколение (и то не при всички религии) и какво толкова порочно и грешно има в едно толкова приятно занимание. Радвам се, че не живея преди няколко века - отдавна щях да съм подгряла някоя клада. :)))

      Изтриване
  6. Анатемосали са те? Браво, значи си на прав път ;):):):)
    Като стана въпрос аз анатемосването, се сетих, че мирянин, който не се причасти три поредни недели, трябва да бъде отлъчен от църквата. Та ми е интересно колко ли от праведно вярващите ще се окажат отлъчени... А за двойния стандарт - и аз не мога да го разбера, както и ограниченията в секса само до продължаването на рода. Единственото някакво обяснение за първото би могло да бъде, че е бил наложен принципът "разделяй и владей" в доста странна форма, докато за второто... може би, знаейки че човек не може да устиска дълго, целта е да се раждат толкова деца, че да се чуди как да ги изхранва и да не му остава време за нищо друго (като размисъл и задаване на логични въпроси) или може би са имали предвид, че лишеният от секс човек е нервен и депресивен, съответно - също манипулируем... знам ли... Във всеки случай тези, които са писали тези "предписания" са били толкова смотани, че са станали нервни, депресивни женомразци :):):) Май катарите действително са най-близо до истината в това отношение (оставяме настрана теософията им), защото при тях жените и мъжете са били напълно равноправни; жените са можели не само да проповядват, но и да стават "епископи", доколкото си спомням. Между другото, при туарегите е същото - жените са напълно равноправни в обществото.
    Хехех... мани, добре че са други времената, защото щеше да е страшно :) поздрав с две песни от един съмишленик ;):):)

    http://www.youtube.com/watch?v=e5TUqTWYKGc

    http://www.youtube.com/watch?v=r3UjpeoYWdM

    ОтговорИзтриване
  7. А на мен ми е интересно колко от праведно вярващите са наистина вярващи (и защо), колко са позьори, спазващи някакви си традиции само за пред публиката и колко просто се наричат християни, защото не приемат да са никакви, т.е. неизповядващи религия (понеже това автоматично ги правело неевреи, немюсюлмани, небудисти и други такива). :)
    Това е дълга тема и не ми се нищи. Днес пак съм анатемосана, защото отказах да дам 50 недостигащи стотинки (не чух за какво) на един мургав човечец, за да ми дадял Господ здраве, на мен и на семейството ми още поне 50 г. Да си беше поискал направо една ракия, без да ме подкупва с абстракции, нямаше толкова да ме ядоса. :)

    Мерси за поздравите. Чакам го на на някой скорошен мотосъбор. И този път и ти там, заедно с Роската и Вихра. :)))

    ОтговорИзтриване