сряда, 3 ноември 2010 г.

Добрата новина

Днес станах рано, усмихната и в еуфория, защото снощи разбрах, че ще имам скъпи гости, които вече бях отписала. Тръгнах с бодра стъпка към банята, за да се приведа в приличен вид, след което да лъсна апартамента и да забъркам сладкишче за гостите.

Останах си с намеренията. От чешмата излизаше струйка колкото косъм. Живея на втория етаж, в квартал, където водата не спира дори и при обявени ремонти - тече едва-едва, но достатъчно за тоалетната и за миене на ръце. Започнах да споменавам женската част от родата на поредния ремонтиращ се комшия, завъртял кранчето без предупреждение. В същото време се опитвах с косъма да си измия поне зъбите и очите, да напълня една кофичка под душа и по едно шише на мивките в кухнята и в тоалетната. Е, почти успях.

Не бил комшия. Било авария, на 5 мин. път от нас. Авария на водопровода, прясно рехабилитиран по ИСПА, заради което цяла година улиците в града са като трасе за офроуд. 11 часа след това все още нямам вода. Да ви *** и рехабилитациите, и оставянето на ръцете, и пилеенето на пари. Мия си тоалетната с минерална вода. Разкош!

А снощи ми идеше да целувам перманентно опиянения ни кмет - заради добрата новина. Сега няма да казвам какво искам да правя него и всичките му синекурци.

А добрата новина все пак дойде, поизцапана и повмирисана, дори и без сладкишче.
Поставиха ни новите ампулки на топломерите, което означава - парно ще има. Ура! Не знам г-н кметът как е омагьосал Б.Б. и кога - докато правиха първи копки за облагородяване на центъра или в по-късен момент, но явно местната Топлофикация е получила така нужния заем и ще бъде топло.

Ще бъде топло, не горещо, както преди години, когато дойдох да живея в този блок. Тогава ходех с тениска и къси панталонки из апартамента, независимо от минусите навън. Няма да е същото, но ще бъде топло и то навсякъде и денонощно - в стаите, в коридора, в банята, в тоалетната - нещо непостижимо с печка на дърва или климатик. И топла вода ще има в неограничени количества, ще мога да си пея под душа до сгъбясване на ръцете и краката.

Разбира се това чакано щастие би било пълно с няколко малки условия.
3 апартамента плащаме 2/3 и малко от консумацията на целия вход. Ако останалите потребяващи си отворят малко задниците, пардон - умовете и си оставят радиаторите на 3 или 4, топлата вода ще циркулира непрекъснато по тръбите, температурата в стаите ще е постоянна и приемлива за много по-малко парички. Но не, те понеже са умници, врътват на макс за четвърт-половин час дневно, очакват чудеса и бръмчат, че парното било слабо.
Същото е и с топлата вода. Понякога източвам колкото за един басейн, за да си измия чиниите или да се изкъпя. На всичкото отгоре, понеже си лягат с кокошките, пенсиите непрекъснато бърникат по часовника в абонатната и самоволно си решават, че от 22,00 ч. до 6,00 ч. топла вода не трябва на никого. Обаче ако те по цял ден си бъркат в носа, работещите жени ходят и на работа и в 22,00 понякога още готвят, после чинии, душ и т.н.
За поредна година не успяхме да ги накараме тях, икономичните, да си сменим топломерите с електронни - поне тях могат да ги зяпат между сериалите и да си пресмятат колко стотинки са похарчили за телесен комфорт. Ще си караме пак с тези, евтиничките, които съответно предполагат и леко субективно отчитане на единиците според ъгъла на гледане.

Но това са дреболии, които изобщо не могат да помрачат изплесканата ми и вмирисана добра новина. Важното е, че ще има топло!

Нима животът е живот без топлина
? :-)

(сладката песничка започва след първата минута и половина)




37 коментара:

  1. Стар уред.
    С ампулки които лошо смърдят.
    Наложителна е смяна, но явно икономичните имат пънове в ушите :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вал, ела им изнеси лекция, просвети ги, моля те. Ще почерпя. :)))

    От икономиите им навсякъде смърди. Затапиха чешмата в мазата, за да не ползва никой уж на аванта и познай какво се получава, когато напролет започнат да си качват по етажите бидоните с остатъка от киселото зеле, за да ги мият.

    ОтговорИзтриване
  3. Вал, имам проблеми с блога ти днес. След всеки от многобройните ми опити да прочета нещо се вижда само черен фон, плеърчето и се чува музиката - нищо повече.

    ОтговорИзтриване
  4. Така живеем.Нали и аз точно срещу това протестирам.Изкуствен живот, имитираш любезност и колегиалност и като си тръгнеш от работа си като ограбен.Върнеш се у дома -там вече са те развяли като дрискан вестник из трънаци преди много време и всичко е опустяло и студено.Затова така съм решителна -не искам такъв живот.Поне това зависи от мен-да кажа какво искам и да опитам да си го постигна.Не мълча и съм заявила .А в работата се стремя да го направя безболезнено.Защо да има нервни кризи, като може по-спокойно да го постигнем.Така без война ще сме победители.

    ОтговорИзтриване
  5. Лилия, освен да си го казваш, хубаво е едновременно с това и да потропваш с краче - по възможност с токче върху нечия глава. :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Хубаво е с парно. Точица, ще се топлиш тази зима:)

    ОтговорИзтриване
  7. Цвети, със сигурност поне на пречупен въздух ще стоя. :)))

    Ихууууууу, водата иде със страшна сила и неописуем засега цвят. :) Рай за мързеливите домакини, хигиенизирането остава за утре. :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Мдам..за завиждане си, ще си имаш топло.Аз само за подгрев на водата плащам по 17 до 20лв/по около 60-70лв на месец/ на кубик...заради умните ми съседи ,според които отопление на 100кв. апартаменти било по евтино на ток....абе скъсах си нервите да се ядосвам на малоумници.

    ОтговорИзтриване
  9. Онди, не ми се говори точно сега в цифри, за да не си развалям усмивката. :)

    За малоумниците си абсолютно права. Абсурд е да случиш само на нормални, при положение, че на една относително малка площ е накачулено поне едно село. Непрекъснато има кой да ти пили нервите с разни идиотии.

    ОтговорИзтриване
  10. Доживях не фиктивно добра новина! :D

    Я кажи сега с какво ще почерпиш! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Понеже трябва и за рожденника да черпя - от мен да мине, няма да е с домашна скоросмъртница. :)))
    За пиене има почти всичко, две пържолки останаха да се мотаят самотни, само шоколада си не давам. :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Все страхотии пишеш.

    Няма топла вода след 22:00? Тия пенсии нямат ли друга работа освен да тровят живота на хората?
    И да знаеш, че ако не ми дадеш шоколад изобщо няма да дойда!
    :)

    ОтговорИзтриване
  13. Musical Universe, никакви страхотии не са, а емоционално разнообразено ежедневие. :)

    Гледайки си съседите от третата възраст, ми се иска да се гътна доста преди да я достигна.

    П.П. На уше ти споделям, че има още една голяма "Милка" за съвместно изяждане. Ностро ще се задоволи със сладолед (и без да е "Нирвана"). :)

    ОтговорИзтриване
  14. Шшшъътттт!
    Спомене ли се думичката "сладолед" при това с неизяснен собственик, моментално се появява заплахата от изяждооблизване от конкретна личност, Чието име няма да споменавам!
    :)

    ОтговорИзтриване
  15. Въпросната личност отсъства в момента и не вярвам скоро да се завърти насам. Тъй че - който изпревари, Ел - халал да му е. :)
    От сърце при т`ва, защото си взех свръхдозата в близането и дори не ми се поглежда. :)))

    ОтговорИзтриване
  16. БЕЗ ДА Е "НИРВАНА"!? Ар ю аут ъф... тъъъъът!! Ама че светотатство! :D

    Не пожелавай на другите неща, които сама не би си пожелала, Точ. (В момента Кобейн сигурно се върти като вентилатор в гроба си.) Добре поне, че не ми секвестира компотеца, егати! :D

    ОтговорИзтриване
  17. Ностро, я стига капризи. :) Щом не ти се ближе, знаеш ли какви шейкове ще се получат, ако си остъпиш и половината компотец? В по-следобедните часове ще им капна и малко водка или Бейлис. :)
    Нирваната ти е гарантирана, белийв ми. :)))

    ОтговорИзтриване
  18. И що се връзваш на такива постове?


    п.п.тук понеже си заключила коментарите на другата тема

    ОтговорИзтриване
  19. Онди, заключих ги, защото няма какво да се коментира. Едно възпитано "Довиждане" е.

    Във взаимен интерес е да ви спестявам "неописуемите си глупости" под всякаква форма.

    ОтговорИзтриване
  20. Не мисля,че това е начина ;)


    Ти решаваш за себе си,но.....

    ОтговорИзтриване
  21. Онди, разбрах още първия път, че не съм еволюирала за достъп до компютъра. Само не разбрах защо все още продължават интересните квалификации за всички, които сме на различно от нечие мнение.
    Понеже имам чувство за мярка, спирам да пиша. Но други явно нямат.
    Здраве да е. :)

    ОтговорИзтриване
  22. Точица, аз явно нищо не съм разбрала...Много ще ми липсваш. Дано преосмислиш решението си...

    ОтговорИзтриване
  23. Бе я веднага да почваш да си пишеш! Аз кво ще чета?!

    пп- топло-мопло-вик-мик-и всички останали- фф коффите!

    ОтговорИзтриване
  24. Ирония, добро утро и поздрав. :)
    За твое добро е да четеш само умните и/или образованите и особено препоръчително - това, което същите изакват в чуждите блогове.
    Понеже аз съм от другите, естественият отбор ми секвестира лаптопа и сега съм заета да си местя леглото до библиотеката, по-близо до букварите.

    ОтговорИзтриване
  25. Аз? Да чета умни и образовани? За мое добро? Пу-пу, що кълнеш сега така?:))) Имам си блогчета, които си минавам всяка сутрин и ми разваляш списъка с твоята липса.:) Ухаааааа...поздрава е екстра!Тимоооооо:))) Благодаря! Направи ми място, моооля, на леглото, ще ти дам едната кукличка, обещавам:)))

    :))))пп- я тегли една майна и хич да не ти пука.

    ОтговорИзтриване
  26. А така кажи и Мадам,че мен не ме слуша:)Утро Ви!:)

    ОтговорИзтриване
  27. Тимо е от онези, целунатите по пръстите от Господ. Слабост ми е, с когото и да засвири - сам или с група.
    Много съжалявам, че спира този си проект след 3 албума. Много ми допадаха като стил, което не е чудно, защото бяха все отбор любими юнаци от любими групи.

    П.П. Тръгвай, приготвила съм "Пипи Дългото чорапче". :) Видя ми се с най-големи буквички, има много картинки и някой ми беше казал, че е много смешна. Ако имаш, донеси малко Барбита (русички и без Кенчовците), да ги погримираме, ако Пипито ни стане скучно. :)

    ОтговорИзтриване
  28. Добро да е Онди! :) Изтървах те, докато оправяме кукличките и парцалките. :)))

    ОтговорИзтриване
  29. Момичетаааа,Онди и Точка:) Имам подарък за ваас:) Ей, "накарахте" ме да наруша обета си под надслов "никво писане повече"):)

    ОтговорИзтриване
  30. Прочетох, прочетох! :)
    Тя усмивката ми и преди това си беше тука, обаче сега си е хилене направо. :)))
    Бравус и мерси за настроението, Ирония. :)

    П.П. Махни ми само буквосъчетанието от там, плийз - не за друго, ами да не започнат и при теб да акат.

    ОтговорИзтриване
  31. Вижте сега и двете...

    никакво спиране да пишете!Аз кой ще чета през работно времe, а?И кой друг ,ако не не вие ще ме разсмивате точно, когато ми се плаче, а?!

    Хайде стига толкова,че преля басейна дето го правя!:))))

    Усмивки големи и на двете!:D

    ОтговорИзтриване
  32. Онди, да ти се връщат тъпкано усмивките. :)

    Ирония да си пише, твърде добре го умее. :)
    Аз още уча азбуката, докато усвоя всичките букви с моята схватливост, един охлюв може да измери няколко пъти Екватора.

    Не се разсейвай по блоговете много, гледай басейна и свирни за откриването, че ми залипсваха морето и плуването. :)
    Отивам да плажувам на терасата.

    ОтговорИзтриване
  33. чук,чук
    аве я отвори да не те шляпам
    и ведна'а почни да пиш
    да пишеш имам предвид

    ПС знаеш кой е!

    :D

    ОтговорИзтриване
  34. Ъъъъ кога трябва да правя пиш? Преди или след шляпането? :)

    ОтговорИзтриване
  35. Ако обичаш да седиш когато пишеш, тогаз е по-добре преди шляп :P

    харесва ми да пиш като анонимен. Никой не мое ме познае! ;)

    ОтговорИзтриване
  36. АбсИлютно вярно, тотално си непознаваем. :Р

    П.П. Обичам като змиите аз - всичко легнала да правя. :)

    ОтговорИзтриване