вторник, 31 август 2010 г.

За европейските дупета (shit в чинията)

Влизала съм в магазини на почти всички големи вериги, още преди да построят такива и у нас. От чисто хранителни до такива като Уолмарт, с идеята да продават "от хляб до гардероб". Затова и отбягвам част от тукашните. Пени маркет ме загубиха като клиент в Италия и не съм пазарувала още в откритите преди няколко месеца два техни магазина. При наличието на магазини от други вериги и ниската покупателна способност беше излишно да бъдат цели два, точно от този тип, с опаковки на едро. Дори Била се сви и имаше намерение да съди преди време Общината заради грешни прогнози.
Печалбите или загубите на търговските вериги не ме вълнуват изобщо, интересува ме какво ни предлагат и може ли то да се яде/пие без риск за здравето. В последното силно се съмнявам. В търсене на качествен течен препарат за пране седнах тази сутрин да прегледам рекламните брошури от местните магазини. Попаднах на интересни неща.

Деликатесен продукт (нещо като сирене, но не от мляко)

от Пени Маркет - промоция тази седмица - 3.19 лв/кг





Сирене - пак от там, следваща промоция. Дори да е лайт, дори да е на промоция, не може цената му за килограм да е почти същата, като на деликатесния продукт. Защото щом пише сирене, трябва да е от истинско мляко и да отговаря на БДС. Ако не е от мляко, според стандарта се кръщава например "нещо си деликатесно". (На снимката не се вижда синият правоъгълник с бял надпис БДС. Ако го няма и отстрани по кутията, значи съдържанието й трябва да носи друго име, не сирене. А ако го има, значи това сирене толкова е и сирене по БДС, т.е. от мляко, при тази цена.)

С голяма радост бе посрещнат този стандарт, остава и да бъде спазван. На вкус не знам как са двата продукта, но на външен вид и цена са почти еднакви, което ме кара силно да се усъмня в наличието на истинско мляко във втория.
Щом стандартът е държавен, означава, че е задължително да бъде спазван, както и да бъде оказван непрекъснат контрол от съответните органи, за да ни гарантира, че не ядем боклуци. Тук такова нещо не забелязвам. Как да вярвам на стандарта тогава? Или на проверяващите органи? Или на магазините от европейска верига, продаващи съмнителна стока?

Пак там се продават и продукти с марката "Стара планина", тоест отговарящи на някакви стандарти - само утвърдени. Обаче не държавни, а препоръчителни. Според министър Найденов качеството "ще се следи от обора до масата", а не само в лабораториите". И още: "Няма да можем да сложим по един ветеринарен инспектор на всеки щанд, т.е. разчитаме и като цяло производителите са задължени, те подписват декларация, че спазват самоконтрол. " Още малко и да, точно така ще правят. Българин и отговорност + самоконтрол?!? Та това си е оксиморон. Логото се купува от Асоциацията на месопреработвателите (АМБ) срещу 120 лева годишна такса и след това е Божа работа какво се случва. Според Кирил Вътев, председател на АМБ, само "12 месопреработвателни предприятия от общо над 400 функциониращи у нас са закупили до момента утвърдения стандарт „Стара планина” за производство на качествени месни продукти".

От предлаганото по магазините с тази марка не видях на нито една фирма, на която имам доверие от години; има само на тези, от които НЕ купувам - заради гадния вкус и съмнителни субстанции вътре. Как сега ще убедят клиент като мен, че стоката им вече е качествена, освен с цената? В нея не би трябвало да има консерванти, соеви продукти, картофени продукти, нишестета, фибри, механично обезкостено месо. За това се разчита на самоконтрола, няма как да задължиш някого да спазва нещо препоръчително и да му търсиш отговорност за това. Гадният вкус (едва ли ще бъде променен) и рискът при покупката си остават пак за потребителя.

На фона shit-а, с който родните производители засипват търговската мрежа, не можах да разбера истерията, която европейските "дупета" породиха и защо трябваше да бъдат иззети от складовете. В момента продължават да се продават в Кауфланд, Метро (и в магазините Аро с тяхната марка), както и в Пени маркет. Тези "дупенца" са точно от там, в момента на цена 4,69 лв/кг. Ако не са тези опаковки, много българи с години няма да могат да помиришат луканков салам и ще я карат на кренвирши по 2 лв/кг и кайма пак около тази цена. Докато на утвърдените (препоръчителни) стандарти не се сложи едно БДС отпред (а това ще отнеме години), никога няма да сме сигурни какво ядем. Не че БДС у нас го гарантира, видно е от сиренето по-горе. На някои господа им се видя обидно да ядем крайчетата на саламите. Крайчета или резенчета, те са части от същите тези салами, които ядат в Германия. А стриктния германец едва ли би слагал съмнителни продукти вътре.

Та така, господа - преди да отнемете и следващата радост на народа (след шкембе чорбата и ракията), помислете си дали в момента хората имат доходи, позволяващи им и нормална храна в чинията, различна от shit.



14 коментара:

  1. Както винаги чудесно си се справила :)
    Чудя се обаче що за народ има в това Блогово ?
    Божидар, Божидар, сега немски дупета,преди -пълният член :) Пълен ташак, всеки се ядосва по една тема и на парче (смях)
    И то забележи- набляга се на следствията, а не на причините, ако речеш да поумуваш върху причините -Vox deserto, правилно си е кръстил блога набора (не е много смешно)

    ОтговорИзтриване
  2. Кръстю, дупетата не са мое творение. :)
    Умните глави отгоре кръстиха така операцията си за конфискуване на т.н. капаци (краища) на саламите. Ювелирните им акции винаги блестят поне със заглавията си.

    Вече съм на вълна акция "Пеперудка". :) Очевидно тя е дала търсените резултати и пеперудките са събрани от улиците. На ден поне по два пъти някой наднича в блога, търсейки "платена любов". А си пише, че историята не е за проститутки ...

    ОтговорИзтриване
  3. Точно,че не са твое, поне 10 прегледах на тая тема и за това ти правя комплимент, това е майсторлък, в баналното да подходиш творчески и да представиш обусновано и интересно нещо :))
    Интересен ми е тоя ефект на доминото в блоговете, ако мога така да го нарека и ЗАЩО се набляга на следствията, а не на причините, но и ти не ми отговори какво мислиш по тоя, интересен за мен въпрос :(

    ОтговорИзтриване
  4. не знам дали е по темата, но в момента ям върху клавиатурата на лаптопа и я напълних с трохи :( А от статията огладнявам повече.

    ОтговорИзтриване
  5. Според мен няма спасение - в храните е пълен хаос и не вярвам на никакви измислици премислици със стандарти и без такива. И изглежда на никой не му дреме какво яде. Спрях месото, сиренето - там е пълна каша. Ям плодове, зелнчуци, до изясняване на нещата. Това е положението. Всеки е оставен сам на себе си , да се спасява. Отдавна не разчитам за нищо на държавата. Предлагам следващата операция да се казва"пожарникар"...

    ОтговорИзтриване
  6. Според мен има спасение - яжте голи охлюви! Чакате дъжд, берете, правите на буркани. Вървят с коприва и лапат. За десерт - компоти - от череши, ягоди, вишни, бели череши, малини, къпини, сини сливи, джанки, праскови, кайсии, круши, дори и от грозде става. Само бирата не знам как ще я откажа...

    ОтговорИзтриване
  7. Какъв е смисълът да се храним като пак огладнявам-от утре спирам да ям :D :D

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. @Кръстю, причините се трупат отдавна - безхаберието на отговорните другари, липсата на държавни стандарти с години, което води до липса на контрол, нехаенето на българина за здравето му, печалбата над всичко за фирмите, неплатежоспособността - от там търсенето и съответно производството и продажбата на евтини боклуци, липсата на качествени суровини, защото няма кой да ги произвежда на загуба ... Периодично на някой му прищраква какво се случва (20-годишното ирландско месо, натръшкани хора с дизентерия от дюнерджийница, сблъсък на интереси) и се сеща уж за здравето на хората, правейки показни акции без дълготраен ефект.

    @Ламоте, обърни я и изтърси трохите, защото ще завъдиш вътре мравки или хлебарки и ще ти е гадно да ти лазят по пръстите после. :Р

    Те май децата ги правят тези неща. :)))

    @Цвети, на някои може би им дреме, но като няма какво качествено да си купят или нямат пари за него, ядат каквото има. Не се отказвай от месото, я си помисли колко хубаво мирише от скарата. :)

    ОтговорИзтриване
  10. @Ностро, бирата е течен хляб, никакво отказване! :)

    А голите охлюви са гадна гледка, по-отвратителни от тези с черупките (не че и тях ям). Предпочитам чистия лапад. Обаче тревопасно нямам намерение да ставам (както и ти вероятно). :)

    Я си представи една крехка пържолка (не ГМО и не от Шаро) или истинска луканка/суджук, нарязани по диагонал. Мммммм да се окапеш направо. :)))

    @Преславски, човек има три хубави неща в живота си - ядене, пиене и .... Та апетитът към всичкото идва с редовната консумация, иска ти се още, и още, и още. Като наближиш пенсионните години, тогава мисли как да ги спираш. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ама, че съм мързелив, знаех си, че трябва да проверя как се пише "лапаД", но кой знае за какво съм си мислел с това "лапаТ" ли, че "лапаТ"... А уж не се приспивам с порно-канали... :D

    ОтговорИзтриване
  12. Ностро, има си бил много гладен, или цялата ти мисъл е била насочена към устава на новата партия. Тъкмо прочетох каква ще е униформата . :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Ей, наблюдателно око! Нацелила си си аватара! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Случайно се получи. :) Обикновено нацелвам неподходящите неща и хора.

    ОтговорИзтриване