петък, 10 юни 2011 г.

По мъжки

Говорим си тази вечер с единия ми син. По мъжки. Гледаме качените във ФБ снимки, които са си правили през последните дни в училище. Разпитвам за децата, стараейки се да приключа спора по горещата тема - отпразнуването на края на учебната година в дискотека. Не дневна, а както се ходи. В няколкото работещи се тъпчат предимно много незрели и неосъзнати индивиди и не съм убедена, че на 13-14-годишните точно там им е мястото нощем. Макар че, гледайки на снимките няколко от момичетата на първия ред около класната им, с чупките в кръста, устичките тип кокоше дупе и странното за училище облекло, ми е много трудно да определя възрастта им - може спокойно да бъде и 20, и 30.

Питам кой какво е направил на мини матурите, къде мисли да учи и разговорът се завърта около теоретично нежната половинка на класа. Има няколко, които много харесвам, обаче: едната била зубър; другата имала шини, но по-лошото било, че тате й е депутат; третата била пълничка малко; четвъртата - с по-големи от неговите мустаци и брада; петата - далечна братовчедка и т.н. Обяснявам, че преувеличава и външността не е най-важното и единствено нещо (това ще го разбере, когато някога евентуално узрее); момичетата са симпатични, приятни, освен това - умни и добри. От другата стая брат му се смее: "Умни?! Айде няма нужда, руси и отворени, ако може." Знам, че се лигави и до една възраст подобни разсъждения са донякъде допустими. При обичайното предлагане (линкът не се препоръчва на хора със слаби сърца и раними естетически възприятия) няма как момчетата да мислят различно.

Оказа се, че в класа все пак има едно хубаво момиче, дъщеря на моя приятелка. Останалите, които харесвам, били много готини, но само като дружки в щуротиите и нищо повече. Тъкмо леко се успокоих, че ориентацията му е редовна, добавя: "Ако тя не си маха двата пръста фон дьо тен, обаче." Замазвам неубедително положението, че едва ли е чак толкова, сигурно леко се разкрасява, а той: "Да ве, така си мислиш. И за к`во й е - на 20 лицето й ще е като задник. Някои от нашите не можеш да ги познаеш, ако дойдат ненарисувани." Принципно съгласна, помълчах малко, след което му обясних, че жените са различни, предпочитанията и вкусовете им - също и ако заводите за декоративна козметика работеха само за такива като мен, щеше да остане максимум един, кретащ с мъка.

От другата стая първо се чу смях, след което брат му тъжно въздъхна: "То тогава една хубава жена няма да остане ... Спукана ни е работата на мъжете ..." И разговорът ни по мъжки зацикли.
За пореден път си мечтая колко хубаво би било, ако можеше да ни се имплантира чип с инструкции как се възпитават деца, особено подробни за тийн периода.

25 коментара:

  1. Добро утро :)

    Да, на тази възраст всички сме били трудни за разбиране :)

    Но като спомена снимки, аз имам една обща снимка със съучениците ми от 3 клас. Тогава учех в чужбина и не съм виждал никой от тях от тогава. Всеки път като я разглеждам се питам кой каква съдба си е отредил, къде е, какво прави...

    ОтговорИзтриване
  2. забравих сутрешния поздрав :)
    http://www.youtube.com/watch?v=sofkHIxUsv4

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси за поздрава! :) Напоследък се настройвам на по-твърда вълна и броя дните. :)

    Ламоте, ти си пълен с изненади, не знаех, че си учил навън. :) Защо не опиташ да се свържеш с училището и да поискаш някакви координати на хората от класа ти? Шансът да са още на тогавашните си постоянни адреси е голям.

    Аз нямам снимки с този клас, брат ми е връзката, защото повечето са от квартала. Нямам и основно училище всъщност. :) Първо го сляха с това от другата смяна и взе името му, а сега има някакво трето, съвсем различно.
    Помня ясно много тъпата ситуация, когато в края на 7-ми клас ни изпращаха тържествено с фанфари, сълзи и сополи за т.нар. елитни училища. Голямото събитие ... Май никой не се върна с подвита опашка да си доучи 8-ми клас.

    ОтговорИзтриване
  4. ААААА,това нещо е рядък уникат :)
    Все пак въпросът опира само до един фоторедактор :)
    http://www.facebook.com/media/set/?set=o.123453377694665#!/photo.php?fbid=226217394071436&set=o.123453377694665&type=1&theater

    ОтговорИзтриване
  5. Вал, няма нужда от редактор, те държат на такава визия. :) Нормално мислещите и изглеждащите са по-скоро приятно изключение.
    Не си ли попадал във ФБ на статус от сорта: "Нямам нови профилни снимки, защото нашите правят ремонт на банята и са свалили огледалото"? :D

    ОтговорИзтриване
  6. Колкото и да са отворени и приветливи родителите, няма да се намери 14-годишно момче, което да говори сериозно с майка си за девойки.

    А и по принцип "те са само за дружки" и подобните са резултат от една вътрешна борба, в която се борят твърде много възприятия и вкусове, както и желание за правене на определено впечатление.

    Тъй като мъжът, пред майка си, постоянно бива разчленяван (вътрешно) - хем иска да е зрял, забавен, да е истински мъж, но да си остане малкото й момче, да покаже независимост, но да знае, че винаги може да разчита на нея, да е сам навън, но да знае, че прегръдката й го чака и какво ли още не.

    Да не говорим пък какво става в главата му, когато към това горе се добави и предпочитания към момичета/жени. :)

    ОтговорИзтриване
  7. troubadour, мога само мълчаливо да кимам в знак на съгласие с изчерпателния анализ на толкова сложната мъжка душевност. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Виждам, че сте почнали да се поздравявате от ранни зори, затова бързам да ви зашеметя с абсолютния хит от тази сутрин. Тъй де, и аз веднъж да бъда актуален и за пореден път - офтопик. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ностро, изненада ме много приятно с поздрава. :)

    Няма ли да се мръднеш до GREEN ROCK феста? Някои от групите са невероятни, а удоволствието да те окъпе летен дъжд на фона на любимата музика е незаменимо. :) Освен това ще има мнооооого Туборг. :D

    ОтговорИзтриване
  10. Мдам...и още по-зле е,че родителите подкрепят тази визия/не питай в потрес съм от разни ситуации точно по баловете още ме държи/;)Поздрави и хубави почивни дни!:D

    ОтговорИзтриване
  11. Четох ти потреса, Онди. :)
    Тази година пропуснах шоуто, но минала буквално си напълних очите. :D
    И също се чудех на родителите.
    Хубав уикенд и на теб! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Не ми хареса това "Тъкмо леко се успокоих, че ориентацията му е редовна" какво ако се окаже гей в един момент-това толкова лошо ли е...? Сори, обаче ставам все по-докачлива на тема сексуална ориентация, защото имам приятели би и гей и знам колко им е тежко да бъдат себе си- именно поради предрасъдъците и дискриминацията на която са подлагани!

    ОтговорИзтриване
  13. Lisa, на мен пък не ми хареса, че някой се хваща за думата. :)

    Аз съм широко скроен и много толерантен човек. Уважавам личния избор на всеки и нямам предразсъдъци към различната сексуална ориентация, стига да не бъде агресивно проявявана. Освен това също имам гей приятели, двама - много интелигентни и приятни. Би все още нямам или не са си признали. :)

    Успокоихте ли се вече? :)

    ОтговорИзтриване
  14. Хахах, искрено се смях!
    А и момче тинейджър трудно може да го възпитава някой друг освен приятелите му и интернет, жалко, ама истина. След някоя и друга година просто им идва ума в главата... или се научават на великата истина "С един чувал на главата ще е идеална!".
    Така, че нищо не може да помогне в тоя период, слава бого, че това не се случва при момичетата...

    ОтговорИзтриване
  15. Nezzo, изобщо не съм сигурна, че с момичета бих се справила по-добре. :) С племенничките ми се разбираме чудесно, особено с малката, която днес има рожден ден и официално излиза от тийн-периода. Възприема ме като приятелка, споделя доста, търси съвети. Но ако ми беше дъщеря, вероятно нещата щяха да са други.

    Интернет в по-голямата си част е кофти начин за възпитание, ако се търси не ценното и полезното, а атрактивното и безмисленото. Обаче аз вярвам, че това рано или късно омръзва, че имат глави на раменете си с нещо работещо вътре и усещат къде е тънката червена линия. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Язък за хубавият коментар, който ти написах! Даде ми грешка!

    Общо взето казвах, че не знам дали да отглеждаш момиче е по-лесно. Но би трябвало да бъде, все пак с нея имаш повече допирни точки. Независимо от поколенията половете минават през почти една и съща схема на развитие. И независимо от времето и нравите накрая всичко пак се оказва еднакво.
    Малко като модата, знаеш, че рано или късно старото ще се върне на мода и ще бъде по-добро дори от новото.

    Единственото, което мога да ти кажа за всички деца е, че понякога трябва да ги оставиш сами да си чупят главите. Нека живота ги научи.

    ОтговорИзтриване
  17. И този се е получил хубав. :)
    Задължително трябва да усетят и сами, че животът не винаги е песен, да ги позаболи от някои грешки, да си търсят собствени пътечки (с лека помощ ако кривнат) и да гонят своите мечти, не идеалите на родители или приятели.
    Иначе израства отглеждан в саксия и старателно поливан и торен паразит. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Точно така. И дори още по-зле, мамино хлапенце, което е голям гъзар, но при най-малкото нещо си глътва езика или се изпарява. Познавам ги такива, жалка, та чак отвратителна картинка. Това не са хора, а баш долни лигави паразити, които живеят живот назаем и за разход на кислород.

    Жалко за тях, жалко и за родителите.
    Пък и понякога оставаш без човек, който да ти помогне когато сериозно си я загазил, тогава на всичко сам трябва да се научиш. Ето така и ставаш човек, живота те учи по трудният начин, не те глезят вкъщи. Така най-вероятно се става депутат...

    ОтговорИзтриване
  19. За депутат мисля, че е задължителна и кастрацията на чистата съвест и самостоятелното мислене. Правилните познати, топлите връзки с тях и талантът за нищонеправене са по подразбиране.

    ОтговорИзтриване
  20. Точе, ти си садист! тея снимки не са за хора изобщо. особено оная с майката и детето в тоалетната.. ужасен ужасТ просто..

    колкото до коментара на Lisa.. понеже подкачах бившия, че малкия ще си избере полова принадлежност като навърши пълнолетие.. сега взех да се замислям.. ми ако верно се окаже гей току виж ме приучил да се гримирам редовно, да посещавам фризьор по-често от веднъж-два пъти годишно и да си правя маникюр.
    а ти пък не се връзвай на рази коментари. положителното в случая е, че коментара не е анонимен. т.е. поне тролщината ти е спестена :)))

    ОтговорИзтриване
  21. Аааа, не така! Има си предупреждение за линка, ти що се правиш на много смела и устойчива,м? :D

    Какъвто и да е изборът на децата, трябва да го уважаваме. Мен друго ме вълнува много повече: защо общественото мнение се влияе от пола? Ако си лесбийка, съвсем не е толкова лошо, дори в двойка с някоя като теб си фетиш в доста мъжки очи; ако си гей обаче, си гаден, противен, аутсайдер, носител на всички земни грехове. Друг пример: ако мъжът кръшка усърдно, това е в реда на нещата; ако жената кръшка, веднъж или повече, е курва. Що са сбъркани нагласи?!

    Анонимни коментари поне скоро няма да има, пазя си крехкия душевен комфорт и чистия въздух в блога. Въпреки алергията си към тях, придобита на онова място, опитвах тук известно време и не се получи. Ще ми се свестните хора като Gost да имат регистрация ...

    ОтговорИзтриване
  22. е каква жена ще съм, ако не се правя на смела и устойчива? :)

    по отношение на въпротисе ти - и аз отдавна се питам това.. както и защо според масовото мнение една жена не може да прави секс просто заради секса, а пък един мъж може само в изключително редки случаи да влага емоции, а не само физическа активност.

    според мен е време да подкараме една офанзива "Гост, регистрирай се". а анонимните коментари.. така изпускаш прелести като Лилията, която определено си беше бисер :))

    ОтговорИзтриване
  23. Pipi-лилето си има блог, обаче само Ностро се е прежалил да го изчете заради анфаса й. :D Липсва ми много тя, изчезна романтиката от блоговете, няма кой да гушка мечета вече и да говори непрекъснато за любов, независимо от темата. :(

    А gost мисля, че прави нещо по въпроса. На постоянно мрънкащи жени как да откажеш? :)

    ОтговорИзтриване
  24. абе има си тя, но медийното и отсъствие се забелязва :))

    е то.. гост може ли да не прави.. представи си дори две кокошки, с постоянен пмс синдром, които да му пилят на главата. на човек му иде да се хвърли от моста на влюбените.

    ОтговорИзтриване
  25. Мда, с ПМС е некомфортно едно такова, особено ако те налегнат ПараМахмурлуков Синдром (много ти се пие бира, а няма как / с кого) или ПостМисловни Сърбежи (главоболие и други неразположения вследствие на опити за стимулиране на мозъчните гънки). :)

    ОтговорИзтриване