вторник, 7 февруари 2012 г.

Обзор на новините

Днес не само ми остана време да се наспя човешки (напоследък ми е дефицитно), но и да попрегледам по-подробно новините, които накратко ще обобщя.

1. Във връзка с усложнената зимна обстановка областният управител обяви бедствено положение: "за 24 часа се забранява влизането, пребиваването и движението на територията на областта. МВР съобщи, че в района вече закъсват и високопроходимите пожарни и скоро ще могат да пътуват само верижни машини. От сряда затварят всички училища в областта." Време беше, вместо да се чудят къде да настаняват децата от селата, учещи тук и как да приберат учителките от селата. Пътищата са непроходими не само защото непрекъснато вали и навява, а и защото едната фирма, която трябва да ги почиства, както всяка година, вече е свършила парите, полагащи за почистване до края на м. декември. Кметът дружески, без забележки, мрънкане и въпроси й отпуснал днес известен брой хилядарки.

Същият този кмет два часа след заповедта на областния управител отказа да обяви бедствено положение в града, защото липсвали предпоставки. Може и да липсват наистина, да не се намираме в центъра на областта, а на някоя друга планета като Трафалмадор. Или човекът да има проблеми със зрението (или с чашките), щом градът му се вижда проходим. Пишейки това, поглеждам непрекъснато дали междувременно не е отменил и заповедта на РИО за ваканцията в града. Той е велик, той може всичко и дори вярва твърдо в това.

2. Следващите две новини са пример за това, какво не трябва да произвеждат журналистическите факултети. За първата се чудя дали българският език е майчин на автора/авторката и дали някога е чувал/а за словоред. Втората може да прочете тук и да научите също, че зад щанда в бакалията стои бакалийка, не търговка, продавачка и т.н.


3. Групите със странни имена са ми слабост и днес колекцията ми се обогати с още една: Brown Тoilet Paper. Докато търсех по-слушаема песен от тази с хубавото, звучно и тематично свързано име, попаднах на една картинка:

Фирмата предлага хартийки в удивителни цветове, дори и черни: "Best choice for daily use or party events (?!?)" ... Разни хора с разни задници, имащи своите разни естетическите вкусове и желания...

Едно само ме чопли цял следобед: как ще разбере ползващият тази, кафевичката, че вече е готов и няма нужда повече да се забърсва? С помирисване вероятно ...

4. Това не е новина, а отново чуденка. Гледам си новата печка и се опитвам да разбера кой е адресатът на този мултилингвистичен бисер:

11 коментара:

  1. А дали е soft кафявата toilet paper?
    Защото my butt е станало много капризно и държи на soft and comfy paper :р
    Освен това държа тоалетната артия да има аромат на fresh flowers and summer breeze.

    Tochke, можеш ла да ги find? :p :o)

    ОтговорИзтриване
  2. Смях смях... ако не беше и малко зор :)

    Нали щеше да свършва това лошо време, че вече ми писна.

    ОтговорИзтриване
  3. Ламоте, че е вери софт си пише, ама да ароматите им отпери едно лично запитване. :)
    А с подушване ли ще я ползваш? :Р

    инж. Katsumoto, хич не се и надявай. К.К. Велики е наясно, че цяла година ще е така и затова обеща да ни пусне парното през май. :D

    ОтговорИзтриване
  4. Точе, дори Великите хора знаят, че в бакалията вирее бакалийка, така както в хлебарницата обслужва хлебарка...пък може и хлебарки, ако пъплят на няколко щанда. :)))
    Грийн-пейпъра е за хора, мислещи в зелено, нали? Ъммм...тъй де мислят със задните си части в зелено. :P
    EL

    ОтговорИзтриване
  5. Ел, мислех си (ако тъкмо си вечеряла, не чети!), че може би зелената е за хора със силно настинал стомах или имащи дизентерия, оранжевата - за прекалилите с тиква, мръсножълтата - за преялите с праскови и т.н. Ще им бъде в тон с ..., но трудничко ще разбират кога са приключили с почистването. :) Обаче останалите цветове не се вписват в това обяснение. Сега пак трябва да се опитвам да мисля. :(

    ОтговорИзтриване
  6. Ако докараш обяснение за всички цветове на дъгата - потомците ще ти бъдат вечно благодарни :P

    ОтговорИзтриване
  7. розова хартия - за дупета с повишена чувствителност
    жълта хартия - за дупета със запек
    синя хартия - за морски дупета
    зелена хартия - за еко-дупета (безгазови)
    червена хартия - за напляскани дупета
    грапава черна хартия - за космати дупета
    виолетова хартия - за аристократични дупета
    кафявата хартия е за камуфлаж

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, Ламот вече ги измисли. :)
    Обаче ако успее да ми покаже от безгазовите, ще го почерпя каквото си избере. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Точе, ако трябва да бъдем пунктуални в "Диего Ривера овековечава любовта между Пабло Неруда и Мателде Урутия" (т.е. в изречение от линка от следващата ти статия) също има грешка :)))
    а, според мен, журналистическите факултети е крайно време да ги затворят, поради липса на дори пасивна мисъл у гастролиращите там студенти..

    п.п. ама много ми харесва кмета ви. може ли и аз да мина за няколко хилядарки? :)

    ОтговорИзтриване
  10. Тоти, айде ся пък и грешка, и от хора, издаващи помагала по български език. :Р
    Не ми се коментира, щото ми писна от поголовна мърлящина.
    Погледни в сайта на Хеликон - нямат нито една анотация без правописни грешки и често са копирали не каквото трябва. От всяка книга от тази поредица - "100 интересни неща за..." ще ти се наложи непременно да научиш за удивителния свят на животните и още бла-бла ... някой е спал, когато е пействал наред целия абзац.

    Пък за кмета се нареди на опашка, билетчето е в много милилитри и градуси. ;)

    ОтговорИзтриване