понеделник, 26 март 2012 г.

Когато Господ беше заек

"Когато Господ беше заек" е късно написаният, но много успешен дебют на Сара Уинман.  Веднага след излизането му в Англия е продаден в над 20 страни. У нас се появи в средата на този месец благодарение на издателство "Ентусиаст", с оригиналната си корица и в чудесния превод на Мариана Христова, който включва и много бележки под линия за дребни наглед неща, които човек, живял извън времето и местата в романа, трудно би могъл да разбере.

"Когато Господ беше заек" са няколко живота, разказани през погледа на Ел(и) като малко дете в Англия и години след това - пак там и в Ню Йорк. Ели е странно, особено дете с нетрадиционно и голямо семейство. На 4 годинки заявява в църквата, че Бог е нелепа грешка от непланирана бременност и я наказват. След което тя започва да мисли, че Бог обича всички други, би обичал дори и акото, ако е живо, само нея - не. И скъсва окончателно с него. На една Коледа получава от брат си голям белгийски заек и го кръщава Господ. Той й говори понякога и се превръща в неин приятел, довереник и съветник. С негова помощ тя се сбогува с детството си. Той става едно от най-скъпите й същества, с които има телепатична връзка.
Другите такива са брат й Джо и Джени Пени, единствената й приятелка на нейната възраст.
Брат й е този, който от най-ранните й години намира време за нея, докато баща й изживява болезнено оправдаването на виновен в началото на адвокатската си кариера, а майка й е прекалено вглъбена в себе си и мъката по внезапно загиналите си родители. Брат й я учи, възпитава я и я разбира дори без думи. Пак той е този, който усеща и дълги години носи тежестта на тайната й, че е изнасилена от възрастния им съсед, когото мисли за приятел. Тя го боготвори и когато случайно и по нещадящ детската психика начин научава тайната му, че е гей, я опазва, като продължава да го обича и подкрепя.
Джени е също странна, симпатична, самотна, аутсайдер - въпреки талантите си, разнасяна от град на град от шантавата си майка, заета с поредния си нов мъж и хобитата си (гледане на карти таро или ходене на погребения). Цялата любов, на която е способна, дава на Ели и за първи път в живота си получава същото от нея и семейството й. Става част от него, докато един ден не изчезва внезапно и за дълго от живота им.
В различни периоди от живота си Ели губи за известно време брат си и Джени поради драматични и тъжни събития (ще ги премълча), но само физически. Връзката между тях е много силна, интуитивна и макар и бавно и трудно, успява да си ги върне.

Към странното и весело семейство през годините се присъединяват още:
* лелята Нанси (сестра на баща й)  - залязваща филмова звезда, тайно влюбена в снаха си;
* Майкъл, голямата ученическа любов на брат й - обикалящ нефтените залежи по света с баща си, преживял отвличане от терористи, отрязали едното му ухо и завърнал се при тях след години, малко преди рухването на кулите-близнаци на 11.09.2001 г.;
* Алан от селото край морето, където се преместват - скоро излязъл от затвора, на когото баща й подава ръка и го назначава за шофьор в семейния им пансион;
* Артър, с когото Ели се запознава в гората и го кани в пансиона и малко след него - и платоничната му приятелка Джинджър, имитаторка на Шърли Беси. Двамата лекуват разбитите си старчески сърца и самотата си в спомени за отминалите години в шоу бизнеса и с радостите и болките на семейството.

"Когато Господ беше заек" е книга за любовта във всичките й форми, за детството и израстването, за семейството, приятелството и самотата. Тя засяга и много важни, но неприятни за дискутиране и избягвани теми - изнасилването, насилието над жени и деца, цената на премълчаването, болката и самотата, когато си различен, аутсайдер и остарял.

Сара Уинман разказва много увлекателно, без да изпада в многословие, с изключително образен и точен език, кратки изречения и чудесни словесни попадения. Интимните сцени и тези с насилие са само загатнати, но въпреки това оставят тягостно усещане. Разсъжденията през очите на децата са по-малко наивни и повече - затрогващи, мили и мъдри.  

Въпреки чудатостите в нея, това е една много топла, човешка и истинска книга, забавна и весела, тъжна и жестока. Книга, в която няма нито една излишна дума, която хваща за гърлото и влиза под кожата. Влюбих се в нея, смях се с глас и плаках (последното, ако изобщо ми се е случвало, сигурно е било много, много отдавна).

14 коментара:

  1. Голямо чудене му ударих, ама не я взех - стори ми се малко по-тежка от това, което евентуално бих могла да понеса без сериозни последствия в настоящия момент.
    Ох - да взема да си я купя, а?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без никакво колебание, Зори! :) Не товари изобщо, радва.

      Изтриване
  2. Много добро и интригуващо представяне си направила и ще взема да я прочета...Да си призная, художествена литература не съм чел от близо три години, последно беше нещо от Стивън Кинг...

    ОтговорИзтриване
  3. Ааа, Точке защо ми напомни за зайчета :*(
    баба и дядо имаха зайче, аз си играех с него, но един ден те го сготвиха :((( Разбиха ми сърцето :(

    Тук нали зайчето не го ядат? И кой изнасилват в романа? Нали не е зайчето? :(

    ОтговорИзтриване
  4. за наказание искам да ми вземеш тази книжка
    http://www.helikon.bg/books/7/153996_vreme-e-da-se-pribirash%2C-milo-zajche!.html

    ОтговорИзтриване
  5. Кръстю, не мога да я оприлича на никого. Много е добра, особено за първа книга. Предполагам ще допадне на по-зрели хора (без любителите на чиклити и вампирски саги).

    Не го ядат и не го изнасилват, Ламоте, споко. :) Друго му се случва, но възкръсва - нали е Господ. :)
    И не разбрах защо съм наказана, но когато имаш отроче, на него ще купя книжката с многото картинки, колкото и да й е греховна цената. :Р На теб цели 14 страници са ти много, а и розовото не ти ходи, щото си голямо момченце. :Р

    ОтговорИзтриване
  6. Изчетох я аз. Голям фън падна:) И много ми хареса точно, заради "..Сара Уинман разказва много увлекателно, без да изпада в многословие, с изключително образен и точен език, кратки изречения и чудесни словесни попадения".. Всичко някак доста леко мина;)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мислех да сложа и малко цитати, но толкова много хубави има, че не можах да избера. :)
      Не усещах друсането с автобусите и миризливите автогари с нея.

      Изтриване
    2. Яяяя, затова ли ме пита дали съм си купила зайче? :P :))))
      Бог е нелепа грешка от непланирана бременност! :D
      Ама трябваше да сложиш цитати и картинки, знаеш че си умирам за тях!

      Изтриване
    3. Има само една повтаряща се много пъти картинка, както и сама ще се увериш скоро :) - симпатично стилизирано дръвче. Мисля да й пиша колко я харесвам и че съм й намерила илюстратор. В твое лице. :Р

      Изтриване
  7. На жените ви е лесно да четете книги, написани от мъже. Обратното обаче не знам дали е много вярно? Ами не, не ни е. На мен поне изобщо не ми е лесно и дори в момента не се сещам за нито едно име на авторка, писала за възрастни. Не казвам, че книгата не е хубава - най-малкото не съм я чел, за да мога да твърдя такова нещо - а че някак си темите ми се струват предъвкани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко е предъвквано вече малко или много, защото темите, по които се пише, са по-малко от пръстите на ръцете. Майсторството идва от предаването им, от омесването на няколко, от изразните средства ...
      Първо се сещам за Харпър Ли - една единствена книга (също връщане в детството, но съвсем не детска), която четеш веднъж и помниш цял живот. И други добре пишещи жени има - за всеки вкус, макар и не толкова много, колкото пишещите мъже. Не бъди такъв сексист и си разнообрази малко четивата. :Р

      Изтриване
  8. ооо а от толкова време я гледам и не можех да се наканя... заглавие, в което присъства Господ... не казвам, че имам предразсъдъци, но може би имам предразсъдъци. но ти така прекрасно ме убеди, че това ми се чете сега! благодаря, непременно ще я превърна в моя при следващото книгопазаруване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Думичката в заглавието е много подвеждаща. :) Книгата е напълно подходяща за всички, които се изприщват, когато чуят или прочетат нещо по темата. :) Нищо общо примерно с "Бог - биография" или "Бог, обяснен за едно пътуване с такси", които никога не бих си купила. Не само заради греховната им цена. ;)
      Приятно четене! :)

      Изтриване