четвъртък, 9 януари 2014 г.

Не четете книги!Не четете книги, животът е твърде кратък, за да го пропилявате. И без това не можете да изконсумирате всичко написано и издадено. Ако все пак сте любопитни за какво се разказва в тях, гледайте каквото е филмирано. Защо е необходимо да се борите с половин/цяла страница, за да разберете цвета на небето/морето, след като секунден поглед към екрана ви изяснява веднага цялата метеоситуация? Или да разгръщате с часове, за да се докопате до душевните и физически сърбежи на героите? Ами няма нужда, движенията и лицата от екрана ще ви кажат веднага всичко. Абсолютно е достатъчно за общата ви култура, това даже и гимназистите го знаят и прилагат в часовете си по литература. Напоследък е актуално книгите да се пишат след/по филмите, така че ще водите читанките с една обиколка. Даже с две – можете да сравнявате няколко екранизации, а колко книги се пишат повече от веднъж?

Не четете книги, те водят до социална изолация и душевен дискомфорт. Рискувате да научите нещо извън общоприетото инфо и да скапете отношенията си с баба си/свекърва си, като й обяснявате безполезността на магнитните наколенки и космодиска. Или колежките да ви отрежат тотално, ако ги посъветвате да спрат да тъпчат децата си с хомеопатични отварки и драженца, а себе си – с тревогите и надеждите, предписани от астролозите. И изобщо рискувате да се вземете за нещо повече от другите и да мълчите като пукал във всяка една компания, извисени над простолюдието и блудкавите му разговори. Зарежете книгите, животът е в социалните мрежи сред умните статуси и цитатчета. Или на някое афтърче с дълбокосмислените анализи кой колко пил, ял, еб... и т.н. Всеки лев, който сте дали за книга, вместо за бира с цаца/картофки или малка водка с приятели, ви отдалечава на светлинни години от активния, реален и пълноценен живот сред хората.

Не четете книги, те убиват зелените дробове на планетата ни. Хиляди дръвчета умират, за да се издават никому ненужни четива. Бъдете социално активни, пуснете зелена петиция, създайте ФБ страница, заливайте всички с антикниги-хаштагове, спасете Земята! В това начинание и дупетатите ни ще ви подкрепят.

Не четете книги, вашите идоли и известните хора у нас (известни най-вече с това, че са известни) също не го правят. Те само раздават книжки в кампании, внимателно хващайки ги от правилната страна за пред фотографите. Ако искате да станете известни като тях, стойте далеч от книгите. Може да се изкушите понякога и да разгърнете онова четиво за съпругата и любовницата, което НиЛо така горещо препоръчва в медиите на съперницата си, но не прекалявайте с дозата. Колкото по-малко, толкова по-добре. Нито една прочетена през живота ви книга автоматично ви прави идол на подрастващите и ви гарантира собствено ТВ предаване, в което да драскате по стените великите си мисли със забит в задника маркер.


Не четете книги...

6 коментара:

 1. Хехехехе... явно си имала челен сблъсък със солидна група книгофоби, Диди :):):) Може да се допълни: "Ако четете книги, ще си развалите речника и правилното произношение, като престанете да използвате общодостъпната артикулация тип "Бамумаата и са кош праим?" :):):)

  ОтговорИзтриване
 2. Фил, аз имам постоянно вдъхновение и светъл пример вече трета година в лицето на една класна, преподавател по литература. :) Вчерашната ми кратка среща с колегите сложи черешката на тортата. :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Хах... колегите - както и да е, ама учител по литература да пропагандира нечетенето, това е безмерно зле, но не се учудвам, след като самата тя не стопля, че ако пропагандата й успее, ще остане без хляб. За такива като тях трябва купуването на книги да бъде наложено в задължение с нормативен акт и подаване на месечен отчет с касови бележки), пък нека да не ги четат.

   Изтриване
  2. Фил, жената може и да си купува книги и да чете, не знам, не я познавам толкова и не искам (за разлика от предната, която беше учител с главно У). Имах искреното желание да я привлека за помощник, да научим децата да обичат книгите, но тя го секна още в зародиш, като обяви, че всичко необходимо за часовете го имало в христоматията, нямало нужда от четене и носене на книги. Хубаво, но това все пак е хуманитарна паралелка със засилено изучаване на литература...
   Наистина не знам как се учи сега в тези часове, там и другаде. Със сигурност не наизустяват онези кошмарни литературни анализи от нашето време. Покрай Библията ги води в църква. Останалото са филмите. Принципно няма лошо да ги обсъждат след това и да си говорят за нещата от живота, както е в други държави, но не е в целта. По-подходящо е за часове по психология и философия (където обсъждат Биг Брадър и други риалити формати, но ВИП-овете, не влиянието на изолацията и паралели със Станфордския затворнически експеримент, не...).
   Странно ми е образованието сега. При толкова разкошни книги по физика сега (примерно) им се преподават някакви смешки от учебника. Не се приема идеята за нещо встрани. Освен хуманитарна, парелелката им е и с ранг на езикова. Това е второто училище, където ми излязоха пришки на езика да обяснявам, че език не се учи така, с едната гола граматика (защото съм минала по този път), трябва да изучават на съответния език и максимален брой други предмети, за да го овладеят. Ами не, коя съм аз, че да им се меся?!

   Изтриване
 3. мхм, книгите вредят на добрите семейни, колегиални и приятелски отношения! Убедила съм се колко са невъзприемчиви хора, които не четат...докато не чуят същото, което си им говорил от телевизията - казаха по телевизора...
  Благодарна съм от сърце, че съпругът ми чете повече от мен. Не знам какво щях да правя с някого от една страница - написала съм го някъде - в началото на живота хората са еднакви, после онези, които четат започват да трупат страница след страница, а останалите си стоят на титулната - не се променят хора, които не четат, не се развиват, не растат...
  Тук имам нещо по темата - явно и аз съм се поразядосала

  http://doragspd.wordpress.com/2013/11/06/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Марта, макар и ядосана, си го казала чудесно.
   Все по-трудно ми е с толкова едва титулни страници около мен. Скоро попаднах на някаква статистика, че само 1,5% от българите продължават да учат цял живот. Стряскаща цифра. Не е нужно да си вечният студент, книгите дават достатъчно поле за самообразоване, развитие, повишаване на общата култура, гимнастика за ума, лична промяна, по-лесна комуникация, грамотен изказ, богат речник и още много плюсове. Жалко, че малко хора ги оценяват и не намират четенето за скучна, безсмислена, остаряла загуба на време. Резултатите от това са очевАдни, но дразнят само същата тази малка група.

   Изтриване