Признавам си, че не дочетох тази книга. Единствено защото в последните
двайсетина страници са истинските кулинарни рецепти, а аз не ям и не
понасям визуално повечето от изброеното в тях (охлюви, речна и язовирна
риба, раци, рибена чорба, гълъби, глиган, жабешки бутчета).
Останалите страници обаче са това, което отдавна чакам да ми се случи: книга от български автор, по-точно - от авторка, която да обсеби изцяло вниманието ми, да зарежа всичко заради нея и да ме кара да искам още и още... Десетте кратки разказа са събрали лични, дочути и доизмислени истории и градски легенди, забавни, еротични, философски, сюрреалистични, в които кратко и ненатрапчиво е вмъкнато приготвянето на някое ястие. Интересното и вълнуващото в книгата обаче са ситуациите, водещи до "готварските" убийства, до кулинарния акт и интерпретирането им от авторката. А тя го прави майсторски, със стегнат и свеж стил, много хумор и живи, запомнящи се персонажи.
Между историите няма слаба, скучна или
особено открояваща се, всички са чудесно написани. И все пак, личните ми
предпочитания клонят към епичните битки във "Възкресенията на един
амур", нежните, много влажни и мускулести твари от "Сюрреализмът на
охлюва", имащи всички качества да са най-блестящите любовници във
Вселената, че и отвъд, пикантните истории от миналото във "Въдворяване
на покварените" и "Тънкости на приготвянето" и живителната,
подмладяваща сила на една (почти само) сексуална връзка във финалния
"Нежен лов".
Още от Деница Дилова може да се прочете тук.
Още от Деница Дилова може да се прочете тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар