сряда, 19 януари 2011 г.

10 (+ 5) встрани от верижката

Кръстю ме покани в една верижка за правилата на играта и в живота, която тръгна от Светла. Предпочитам да ги наричам принципи, защото "правила" ми звучи задушаващо. Колкото и да има нужда от тях, за да не настъпи анархия, обикновено се опитват да ни слагат в рамки и да ни унифицират. Измисляйки си сами такива, или неволно се вкарваме в масовката, или се открояваме самотно като неин негатив.

Спорно и неясно е колко от правилата са точни, актуални, необходими, защо са се наложили и защо точно ги спазваме. Част от тях ме дразнят - от типа "защото така трябва / така е прието / така правят всички" и тези в разрез с убежденията ми. Общоприетите се опитвам да спазвам дотолкова, че да не съм постоянно трън в очите на околните. Придържайки се към своите, се чувствам добре и не вървя срещу себе си. Някои ги има в блога, други са прекалено лични.

Както обясних и на Кръстю, трудно ми е да се придържам към идеите на подобни игри. И понеже тази игра е за личните правила, а няма смисъл да повтарям вече писани тук неща, някои от останалите ми принципи са трудни за схващане без дълги обяснения или не са за споделяне, ще се включа с нещо различно.

Това са моите 10 (+ 5) НЕправила - популярни мъдри мисли на неизвестни (и вероятно - древни) автори, които срещаме непрекъснато в училище, в семейството, в книгите, в пресата. На някои ни учат като гаранция за куп добродетели и позитиви, други са опитващи се да променят (промият) мисленето ни, но всички отдавна не са актуални и (напълно) верни.

  1. Когато фактите говорят и боговете мълчат. Те мълчат и при всякакви други обстоятелства. Несъществуващото няма как да проговори.
  1. Приятел в нужда се познава. Зависи от нуждата, защото приятелството си е приятелство, но сиренето все пак е с пари.
  1. Признат грях не е грях. Ревнивите половинки, полицаите и съдиите имат съвсем друго мнение по въпроса.
  1. Човек за едната чест живее. Теоретично. На практика – за да си плаща сметките и да търкаля дните в затворения кръг работа – храна – сън.
  1. Ако има грешка, има и прошка. Важи само веднъж, за по-меките души – два пъти. (Веднъж стомна за вода, два пъти, на третия се чупи.) После на грешащия му става навик.
  1. От ялова крава мляко не доят, освен данъчните и монополистите. Те доят наред. Всяка изцедена капка ги амбицира да напъват за нови две.
  1. Капката дълбае камъка не със сила, а с постоянство. Животът е кратък и никой няма време да я чака, стоейки на едно място с години (дори векове), да си свърши работата. Чукът или динамитът вършат по-добра работа.
  1. Преклонена главица остра сабя не я сече. На ниско магаре всеки се качва. Не бодат оня вол, който влачи мълком хомота. Да би мирно седяло, не би чудо видяло. От удобното навеждане, кроткото премълчаване и вървенето срещу себе си полза няма и не са препоръчителни. Защото който става овца, го изяжда вълкът и станеш ли овца, всеки ще те стриже.
  1. Това, което прави живота щастлив, е не да правиш нещата, които харесваш, а да харесваш нещата, които трябва да правиш. Да работиш не каквото искаш, а каквото има (защото се нуждаеш от заплатата), да изнасяш на гърба си и да търпиш колеги-полуидиоти и почти същите шефове; да живееш с някого, само защото така трябва заради децата и общественото мнение; да се превърнеш в домашна прислужница 24/7, защото трябва да подскачаш около близките и да им угаждаш за всяка дреболия, вместо да се поглезиш с някоя такава и т.н. и т.н. и това да прави живота щастлив?! Не, благодаря.
  1. От всяко дърво свирка не става, но кръчмарска, опс – чалга певица – става (след подходящ тунинг и при избор на правилен креват за репетиции).
  1. Скромността краси човека. Не се хвали, да те хвалят. Скромността е за тези, които нямат други качества. Ако сам не си направиш малко реклама, вероятността да си останеш само фон в тълпата, очаквайки да те потупат някога по рамото, е огромна.
  1. Ден година храни. По морето и през лятото. При такава малка бройка хора и толкова кратко време си е абсолютно необщовалидно и невярно.
  1. Не оставяй днешната работа за утре. Остави я за вдругиден или за другата седмица. Не бързай да я свършиш, защото бързата работа е срам за майстора. А ако можеш – изобщо я прехвърли на друг, от работа не се хубавее, а се гърбавее и ако беше харна работата - и владиката щеше да я работи.
  1. Евтиното месо и кучетата не го ядат. Вече го ядат хората. Пускат го на промоции в хипермаркетите като грижа за ближния (т.е. за пенсионерите).
  1. Любопитството НЕ е признак на ниска култура, а е израз на любознателност и възможност да си спестиш неловки ситуации.


Who made up all the rules?
We follow them like fools ...






18 коментара:

  1. С такива мисли и най-заклетия оптимист ще се захлупи.А не може ли да си подадем ръка и да опитаме заедно с помощ.Защото негативното е ясно.С добро, с обич...

    ОтговорИзтриване
  2. pipi, няма негативизъм, само трезв поглед. :)

    ОтговорИзтриване
  3. хихи, много весел поглед НАД нещата и оригинална интерпретация на щафетата (която взе да ми напомня на "десетте божи заповеди") ;)

    ОтговорИзтриване
  4. хаха, правило номер едно много ми хареса :))
    Аз съм много скромен по принцип, а и при нужда винаги нося тоалетна хартия

    Готини са ти правилата :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви! :)
    Достатъчно народ се разголи по правилата на играта и още малко "Искрено и лично" щеше да доскучее или да започне да лепне от сладост. :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Идеално, Точе!! Твоите (не) правила най-ми допадат. И честно казано всичко си е баш така. От твърде много помпозен оптимизъм хората понякога се подлъгват, става им лежерно ,ама после шляп! нещо ти се стовари върху главата и кво прайм?Яицето до задника и става мазало:)

    пп- Точка 11, ура, ура ура! Три пъти, че да не го повтарям пет:))) Фукането си е мноо готино нещо.Подавам копитце с радост:)
    пЪсЪ2- навита за спестяването на технологичното време. Даже прекрасно!(намиг):))

    ОтговорИзтриване
  7. Иди, всеобщият оптимизъм нещо ми е несмилаем и не ми се лепи. :)
    Имам едни познати, ходят в някаква група и непрекъснато са с разтеглена до ушите усмивка, повтаряйки си: "Всичко ми е наред, всичко ми е наред, нямам никакви проблеми и животът е толкова хубав, върви като песен!" Не мога да ги разбера, понеже ги познавам сравнително добре и повтарянето не е съвсем вярно. :)

    Колкото до технологичното време - обмислям да се върна почти за постоянно, така че ще има възможности за всичко. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Въй, Точе, направи фолклора на пух и прах. Ти грам добродетел не остави на децата, че например "като ти ударят едната буза, да обърнеш другата" или "прави добро и го хвърляй в морето" (мен пък тия "християнски ценности" ме карат да късам въжето).
    Майтапа на страна, точно така си е, както мислиш. А дали е чак толкова искрено или лично, въпрос на друга игра, може би с твоя инициатива (кво толкоз се дърпате, като ви тикат в ръцете). (Абе ти къде се изгуби напоследък, твоята приятелка, дето все я хранеше с каквото имаш, вече е с нови псевдоними- то не бяха пипета, росита и каквото и дойде)

    ОтговорИзтриване
  9. Пет пъти влизам да чета, Точе. :)
    Много хубави неправила имаш!

    Абе тия игри насам-натам из блог-пространството никакъв хазартен блясък нямат. Трябва да измислим нещо с карти-марти, залагания, печалби...
    Който няма денги, нещо друго да залага...
    Ето - аз залагам три капачки и два перфоратора в полуотлично състояние.

    ОтговорИзтриване
  10. @Светле, усъмних се в единия коментар и в неподражаемия му стил. :) Ето, навестила ме е, но днес нямам почерпка, жалко. А Роси май при теб четох. Ще свикваме с многоликия образ, макар че вълкът козината си мени, но нрава - не. :)

    Ценностите принципно са хубаво нещо, стига проповядващите ги също да ги зачитат. А това с едната и после с другата буза, е приложимо и донякъде възприемчиво само от обитателите на едни специализирани заведения. :)))


    @Ел, не ти ли стига, че постоянно ме вкарваш в разходи за книги, ми сега и за хазарт? :) В отговор на твоите ценности мога да заложа три пълнителя и два страхотни химикала (не са съвместими, но все ще свършат работа на някого), както и една голяма мека гума с леки следи от захапка. :)

    П.П. Много тихичко си влизала и не съм те усетила, унесена в трудова дейност. :)

    ОтговорИзтриване
  11. То и аз се трудих неистово!
    Да вдъхна интерес на ония двамата към "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада", че и тяхният джоб да олекне.
    :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Прочетох те вече и се разписах. :)
    Аз поприключвам и за щастие повече няма да помагам на горките студенти да си правят курсовите работи. В почивките ги бях подкарала на конвейр, само да не почерпят после. :)))

    Гледах си Маншон-а онзи ден, едната му корица се държи на магия. Тях двамата не знам дали ще ги заинтригува, Ностро си пада по Пипи, пък Ламот сигурно трябва да съгласува с оня бик-оплодител. :) Дано трудът ти даде желаните плодове. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мдаа
    Всичко си е точно.

    По между другото, поговорката за главицата и сабята в пълния си вид е:
    "Преклонена главица остра сабя не я сече но хомот опъва"
    Тоест народния умотворец е имал предвид точно твоето неправило, но не знам защо масово се цитира само първата част на поговорката.

    ОтговорИзтриване
  14. Божо, наистина масово е цитиран и познат краткият вариант, по-удобен е, откъдето и да го погледнеш.

    ОтговорИзтриване
  15. Следва - Давене по ред на номерата :)
    Велик е този Питър Гринауей :)
    http://www.imdb.com/title/tt0092929/

    ОтговорИзтриване
  16. Вал, сега ще го изтегля, тъкмо имам място за 1-2 филма.
    Гледала съм "The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover" и "The Pillow Book". Странен е малко и което ми харесва - не е за масовия вкус.

    ОтговорИзтриване
  17. Първо - pipi е lilia! Каква инсинуация само! Гавра с любимата ми детска книжка! Нямам думи! :D

    А сега по същество. Развенчаването на заблуди се подкрепя с две ръце. Даже искам да добавя, че и совите не са това, което са. Не знам какво са, но във всеки случай не ме кефят. Не са ли ви крийпи? А и как само бухат... То май имах предвид бухалите. Да, те са крийпи. А и какви дълги крака и шии имат... малко като щраусите... Абе тотално се обърках, ама надявам се, че сте схванали идеята. :D

    Оф, Светла и мен ме нагърби със задачата, ама аз се правя на две и половина. Бе, Точ, как не те домързя 15 НЕправила да напишеш.

    П.П. Аз ядох между другото и затова няма ви говоря за манджа. Какво ще пиете тая вечер? :D

    ОтговорИзтриване
  18. Ностро, ти нали обичаше това нежно водно цвете почти колкото рижото девойче, всички разбрахме. :Р~ Покажи малко повече радост! :)))

    Няма да си взема нощно добиченце за домашен любимец - не толкова заради немузикалните крясъци в тихите тъмни часове, ами защото са едни такива дебели и проскубани и ме е гнус от храната им. :)

    Ностро, мен ме мързи в различни фази. :) Някои НЕ-та си отлежават отдавна, другите се избистриха, докато ровех в нета покрай ученика. И понеже говорим за правила, адски съм ядосана как ме дискриминират и насилствено ми налагат това. И последната радост на човек ще отнемат, щото Той вече няма такава. Казал кога да си лягаме и докато го чакам да се изцепи и кога да ползвам баня, тоалетна и креват, ще си забъркам възмутено една водка с касис.

    ОтговорИзтриване