неделя, 19 юни 2011 г.

Poi

Ритмична музика взривява натежалото от очакване кратко затишие и на откритата сцена едно след друго започват да се извиват тела, рисуващи с танца си изящни фигури от огън. Въпреки почти пълната луна, тъмнината наоколо е странно плътна, усещането е за потапяне в мастило и единственото петно, приковало погледа, е феерията от светлина, която няколко момичета и момчета създават. Музиката се сменя, но до теб достига само ритъмът й и ти се иска това красиво безвремие да не свършва.












Първата ми среща с магията на поя беше случайна – на една сумрачна алея над плажа, след нея имаше още няколко такива. Първоначалната идея за очарованието, романтиката и волния дух, които това ъндърграунд изкуство носи, бавно преминава в някакво странно, неземно и много хубаво усещане. Макар музиката да идва също толкова отдалеч, както и тези огнени танци, всеки път изживявам същото, което и край нашите нестинари. Времето и пространството изчезват, изпадаш почти в транс от ритъма и движенията на телата и ръцете. Има нещо мистично и хипнотизиращо в огнените картини, които те рисуват. Трудно е да се опише с думи.


Радващо е, че това изкуство достига до все по-широка публика – на фирмени партита, сватби, концерти и други масови мероприятия. Последната ми среща с него (с която започнах), беше на финала на празничната петъчна вечер, част от Историческата седмица, посветена на 1330-годишнината от създаването на България. Макар на площада да липсваше интимността и непринудеността на тихата алея в морската градина, въздействието беше също толкова силно.






















Това, което ме подразни е, че както в предварителните програми за седмицата, така и в отразяването й от няколко медии, липсва информация за тези момичета и момчета, навсякъде само безличното и нищо неказващо „огнено шоу”. Иначе има много истории: как кметът ударил камбанката на портата историческото селище, къде се поспрели той или другите официални лица, къде пили кафе – все неща, които слабо ме интересуват и едва ли изобщо интересуват някого извън споменатите в материалите главни герои.

Ровейки се в нета и търсейки истината за това, на кого дължим преживяното удоволствие, попаднах на кратък запис. Нито той, нито снимките могат да покажат изцяло магията на поя. Тя трябва да се види, преживее и усети отблизо. И все пак:

Еnjoy!


20 коментара:

  1. Така и не съм виждала все още на живо ;)Супер изглежда!:)

    ОтговорИзтриване
  2. По Спирита обикновено са около Охлюва, пътем за сцените няма как да ги подминеш. :) И за мен те носят много повече Спирит ъф Бургас, отколкото ставащото долу на пясъка.

    ОтговорИзтриване
  3. Точе, от първата снимка става страхотен аватар. :)

    Миналата година на Китен видях нещо подобно, но това изглежда доста по-грандиозно като замисъл.

    ОтговорИзтриване
  4. Ностро, влачи - твоя е. :)

    Гледал си сигурно тези, които и аз няколко пъти в Бургас. А кои бяха в петък, никой не си направи труда да напише, както и за светлинното шоу с паметника, за зарята и т.н.

    ОтговорИзтриване
  5. През плавните пламтчни фигури до огнени писъци - свързвам ги с плажа, нощния плаж, подходящи за откриване на сезона!Честито ни лято!

    ОтговорИзтриване
  6. Характерен и задължителен елемент на лятото са, носят много от него в себе си.
    Да ни е честито официално. :) За мен идва наистина с уханието на липите под прозореца.

    ОтговорИзтриване
  7. аз пък от миналата година още се каня да се запиша на курсове за това нещо. обаче, също така, все още се опитвам да разтегля денонощието поне до 36 часа, та да намеря и време.
    иначе е много красиво :)

    ОтговорИзтриване
  8. Хич не се мотай! Като дойда за Джудас, трябва да си задобряла и да ме научиш на една-две врътчици. :)

    ОтговорИзтриване
  9. да бе, да.. то ако така лесно ставаше.. пък и първо почваш да въртиш чорапи. много вода има да изтече (и огън да изгори), докато човек започне в действителност да върти пой.
    иначе въртенето на чорапи още ся мога да ти го покажа :))

    ОтговорИзтриване
  10. Ако не е с мъжки чорапи, самозалепващи по тавана - може. :D

    ОтговорИзтриване
  11. ми не, не са, щото те са леснозапалими и съществува реална опасност от пожар :)

    ОтговорИзтриване
  12. Тренирай със светодиодни. Хем няма да пироманстващ, хем ще спасиш твоите и чуждите чорапи. :D

    ОтговорИзтриване
  13. Много ми се прииска да видя как Тотенлихтчето върти запалени чорапи на бургаския плаж до пост № 14, че ми е най-близо, а знаете как ме мързи...
    :)))
    Но този копнеж по романтиката ще ме довърши някой ден.

    ОтговорИзтриване
  14. И на мен ми е удобно там някъде, тъй че Тотито да се стяга. :)

    ОтговорИзтриване
  15. ха ха ха, Ел, ти за това ли ми прати колата, да си докарам четирибуквието, щото яхтата не върви по магистралите на Бойко? :)) вие чакайте първо да се науча, пък после демонстрациите :)

    ОтговорИзтриване
  16. Магично е!
    Преди 2-3 години, някъде из планините в една хижа бяхме засекли такава група. И около големия огън вечерта, направиха няколко завъртания. Един мой познат много искаше да му дадът да опита. Е дадоха му, врътна запаления прът един два пъти :D
    Миналата година в Созопол засякох момиче и момче да правят огнено шоу! Беше много красиво!

    ОтговорИзтриване
  17. Всяка среща с тях ме омагьосва. Надявам се да се завъртят пак из морската около Спирита.
    Познавайки сръчните си ръце, предпочитам само да гледам тази красота, без да правя опити да я творя и да създавам работа на пожарната. :D

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте!

    Радвам се, че ви е харесало шоуто :)
    Огненита група се нарича "Дивинитас"
    Ето сайта - http://divinitas-crew.com
    Ето и страница във фейсбук - http://www.facebook.com/divinitas.fire.show?sk=wall

    ^^

    ОтговорИзтриване
  19. Divinitas, благодаря за информацията. :)
    Шоуто ви беше страхотно и единственото от цялата програма, което ме изкуши да изляза и да отида на празника. Надявам се да ви поканят отново. :)
    Ще следя и къде имате участия (може случайно пътищата ни да се пресекат някъде). Много успешни такива ви пожелавам и да радвате публиката си по-често. :)

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте отново :)
    Можели някои ли да ми прати снимки от събитието тогава :)
    на емайл divinitas@abv.bg

    ОтговорИзтриване