понеделник, 24 януари 2011 г.

След голямото очакване

Исках да ви разкажа за концерта с главно "к", но не мога да го направя. За пръв път болката в ушите ми не е сладка болка и съм с толкова противоречиви впечатления за всяка от групите.

Писала съм няколко пъти тук, че Хелуин и Стратовариус са ми голяма и стара тръпка. Пристрастията ми не клонят към болестната фаза, при която например новоизлезлият слаб албум означава ако не световен катаклизъм, то поне край на групата/ерата/стила; не означават също и отричане или принизяване на всички останали и обожествяване на тези като единствените, можещи да правят музика и величаене на всичко, което създават.
Те са две от многото ми любими групи (нямам най-най-, не мога да избирам пръв между равни) и това беше съвсем достатъчно да си купя билет още в първите минути след пускането им в продажба и да очаквам половин година този концерт да се случи.

По различни сериозни причини пропусках Хелуин при предишните им идвания и изглеждах пълните записи, които ми носеха. Не е същото като пред сцената, знам, но е повече от нищо. Стратовариус бяха тук точно преди година и въпреки големите имена и грандиозни прояви след тях, все още твърдя, че това е най-хубавия концерт, на който съм била. Евър. Голямото очакване на датата 23.01.2011 беше обяснимо и след като вече е минало (и защото съм здравомислещ фен с нормален слух), не мога изобщо да се присъединя към всеобщото възторжено цвилене, което видях снощи и прочетох днес.
Най-реалните и близки до моите впечатления са в Катехизиса.


Подгряващите (със солиден опит в това) Avatar слушах за първи път. Свирят мелодичен и сравнително приятен дет метъл, без шанс да ми станат любими. След сета си, до излизането на Стратовариус, бяха в тълпата и се снимаха с всеки желаещ.



Малко преди началото на турнето в края на миналата година се оказа, че титулярният барабанист на Стратовариус - Йорг Михаел - трябва да лекува рак и те стартираха със заместник; Йорг се присъедини отново към тях преди десетина дни. По Коледа солистът Тимо Котипелто се натровил в Чехия (инфо от нета), а във Франция отмениха и двете си излизания, защото гласът му падна заради настинка.















Снощи бяха в пълен състав и почти във форма. Започнаха взривоопасно с една от песните, заради които ми влязоха под кожата преди години - "Hunting High and Low". Имаше малко фалшиви нотки при Тимо, но още на следващата се разпя. Личеше си обаче, че не е в стихията си от миналата година. Имаше повече солови изпълнения на останалите от групата, по време на които си почиваше; пропуснаха част от изпълняваното досега в турнето, не представиха нищо от новия си албум "Elysium" (много слаб според мен, с 1-2 запомнящи се песни), но ме изненадаха много приятно с любимата ми балада "Forever". На "Black Diamond" неочаквано и без бис дойде краят. След "Утре (т.е. тази вечер) пак сме тук" просто се изнизаха от сцената.

Сетлистът на Стратовариус от снощи сигурно ще се окаже най-късият и най-слабият от цялото турне. Разочарована съм доста след миналогодишния концерт. Дано умората на Тимо Котипелто и фалшивите му на моменти тонове да се дължат единствено на непълното му все още възстановяване. Очаквах да чуя още поне "Eagleheart", "Distant Skies", "Destiny" ... и поне един бис.

По неизвестни причини не мога да кача никакви клипове от снощи нито в тубата, нито във вибокс. Трите линка, които съм дала за Стратовариус, са от миналогодишния им концерт. Те и без това заслужават повече да бъдат чути и видени. Шансът някой да заобича тази група след част от снощните изпълнения клони към минус безкрайност. А могат много, много повече! Ще продължавам опитите с качването - заради сравнението и заради Хелуин.




















Слушайки снощи Хелуин, мнението ми се люшкаше между двата полюса. И днес - също. Ако бяхме на стадион, не в зала, звукът щеше да се размие във въздуха и от какафонията да остане само едно единствено убийствено еднообразно думкане. На поне 2/3 от песните силата на звука от микрофона на Анди Дерис не беше съобразена изобщо с тази от инструментите и той буквално се бореше до фалцет да ги надвика, те го заглушаваха и изобщо не се разбираше (и чуваше) какво пее - като думи и като мелодия или се чуваше само някакво викане и пищене. Нищо общо с многото им страшно добри студийно записани изпълнения. Това не беше само в началото, когато почти само по интуиция разбрахме, че ни задава с песен въпроса "Are You Metal?" (тъй като турнето представя новия им албум "7 Sinners", с нея започват навсякъде; декорът на сцената имитираше обложката на албума и се завъртя при излизането им.) Части от "I Want Out" или чудесната "Future World" звучаха отчайващо, а "Ride the Sky" от биса беше (меко казано) трагична.
Но с други се справи чудесно и удоволствието беше пълно: тежката и мрачна "Where the Sinners Go" и ритмичната и жива "World of Fantasy" (от "7 Sinners)", компилацията "The Keeper's Medley" (части от "Keeper of the Seven Keys", "The King for a 1000 Years" и "Halloween") и страхотното акустично изпълнение на "Forever and One (Neverland)".
Ако беше спестил и малко приказки, както музика в "The Keeper's Medley", сигурно щеше да му остане време и за "Power", "If I Could Fly", "Steel Tormentor" или "A Tale that Wasn`t Right" (все много обичани от публиката хитове и изпълнявани почти навсякъде на това турне). Беше доста забавен в някои моменти, в други малко се увличаше и преиграваше.
Втория бис с "Dr. Stein" и неговите двойници на сцената бяха чудесен финал.

Следващия път - повече. Дано е било случайна лоша вечер (само да не им стане навик и на двете групи).

Още снимки: тук



16 коментара:

  1. О браво, две велики банди на куп. Това е каймакът на пауър-спихд метъла. Аз не отидох, защото вече 3 пъти съм ходил на Хелоуин, стига толкова. А и пък много парици почнах да харча.

    Сигурно е било жестоко, дано видим и клипчетата :)
    Леко ти завиждам де :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ламоте, аз пък ти завиждам не много лекичко за трите пъти :), сигурно е било по-жестоко, отколкото снощното им представяне. През половината време се разливах от удоволствие, а през другата исках да съм на километри далеч и никога да не бях стъпвала точно снощи в тази зала.

    Дано тази вечер публиката има повече късмет.

    Жестоко беше пътуването обратно, след като успяхме да си изровим колата - красиво, бяло, спокойно, никакви коли, сипещи се едри парцали сняг и така почти чак до сутринта. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ихаааа, супер!
    Още ли си раздвоена? :)
    Ама внимавай, че между полюсите била много опасна зоната.
    :)))

    пп. Ти пак като си имала сили да напишеш публикацията, след такива преживявания. Възхищавам ти се!
    Аз щях още да съм при феята на сънищата /поне три дни/.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Ел, още съм най-вече недоволна, защото могат повече. Излъгани очаквания, ще го преглътна в недалечно бъдеще. :)

    След концерти съм много заредена, а и принципно спя малко. Но днес не съм седнала веднага да гледам снимки и да пиша. :) Дремнах, поработих и чак след това се отчетох тук. :)

    ОтговорИзтриване
  6. >"На поне 2/3 от песните силата на звука от микрофона на Анди Дерис не беше съобразена изобщо с тази от инструментите и той буквално се бореше до фалцет да ги надвика, те го заглушаваха и изобщо не се разбираше (и чуваше) какво пее ..."

    Същото, като миналия път :(
    http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=22

    ОтговорИзтриване
  7. Божо, прочетох те, чувала съм го от други, също и от записите, които гледах. Изглежда се превръща в лош навик. :(
    Жалко е, когато технически гафове или недомислия развалят концерти и провалят можещи певци.
    А техниката може да прави и хубави неща - я виж от кифлите какви славейчета прави. :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Нещо подобно на моето преживяване с Ричи Котцен. Ама организаторите бяха виновни. Може ли да избереш зала, където се провеждат вечеринки на "Стари градски песни"?! Ужас! Или нещо като предстоящият концерт на Гуаните( Guano Apes). В зала Христо Ботев? Но важното е,че все пак сме видели, ще видим, а това оправдава някои недомислия:)) Завиждам в отровно зелен цвят, Точе;)

    ОтговорИзтриване
  9. Иди, не знам каква е била идеята на организаторите да ни продадат два концерта там и съответно - да плащат двойни хонорари. Чух оплаквания, че от седалките не виждали и не чували. Долу няма проблем, където и да застанеш, се вижда, за чуване - ако техниката ти позволи. :)))
    Дано оцелее залата за Guano Apes, защото онзи ден прокапа(ла) и ако снощи са тропали и блъскали по същия начин, може вече да плаче за основен ремонт или да е без покрив. :)
    Не ми завиждай чак в зелено, защото можеше всичко да е както трябва и удоволствието - на макс. Вярно, видяхме, чухме (колкото можахме), обаче се получи малко като при недовършените жени, половинчата работа. :)
    Снощи май е било още по-зле със звука, имаше доста, купили си билети и за двата дни. Доволни са само от вечното присъствие, които не ходят заради групите, а за да се напият с бира и да си потръскат кратунките. На тях винаги им е добре.
    Дали аз не съм много капризна или може би схващам криво идеята на един концерт? :)

    ОтговорИзтриване
  10. Да бе, тия дето се наливат като прасета по концертите не мога да ги разбера.
    И какъв спомен ще ти остане - как си се нацепил и нищо не помниш! Ми такива спомени въпросните екземпляри могат да имат и от много други събития...

    На втория концерт на Manowar един образ не можа да стигне до стадиона - заспа на 20 метра от вратата и добре че група момчета и момичета бързо го изнесоха на безопасно място, да не бъде стъпкан. А сигурно беше дошъл отдалеч - от "интернетските" му беше билетът.

    Мой приятел видял на Металика да изнасят момиче по същия начин.

    Е и за какво си купил билет подяволите?

    ОтговорИзтриване
  11. Божо, колкото и да не ги разбираме, явно намират някаква тръпка в това или си губят мярката. Ходят почти наред на концерти, не подбират особено, след което разказват колко яко е било. Все едно какво - групата или напиването. Имам познати, които в някои дни не могат да изпълзят от палатковите лагери и слушат в транс и лежейки от там.
    Хабят нечии билети...
    Последно видях такъв фен на феста в София - напушен здраво до камари от бирени чаши. На Рамщайн се опитваха да го държат изправен, обаче той кротко и блажено ги проспа. :)))

    ОтговорИзтриване
  12. На твоето внимание !
    10 юли,Букурещ,Bon Jovi :)
    Мисля,че предупредих навреме :)

    ОтговорИзтриване
  13. Съвсем навреме, Вал. Обаче чак до там няма да отида само заради него. Прекалено комерсиален стана, като детски песнички ми звучи и отдавна спря да ме радва. Да въздишат по него невръстните девойки, докато още хваща окото. :)))

    Предпочитам вместо това да се разходя до WACKEN OPEN AIR. Виж групите, една част не са за изпускане, дори и да съм гледала вече някои. Все по-сериозно се замислям.

    Сонисфиър така и не са обявили нищо още за София, нито Цонко - за Каварна (освен датите - средата на юни и на юли). Групите са още на етап "предположения и надежди". Искам да знам колко голяма касичка ще трябва да приготвя за това лято. :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Наистина има добри групи като Primal Fear например :)На мен ми е изгодно за Bon Jovi(Самбора също ще участва )тъй като Плевен - Букурещ = 230 км.:)
    Има и друга добра опция - 21 юни,Базел,стадион Сейнт Якоб,Роджър Уотърс. Ще изпълнява Стената и Животните :)

    ОтговорИзтриване
  15. Също Avantasia, Blind Guardian, Sirenia, Cradle of Filth, Motörhead и Леми, както и Ози ... тези задължително!:) По-твърдо звучащите и ревящите не са ми нито толкова спешни, нито любими, а и 99% ще наминат насам в близко бъдеще. Но там е една от последните възможности да се гледат и слушат Джудас на живо преди излизането в пенсия на тази институция.
    (има ги само в първите дати за Сонисфиър, за тук съвсем не са сигурни)

    Роджър Уотърс също блазни много. И без това не съм ходила в Базел, ето повод. :)))
    Остава и да открия имане в мазата, за да си финансирам всички тези капризи. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Обаче Вал, явно много ми е дошъл шумът тогава, два дни залитам към съвсем други музики.
    Тази вечер релаксиращо съм на Абел Корженевски и това (разказвах филма и се подсетих за също толкова добрата музика в него). :)

    ОтговорИзтриване