вторник, 8 март 2011 г.

Потребности

Ако потребностите от по-ниско ниво не са удовлетворени,
човек не може да премине на потребностите от по-високо ниво.
Ейбрахам Маслоу


Илюстрации към неговата "Теория на човешката мотивация", инспирирани от случайни (реални и виртуални) срещи и диалози:


Пирамида на мъжките потребности


Пирамида на женските потребности


За щастие все още има хора, които не живеят, не мислят и не чувстват в една плоскост. Които знаят какво искат, какво търсят и какво ги удовлетворява. Които избират, обичат и уважават половинките си не само заради първичните и вторичните им полови белези или телесните им и материални положителни черти. И го правят без условности, уговорки и дати в календара.

Което ме подсеща, че вече е 8-ми март - поредният повод за протоколно отчитане на нечие присъствие в нечий живот. Един празник, от чийто соц-привкус са останали тук-там банкетите с колежките, истерията с цените на букетите и вечните мъжки дилеми - какъв точно да купят, на любимата или на съпругата (мама, колежката, шефката и т.н.) да бъде по-скъп и по-голям, как да се размножат, за да уважат всички маси в този ден ...

Преди още да бъда замерена с грамада камъни: "Жената има нужда от един неин ден в годината, в който да е хубава и уважавана", "Нека има повече празници, какво толкова" и други в този дух, искам да уточня следното:
* Празниците могат да бъдат и независимо от календара, спонтанни, почти ежедневни и незадължителни и по измислени поводи.
* Жената има нужда всеки ден да бъде обичана, уважавана, хубава, единствена, желана. Мъжът има нужда от същото. Имат нужда и от ваимност. Няма смисъл това да се случва само на няколко дати и само заради тях.

За мен днес е празникът на мама. Ден, който да ни напомни за простичките неща, които забравяме или не забелязваме в натовареното си ежедневие: онази усмивка, с която рано или късно ни прощават всичко; онази обич, която не трае 3, 5 или 7 години и не избледнява дори и когато отдавна вече не сме деца.

Кога за последен път: се обадихте на майките си, поговорихте с тях дълго и задушевно (извън протоколното и набързо телефонно "Как си? / Пиеш ли си лекарствата? / Пази се и не излизай много в този студ и лед.") или ги прегърнахте? Те имат нужда това. Повече, отколкото от сериалите си.

Усещането да казваш "мамо" (възможно най-дълго време) е несравнимо. Както и това, да чуваш "мамо" и да побелееш с проблемите, грижите, радостите, успехите, болките и усмивките на децата си.

(Никога няма да мога да разбера личния избор на жените, които съзнателно се лишават от щастието да бъдат майки или го вместват в някакви далечни и практически неслучващи се планове. Както и тези, които са жени избирателно, само когато им е изгодно, удобно и имат настроение или желание за това.)

Честит празник!

17 коментара:

  1. Мамо Точе, желая ти хубав празник! Нека белите коси да са само потвърждение на майчината ти грижовност.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Светле. Весел празник и на теб. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Точица, Честит пеазник! Щастие и много любов.♥

    ОтговорИзтриване
  4. И аз го възприемам повече като празник на майката.
    Честито, Точе и много детски усмивки днес!
    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мерси, Цвети. Да ти се връща! :)

    Много усмихнат ден и на теб, Юни! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник и на теб, Онди! :)

    Тъкмо обяснявах на Ламот как се поднасят букети. :D

    ОтговорИзтриване
  7. Точке, съвсем честно си признавам, че не успях да прочета поста. Ама ти си сложила четворни и тройни цици, как да се съсредоточа баси! Нямаш право :D :D :P

    ОтговорИзтриване
  8. Сложила съм точно това, което ви вълнува, Ламоте. :D Пропуснатите футболни топки и някоя и друга бутилка не ловят така окото. :)

    Няма нужда да четеш, просто говори повече с важните жени в живота си. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честито, Точе!
    Един момък с букет и книжка и за мен!
    :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ел, весел ти празник, стига толкова работа. Заеми се с момъка. :)
    Размечтах се и аз за него. Представяш ли си какъв голям подарък може да се крие под букета и книжката? (почти се изчервих) :D

    ОтговорИзтриване
  11. хаха, точке, под букета се крият камбанки! Друн-дрън! И Ел ще забрави за книжката :P :D
    Мача ще почне само след 20 мин :)))))

    ОтговорИзтриване
  12. Гоооооооол! Оф, Ламоте, кварталът се тресе, събориха ми чашата от масата, пък на мен честно ми е все тая кой на кого вкарал във вратата.
    Онова под букета е по-интересно. :D

    ОтговорИзтриване
  13. Пак много истини, Точе. Вземи ни излъжи най-после де. :D
    Кажи например "Арсенал как биха Барса, а! С гол в последната минута на Бендтнер". Ей, щях да ти повярвам на момента. :)

    Ч8М!

    ОтговорИзтриване
  14. Ностро, не мога да ви разбера какво толкова им гледате на тези мачове. Като се разкрещите оргазмено "Гооооооол!", веднага надничам - на терена всички са си с гащи. :( Скучна работа. :D

    ОтговорИзтриване
  15. Точе, не стига че са с шорти, ми отдолу имат и по три чифта гащи!
    Поне с две топки да играеха, смятай каква еуфория щеше да настъпва на терена.

    ОтговорИзтриване
  16. Ел, аз съм убедена, че те всъщност правят не един или два опита да си поиграят с две топки или на други интересни мъжки игри, обаче съдията (който е гадина по дифолт) сигурно им се кара и ги гони.
    Пропуснала съм този безкрайно интересен мач и сега не мога да си простя. :(

    ОтговорИзтриване