неделя, 12 юни 2011 г.

Green Rock

Рокът е нещо велико. Това е аксиома. За пореден път я видях в действие.

Green Rock е световно неизвестно в музикалните среди събитие, което обаче успя да събуди един град, в който нищо не се случва и поне за кратко да покаже, че в него има живот. Успя да измие срама от миналото лято, когато безплатният (и единствен в България) концерт на звезда от южната ни съседка събра от къде ли не и докара до множествен оргазъм цял стадион притежатели на дълбоки гащи, а половината постоянно живеещи принуди да се изнесат още от ранния следобед възможно най-далеч. Успя, въпреки непрекъснатия проливен дъжд, да събере на ветровитото плато хората и да ги радва 7 часа с любимата музика.

Треперила съм мокра и на други концерти (както и повечето от публиката), но са били на големи имена в музиката. А снощното издание на Green Rock събра 10 местни банди, чиито имена извън региона вероятно са чували само някои техни колеги. И въпреки това, въпреки отвратителното време, им се наслаждавахме часове наред. Събраха се да посвирят в памет на трима от тях, с които никога вече няма да бъдат заедно на сцената. Направиха го за тях, за нас, от цялата си душа.

Имаше рок и метъл за всеки вкус, много и качествени. Имаше авторска музика, грамотно изпълнени кавъри и перфектни такива. Имаше жалби от млади групи, че читалищата им отказват подкрепа и нямат къде да репетират. А момчетата заслужават! Имаше и спонсори, направили за всеобща радост това събитие възможно. Имаше обещания, че ще е ежегодно, от следващото лято - 2 или 3 дни и с повече (и гостуващи) групи.

Организацията, озвучаването и сцената (макар подгизнала и хлъзгава) бяха на ниво, усещането - същото като по време на / след голям концерт, същите емоции. Ако не беше гадното време, заради което нито публиката, нито музикантите си усещаха ръцете и краката накрая, щяхме да посрещнем изгрева.

Едно много добро начало и дано наистина стане традиция.


Фестът имаше и още една добра страна – беше free, включително и всички интимни нужди. :D

17 коментара:

  1. Бързо, бързо, трябва да хвана промоцията :)

    ОтговорИзтриване
  2. Закъсня! :Р~ Бях последния печеливш, след мен три лелки удариха ключа на заведението. :D

    ОтговорИзтриване
  3. Рокът не е моята музика ( доверявам се на възприятието ти и се радвам, че е било толкова хубаво), но снимката в края на публикацията ...нямам думи)!
    Страхотна си! Все ще намериш нещо, дето хем да те усмихне, хем да те замисли, та чак да ти стане тъжно.

    ОтговорИзтриване
  4. Що така нищо не чух за безплатна бира? :D

    ОтговорИзтриване
  5. Лара, мерси. :) А аз се радвам, че нещо тук събужда емоции и ми се иска да са повече положителни (което за съжаление не се получава често).

    Ностро, къде е имало рок концерт с безплатна бира, м? :)
    Туборгът и кебапчетата бяха страхотни (също като публиката и групите) и на народни цени. Можеш само мнооооого да съжаляваш, че си пази четирибуквието на сухо и не дойде. :Р~

    ОтговорИзтриване
  6. Аз още треперя от яд, че моите събеседници пожелаха да си тръгнем в 10.30 часа, защото им беше студено. Умирах да чуя Стрийм и финала като цяло.
    Чудесна инициатива, която дава заявка за ежегодни прояви. Най-страхотният начин в ден като изминалата събота да почетеш паметта на останалите вечно млади музиканти.

    ОтговорИзтриване
  7. Тъпо и упорито си седях до края, на Abaddon ми донесоха второ яке. Финалът след Стрийм (както винаги много добри!) беше разкъртващ - сборна формация и Кnocking on heavens door - виж на стената на Сиби във ФБ, качила е клипче.
    Стрийм ще са в петък в "Българска кръчма", дано успея да заработя и за тях тази седмица. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Знам, знам тези подробности, но ти знаеш за изживяването там - неповторимо е. А относно Стрийм имах доли лични пристрастия в лицето на Влади - беше ми скъп приятел.

    ОтговорИзтриване
  9. Много нелепо и изненадващо се случи с него. :(

    Следващото лято идваш с дебели якета и с инструктирана компания. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Точица, интересно преживяване!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Точица, миличка, едно нещо напълно заслужено за теб! - http://www.vraity.com/2011/06/bulgarian-bloggers-we-can-do-more.html

    ОтговорИзтриване
  12. Миличка, ето нещо напълно заслужено за теб! Само от сърце! - http://www.vraity.com/2011/06/bulgarian-bloggers-we-can-do-more.html

    ОтговорИзтриване
  13. @Nezzo, не знам дали имаш идея колко съм трогната... Все си мисля, че не съм дорасла още да съм между легендите и има по-заслужили страхотната купа. Но щом точно ти го казваш - слушам и си трая. :D
    Още веднъж и тук: много, много благодаря! :)

    Реверансът ти е чудесен и за пример!

    П.П. Чакам с нетърпение да ти отшумят и кандидат-студентските вълнения след балните и да започнеш пак да пишеш за книги. :) Успех там, където си се запътила! :)


    @Цвети, бяха страхотни емоции - на фона на дългата суша откъм събития тук. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Мерси за успеха, Точка, май ще ми е нужен :D

    Иначе си бях обещала, че няма пак да пиша за книги след като напуснах Книголандия, но можем и да го променим това. Все си мисля да започна отново най-вече след като през ръцете ми минават само смотани книги :D
    Но щом ти казваш, че нямаш търпение да започна на ново, явно има смисъл да го направя!

    ОтговорИзтриване
  15. Има смисъл, защото можеш да го правиш и то добре. :) Тъкмо ще имаш необятно поле за изява - здрав хейт, а и ние ще бъдем предупредени. Ревютата ще са много забавни, сигурна съм. :D И от време на време ще разнообразяваш с това, което си заслужава, не е човешко да четеш само смотани книги. :)

    От смотаните филми се опазвам с най-редовни посещения в блога на Скротума (не ме е подвел до сега), но за книги още не съм намерила подходящия еквивалент и периодично се обзавеждам с неща, за които никой не е написал истината (или поне не цялата). На някои само името им е книга...

    ОтговорИзтриване
  16. Не ни е лошо градчето. Щом дори и в бивши долни кръчми се организират рок концерти. Че дори и death metal концертчета там са що годе добре посещавани...
    Преди години вярата ми в града се върна като се размотавахме преди един от големите концерти в Каварна, която още не беше чак толкова известно място. И обикаляйки насам- натам се сбутвахме- аабе тоя с тениската на Сепултура не е ли от Шумен... аа ето и тия също, тия мотори пък са с шуменска регистрация, аа палатков лагер са надпис "Шумен" ...
    Изведнъж се оказа, че рок столицата ни е пълна с шуменци наизвадили с гордост черните тениски и дрехи. Тогава ми се върна вярата че градчето ни не умира и макар и по улиците му хората да вървят с ризи и костюмчета, много носят черните тениски вътре в себе си.

    ОтговорИзтриване
  17. Това за Каварна е абсолютно вярно. :) Там срещам повече познати на квадратен метър, отколкото по улиците тук. И всеки път въздишам по палатковия лагер, непълна ми е емоцията без него. :)
    Жалко е, че нито един клуб не успява да просъществува тук при толкова ценители на тази музика. Нищо против местата, които сега изпълняват тази роля, нека ги има, но последното ходене в Българската кръчма ми докара едноседмична глухота и главоболие - акустиката е изключително зле и шумът те удря по главата като парен чук. А "Ретро" просто няма нито атмосфера, нито пространство за гостуване на групи. На новото местенце нито съм ходила, нито мисля да ходя - може и да си чел мнението ми във форума относно парите за вход и отношението на собственика.
    Клубът трябва да е точно на такова място като него обаче, за да няма мрънкане, че пречи на спящите. Все се чудя защо никой не преустрои онова каубойско кино на гарата (примерно) или някое хале в началото на промишлените зони.

    ОтговорИзтриване