четвъртък, 8 септември 2011 г.

Пътеводител на мързеливия читател

Идеята за този пътеводител не е моя, а на един книголюбец, който постоянно забравя (или го домързява) да запомни линковете, които му изпращам и чието добро настроение вечер силно зависи от това, дали през деня е успял да си купи или поръча книга. В необясним и внезапен пристъп на алтруизъм ще изпълня желанието му да ги има накуп и се надявам това да бъде полезно за повече хора.

Много голяма част от книгите си съм поръчала от различни сайтове и първопричината не беше мързел (за разлика от сега), а невъзможност да обикалям книжарниците - поради неустановено като часове и дни работно време. Обикаляйки по-късно открих, че се продава не точно това, което ми се чете и на повечето места е заринато с чиклити, кримки и автобиографии на мислещи се за велики българи. Случвало се е дори да ме убеждават, че някои заглавия не съществуват. В единствената сериозна книжарница тук от някои книги поддържат постоянна наличност, но от доста хубави сякаш се страхуват да поръчат повече от 1-2, въпреки търсенето. Последният фрапиращ случай е с "Преобърнатият свят". Купих я в първите дни след издаването й (беше едиствен екземпляр), започнах да я чета веднага и още след първите страници - да я препоръчвам, но така и никой не успя да си я купи от там. Напразните разходки и проверките по мейл / телефон за нещо налично взеха да ми омръзват и преминах почти изцяло на пазаруване от сайтовете. Изключително удобно е, по-мързеливо и по-сигурно. Предвид някои отстъпки - понякога и по-евтино.

Списъкът по-долу (който е отворен) е съставен изцяло по лични впечатления, поради което е възможно да е много непълен, както и някои предимства или недостатъци да са се появили само при мен.


Нови книги


BOOKTRADING или както пише на книгоразделителчето им - "Портал за напреднали в четенето!"- бяха абсолютният ми фаворит с многото си книги и големи отстъпки, включително издавани преди години заглавия, които липсват другаде, както и много различни промоции. Намират се лесно с търсачката им - и по автор, и по заглавие (изчерпаните са отбелязани с надпис в червено) или по категории. Цената им за доставка не е от най-ниските (4.85 за две-три книги, т.е. до 1 кг.), но отстъпките напълно я компенсират, понякога и само при една поръчана книга. Има заглавия и със 75% отстъпка. Обратната връзка е много добра - веднага след поръчката автоматичен мейл я потвърждава, максимум след ден - втори мейл с точната дата на доставка (до два дни след това). Само веднъж до момента се оказа, че нямат в наличност поръчана книга, за което бях предупредена по телефона преди изпращането на останалите. На всичко това можете да се насладите, ако сайтът успее да зареди - с новия си дизайн работи трагично бавно и реже всеки ентусиазъм за поръчка на нова книга. Освен това започнаха да зареждат доста заглавия със закъснение. С новия си начин на работа определено не печелят, а губят читатели.Ако успеете да намерите в сайта желаната книга, книжарница УНАКИТ (бивша Books-bg.eu) е много приятен избор. Препоръчвам! Освен в стандартната търсачка, може да се търси и в списъка с издателства; могат да се намерят отдавна изчерпани на други места заглавия. Всички книги са стандартно с 10% отстъпка, при новите - до месец - е 15%, а доставката е 2,90 лв. независимо от броя им, с куриер на D&D още на следващия ден. Всяка книга е с обявени бонус точки, които могат да се приспаднат още от следващата поръчка или да се натрупват. Обратната връзка е много добра - за всеки статус на поръчката (получена, обработена, изпратена) и събрани бонус точки изпращат мейл с подробна информация.


Български книжици ме изненадаха приятно с налични книги, издадени преди няколко години (и почти неоткриваеми), също и с много бързо обслужване. Сайтът е единственият извън тези на издателствата, който посочва и преводача - нещо особено важно за мен, тъй като списъкът с хора, в чието омърсяване на книгите не искам да катастрофирам, расте. Или ако цитирам авторката на все още най-лошия превод евър, който ми е попадал - с един поглед можете да си спестите нервите и парите, ако някой се е изпражнил срещу хонорар върху любимия ви автор.
Търсенето е по различни критерии, има няколко начина за доставка с различна цена; обратната връзка е добра, включително с информация за датата на доставка. Нямат отстъпки от коричната цена, но с първата поръчка се печелят 10% отстъпка при следващите поръчки. Цените за доставка са леко високи, т.е. по стандартните куриерски услуги, но предполагам, че и там ще претърпят развитие. Пожелавам им успех, заслужават го!
Има постоянен раздел за намалени книги с доста заглавия по около 5 лв., преобладават издания на Колибри и Сиела.


Буктрафик - сравнително ограниченият избор на заглавия се компенсира от отстъпките до 25% за нови книги, комбинирани с бърза доставка за около 3,70 лв. за страната и безплатна за София. Лесна навигация, но почти липсват издадени преди няколко години книги.Хеликон е мястото, на което могат веднага да се намерят току-що издадени заглавия, също и доста отлежали, някои с много атрактивни цени. Предлагат постоянно неустоими промоции, лесна навигация, ревюта за някои книги, бърза доставка за около 3 лв. до 1 кг. и нарастващи отстъпки при натрупване на книги при онлайн-поръчка. Пропускайте коментарите под книгите, защото само тук-там има невредни за психиката. ;) За съжаление поръчковите блоговпечатления и пристрастия се промъкват все по-често в съкратен вид и там. На другия полюс са тези без връзка с книгата, плюещите по навик и абсолютно неграмотните. Като цяло коментарите объркват и заблуждават, но иначе ровенето в сайта и поръчването са удоволствие.

В books.bg (под шапката на "Хеликон") някои книги са най-изгодни - като комбинация от отстъпка (20-25% за част от новоиздадените и доста рядко напоследък) и цена на доставка (икономична със Спиди за страната до 1 кг. е малко под 3 лв.). Иначе стандартната отстъпка е 5%, но има и доста книги без такава. Лесна навигация и търсене по различни критерии. Част от книгите, както и в "Хеликон", са с опция "Прелисти". Заглавията не се изчерпват толкова бързо, както в книжарницата-шапка, но все още не ги предлагат, както се продават в нея - в два варианта: хартиени и е-книги.


store.bg е един от първите сайтове, от който пазарувам. Също много книги, между които и трудно откриваеми, но търсачката им вади и излишни заглавия. Отстъпки от цената няма. Има опция за проследяване на поръчката и калкулатор за цената на доставка, която е много бърза и една от най-ниските - 2,90 лв. (за 1 кг. или до две-три книги за страната). В случай, че нещо липсва (рядко, но се случва да не е отбелязано като изчерпано), уведомяват с мейл или по телефона. Книгите се доставят в много симпатични (и пазещи ги) картонени кутии.


Повечето книги в "Пингвините" са с прилични отстъпки (обикновено 15%). Имат категории и добре работеща търсачка; отбелязано е, ако книгата вече не е в продажба. При поръчка (възможна е и без регистрация) се изписва, че ако дадена книга е на склад при доставчик, не при тях, това ще отнеме време и следва потвърждение с автоматичен мейл. В началото пазарувах почти безпроблемно, получавах книгите за около седмица. След това се налагаше почти винаги да изчаквам, случвало се е това да се проточи и до отказването ми. Винаги уведомяват с мейл или по телефон, че липсващото вече е доставено при тях и се информират дали поръчката все още е валидна.
Edit І (31.10.2011): категорично вече не ги препоръчвам! 11-ти ден чакам да ме уведомят кога ще получат от доставчика си книга, за да ми я изпратят. Тъй като тя е отдавна изчерпана в издателството, не виждам от къде биха я намерили и кому е нужно това размотаване. Отказах се да броя коя поред неизпълнена поръчка се получава.
Edit ІІ (ноември 2012): оказа се, че макар сайтът им да продължава да съществува, те самите не съществуват и са преобразувани в други фирми. Ако продължават и те със същото клиентски неориентирано поведение, не пожелавам на никого да се обърква да поръчва там.


Букпойнт предлага лесна навигация и сравнително голям избор на книги, не само съвсем прясно издадени, с 10-15% отстъпка и твърда цена за доставка 3,50 лв. (с куриер на Спиди), което осмисля поръчката дори и само на една книга. Обратната връзка обаче е доста тромава, почти липсва и оставя усещането за твърде вероятно разминаване с така желаното и дълго търсено заглавие. Случва се понякога да има и неотбелязани като изчерпани книги - нещо съвсем обичайно като за наследници на гореспоменатите Пингвини. Въпреки това ги препоръчвам като един от сайтовете с много заглавия на достъпна цена и с бърза доставка.

books-bg.eu#sthash.dMKUMnvs.dpuf
books-bg.eu#sthash.dMKUMnvs.dpuf
books-bg.eu#sthash.dMKUMnvs.dpuf


В "Мобилис" отстъпките са много различни (неясно на какъв принцип) и доставката - бърза (около 4 лв). Намирала съм липсващи другаде книги. Изчерпаните книги обикновено, но не винаги са отбелязани; случват се и разминавания с обявени промоции. Имат категории, добре работеща търсачка и точкова система за отстъпки. Различните заглавия извън промоциите трупат различен брой точки, с които може да се плати следваща поръчка или част от нея. Поръчката се потвърждава с автоматичен мейл, има и опция за проследяването й.
Edit (октомври 2012): категорично вече не ги препоръчвам!  Няколко пъти ми се случва да ги търся (с мейл или телефонно обаждане) и да питам ще си получа ли поръчката. Веднъж успяха, преравяйки 17-те си книжарници, да ми я изпълнят отчасти. Следващите пъти обаче нямаше реакции, нито мейл, че не разполагат с книгите, само тихомълком ги означиха в сайта като неналични (преди това се поръчваха спокойно). Същото е анти-клиентското отношение и в книжарницата-майка - тази на Сиела, където вероятно смятат "отстъпки" за мръсна дума, а обратната връзка с клиента - за непристойно действие.
Препоръчвам да не се рискува с по-стари заглавия при тях, а да се поръчват сравнително новоиздадени и сравнително редовно - с приспадането на точките и бързата доставка книгите от тях си заслужават."Книга за теб" Ревютата са чудесни, информативни, със собствен поглед върху действително прочетени книги и са съвсем различни от масовия копи-пейст в другите сайтове; има качени и доста дълги откъси от книгите.

Edit: от 01.12.2012 доставката вече а абсолютно безплатна, независимо до къде и от броя на книгите. След телефонно обаждане за потвърждение на поръчката я доставят още на другия ден, ако това е удобно за клиента (с куриер на Спиди). В комбинация с различните отстъпки на книгите се получава много удачен вариант. Блажев, чудесен ход! :-)


Книжарница "Лексико" - всички книги са с 15% отстъпка. Имат обявени интересни и изчерпани другаде заглавия. Поръчката се потвърждава с автоматичен мейл. Препоръчвам ги заради експресното и точно обслужване. Цената на куриерската услуга за страната (7,50 лв. до 4 дни е леко смущаваща), но доставката по пощата, която също предлагат, е достатъчно бърза и на много по-разумна цена. Имат известно количество намалени на по 5 лв. съвсем нелоши книги.


"Българска книга" предлага хубави отстъпки, а доставката до 1 кг. е само 3,60 лв. за страната и е почти експресна. Навигацията е нещото, което не ми допада особено в този сайт, както и че никой не си прави труда да отговаря (за справки и уточнения) на посочения над логото телефон. Напоследък ми се случва да си поръчам неозначени като изчерпани книги, но ме питат с мейл с кои евентуално да бъдат заменени (небрежната отчетност се оказва общ дефект за повечето сайтове).
Освен това цените на художествената литература в антикварната им секция са повече от безумни и в пъти над коричните, макар да не се касае за книги с антикварна стойност, а за четени веднъж (или повече) издания от последните 2-3 петилетки.


Книжарница Славейков предлага новоиздадени книги с 15% отстъпка, стандартната е 10%, както и различни промоции, томболи и варианти за по-голям % отстъпка. Търсачката е по различни критерии, но наборът от заглавия ми се стори леко ограничен. Предлагат се и книги с автограф от авторите им. Доставката е безплатна за цялата страна при закупени книги над 30 лв., а под тази стойност е на много приемлива цена: 2.99 лв. за София и 3.99 лв. за страната Много добра обратна връзка. Ако случайно някое от поръчаните вече заглавия липсва, г-н Рубен Лазарев успява да намери винаги подходящия начин за компенсация.


В knigi.bim.bg се предлагат както нови, така и антикварни книги. Отстъпки няма, но ако доставката е до офис на Еконт, е безплатна (или е 5 лв. до адреса на клиента).
Има доста интересни заглавия, но голяма част от тях - вероятно само на картинка. Освен моите, споделям и впечатленията на приятел (на когото вярвам абсолютно), препатил техен клиент. От 10 поръчани книги налични се оказват само 2, останалите просто не са означени като изчерпани; никой не отговаря на посочените телефони за контакт за евентуални обяснения или уточнения, нито на запитване по мейл. Правят впечатление на изключително несериозни търговци.


"Книгополис" предлагат всички книги с 15% отстъпка, тези с 18% се оказаха изчерпани. В сайта се търси лесно и по различни критерии, но като цяло изглеждат изключително несериозни. И всъщност са точно такива. От многото предлагани автори се откриват обикновено само по 3 заглавия, които рядко не са изчерпани. Поръчах си 2 книги и получих автоматично потвърждение на поръчката. След неколкодневно мълчание се опитах да се свържа с тях и да разбера ще получа ли нещо, но сайтът им известно време не работеше. Съвсем неочаквано на 19-я ден получих само едната книга, без никакво предварително писмено или телефонно запитване или предупреждение. Ще си я прочета с голяма радост и ще си остане единственото, закупено от тях. Така не се работи, уважаеми дами и господа!


"Книгомания" - предлага като че ли повече чуждоезикови книги. От търсените на български не открих нито една, освен втръсналите по всички сайтове бестселъри (кой ги набеждава за такива, така и не ми е ясно). Има някакви кодове за намаление (не съм поръчвала и не знам условията и за какъв % са), както и калкулатор за цената на доставка. Учудващо ниска е: фиксирана цена с Д&Д Експрес - 1,90 лв за страната. Получавала съм с тази куриерска служба книги от други сайтове и никога не е било толкова евтино. Ще продължавам да се съмнявам, докато не проверя лично.От сайтовете на издателствата обичам този на "Колибри". Предлагат много добра литература, всички книги са с 20% отстъпка и се търсят много лесно по категории, автор или заглавие. В момента има и страхотни заглавия на половин цена, както и голяма част заглавията от лятното им намаление - по 5 лв. Поръчка може да се направи и без регистрация, потвърждава я автоматичен мейл. Цената за доставка (до 3 дни) е повече от приемлива: 3 лв за една книга, 3,60 лв - за две.


"Бард" търпят лека критика. Всички книги са с отстъпка, която се обезмисля при закупуването само на една, поради сравнително високата цена на доставка (около 5 лв.; безплатна е при поръчка на стойност над 35 лв. Новият им сайт е много хубав, но не мога да открия дали тази опция продължава да съществува.) Иначе имат някои чудесни промоции, при които едната книга е подарък. Търсенето понякога е в малък хаос. Може да се поръчва и без регистрация, обаче липсва всякаква обратна връзка. Книгите просто си идват след 3 дни.


Стари книги

"Книжен пазар" е може би най-добрият и богат сайт в момента. Има и отделно каре за новото от издателствата. Книгите се търсят лесно по автор или заглавие; може и по категория или населено място, все още липсва опцията "търсене по продавач". Цените и качеството на книгите варират много. Може да се поръчва директно на мейла на продавача (ако го е посочил) или в полето под книгата. Докато се ориентирам, поръчвах при случайни хора, вследствие на което получих "Параграф 22" (четена веднъж и внимателно) и "Улица Консервна" (много добре запазена) в почти насипно състояние, на коли и листи.

Едно сухо лепило и малка ролка тиксо могат да се намерят и на цената на едно кафе, а подлепването на корицата и няколко листа отнемат минутки. Не е непосилно нито като цена, нито като време да приведеш в приличен вид и готова за четене една книга, преди да я предложиш за  продажба. Показва уважение и към книгата, и към сегашния й собственик (т.е. към себе си), и към следващия й читател.

Препоръчвам следните (проверени не веднъж) букинисти, много отзивчиви и добронамерени, коректни в посоченото състояние на книгите, предлагащи голям избор от добре запазени, понякога и неотваряни екземпляри на разумни цени:
4i4oRu от В. Търново - при него няма "няма";  
Чапъра - пловдивската му Учебникарница държи рекорда за най-ниски цени - доста качествена литература може да се намери и за стотинки, което компенсира необходимия понякога лек ремонт на по-отдавна издаваните книги;
Попов - има и собствен сайт;
Books от Сливен - доставката на втора поръчка е безплатна;
Книги-Варна - също има собствен сайт; всяка книга е индивидуално опакована;
Book Wall от Бургас, А-Лена-3, Книги за всеки и Стари книги от Варна.

Всеки, предложил 10+ книги в сайта, има право да си направи безплатен виртуален щанд.  Това е чудесна възможност заглавията, които ни се повтарят, няма да четем повече или не са ни харесали, да намерят новите си читатели, освобождавайки ни място на рафтовете. (Съвет: независимо колко са запазени, предлагайте ги на разумна, не на корична цена, така че заедно с доставката (3-5 лв.) да стимулират някого да ги има и да ги продадете по-бързо Има книги, които заслужават и двойна+ цена, но предполагам, че точно от тях едва ли искате да се отървете. :-))


В "Алба" могат да се намерят много заглавия на доста различни цени. Търсенето е по няколко критерия. Доставката може да се избира като начин и стойност. И може също да бъде експресна, за ден - ако се стигне до нея. Защото въпреки автоматично потвърдената поръчка се налага след всяка да бъдат подсещани по мейл или телефон да я изпратят.


"Стари книги" предлага доста по-малко заглавия, може да се търси и по продавач."Старата любов" е много добре заредена, но тъй като отскоро предлагат книги онлайн, все още има малко качени в сайта. Цените са съвсем прилични, но търсачката им е ужасна и дано да послушат скоро съвета ми и да напишат освен заглавията, също и авторите на книгите (те се виждат само ако се отвори информацията за съответната книга). В сегашния вид търсенето е почти безмислено. Имат форма за поръчка, след която ни вест, ни кост. Който иска обратна връзка, трябва да ги търси. Правят и някаква странно бавна доставка по куриер (като дни), но на цената на бързата, т.е. нормалната - за ден. Склонна съм да вярвам, че това са грешки на растежа и ще ги избегнат след време, както и че ще се вслушат в препоръките на клиентите си (или поне ще погледнат добре работещите сайтове).


В knigi-bg търсете, когато всички други възможности са изчерпани. Дълги часове вече се чудя как да бъда по-умерена към този зле приготвен и обвит в тайнственост книжарски миш-маш. Не може сайт, предлагащ книги, да има толкова неграмотно написана информация за себе си и така небрежно нахвърляно съдържание! Обидно е ... (Има и един "книжен" блог с изключително претенциозно име, който редовно се списва с грешки, недопустими и за първолаче. Вече не го чета, защото вместо да се информирам, само се дразня. Вземете се малко в ръце, четящите много грешат малко!)

Та този сайт предлага нови и стари книги, но коя каква е, можете да се ориентирате първоначално единствено по годината на издаване. Всякаква информация за книгите се предоставя единствено при запитване, включително и анотацията й. Има добре работеща търсачка и подредени по азбучен ред категории. Внимателно, когато надничате там! Астрономия и астрология са заедно и книгите са само от последната. Фантастиката е с лек превес над художествената литература, но и двете са малко. За сметка на това имат 2 пъти повече трилъри и кримки и 3,5 пъти повече любовни и еротични романи, от които 99% са тъмнорозова боза и гнус (предимно от скучаещи американски домакини, четящи единствено себе си), изхабили тонове хартия. В справочната литература има Кама Сутра и т.н.

Цените като цяло са от безбожни нагоре (въпреки 20%-та отстъпка уж за всички) и абсолютно неадекватни. Няколко часа го разглеждах и открих съвсем малко приятни изключения. Има на видно място каре с цените за доставка. Открих и няколко рядко появяващи се книги от любими автори, които бяха от тези, с адекватните и поносими цени.
Както от всяко дърво свирка не става, така и от всеки, събрал библиотеките на комшиите, книжар не става.


БГ Книгоман предлага ограничено количество заглавия на завишени цени (лично мнение, книжките от "Галактика" примерно са по 6.00 лв.), с отстъпки 5% и 10% над определени суми - като ваучер, който да се използва при следваща поръчка. Ако има такава, разбира се. Ако не - здраве да е ... Доставката е безплатна за всяка поръчка, с Български пощи или Пощенската услуга на Еконт Експрес (офис-офис) – до поискване. Има опция и за мързеливи клиенти - доставка до адрес, която се заплаща по съответните тарифи на Еконт.


В Книжарница Кутловица ако изобщо намерите книгата, което търсите, като налична (голям процент са изчерпани), то тя ще е на леко нахална цена за вече четена поне веднъж художествена литература. Поносимите и нормални цени на книги без антикварна стойност са по-скоро изключение, а не правило.

Категорично не препоръчвам всеизвестната Хралупа заради безумните цени и невъзможността за дискутирането им.

При достатъчно ровене в Продавалник и Аукцион.бг има чудесни находки като заглавия и цени. Случайните и най-лесни попадения са през търсачката на гугъл за изображения. Продавачите са коректни и тъй като книгите се предлагат със снимки, след получаването им няма изненади от това, в какво състояние са.

31 коментара:

 1. Добрютро, Точке! Много хубава и полезна статия :)

  подозирам, че участваш в конспиративен план, в който искаш да се съсипе природата, като се режат дръвчета и се правят и продават повече книги :р

  Обявявам те за хартиена терористка! :Р

  ОтговорИзтриване
 2. Добро да е, Ламоте! :)
  Абсолютно си прав в подозренията си. Ако милеех за гората, нямаше в събота да пропусна да посетя онзи тюрлю-гювеч и да покърша снага с Азис и Софчето. :D
  В момента, в който природозащитниците ми подарят четец, спирам всякаква терористична дейност и дори ще се отрека три пъти от написаното. :D

  ОтговорИзтриване
 3. Ние с Ламот пазаруваме само от тракерите . Аудио кнги в mp3 формат. Тъй като диоптрите нарастват :D
  И смятам че четецът е излишен. За същите пари може да се купи класен смартфон със система Андроид. После отиваш в Андроид Маркет който съдържа 20000 безплатни програми и си даунлоудваш четец :D А той върши чудеса - дори помни до кой абзац си стигнал :Р

  ОтговорИзтриване
 4. Абе, Вал, уж диоптрите нарастват, пък ще се кьориш на смартфон. В книжното тяло е истината. И в женското също (както ти най-добре знаеш). :D

  Точе, искрени благодарности от името на всички мързеливи читатели! Тоя ти пост ще си го разлепя около РС-тата, така че да ми е подръка, когато подгонен от шопинг-терапия тръгна да си поръчвам по два тона книги. :D

  Ще проуча горните и ще коментирам отново с идеи и препоръки.

  ОтговорИзтриване
 5. Вал, понеже ми се гади силно от дублирани филми, предпочитам да си чета сама и наум. :)
  Идеята за смартфон не се приема, не обичам многофункционални устройства, а такива телефони - още по-малко. Предпочитам нещо по-големичко и самостоятелно. :D

  Ностро, с този размах за покупки да не си наслагал още рафтове в тоалетната, банята, коридора и на стълбището? :D
  Тъкмо ще допълниш тежкотоварните цени за доставка. :)

  ОтговорИзтриване
 6. Добър е :)
  Но има един основен недостатък - Поддържани формати: Kindle (AZW), PDF, TXT, AAX, MP3, unprotected MOBI, PRC; След конвертиране - HTML, DOC, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP.Което е мегазле защото не чете еpub и fb2. И ще трябва отново комп и монтирана на него калиброваща програма . Като Calibre :)
  http://calibre-ebook.com/download

  ОтговорИзтриване
 7. Вал, това беше пример. Когато (някога) ще си купувам, ще те наема за консултант. :) Ама да не вземеш да ми поискаш като онези суми, които спомена при Зори. :Р~

  ОтговорИзтриване
 8. Точица, благодаря за инфото! Полезно! Лека вечер:)

  ОтговорИзтриване
 9. Точе само по една книга да си поръчвам от всеки сайт (ей тъй за тестването), ще има да чета десетина години занапред.
  Имах предвид, че си много изчерпателна, а не че ще прочета 14 книги за десет години.:P

  Но и последното е много вероятно.:D

  И аз мерси за инфото.:)

  ОтговорИзтриване
 10. Вероятно е от ранния час полуграмотното ми писане.:/

  ОтговорИзтриване
 11. Цвети, Миленка, оставям пътеводителя на видно място - в случай, че решите като мен да завещаете на внуците си препълнена библиотека. :D
  Дали е изчетена, е съвсем, съвсем друга тема. :D

  ОтговорИзтриване
 12. Точке, точке!
  Ето тук намерих богата колекция на любимите ни романи :))

  http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=120720

  Не е ли страхотно :-)

  ОтговорИзтриване
 13. Страхотно е!!! Ах, толкова се развълнувах и просто не знам как да ти благодаря, бършейки сълзи и сополи! Осигури ми любими четива за поне три живота! Хлъц!
  Понеже пише "МОМИЧЕТА... КАТО ТЕГЛИТЕ КНИЖКИ...", няма да те издавам, че си момченце и се възползваш гратис. :D
  И не ме търсете повече из блоговете, потапям се в това необятно лИбовно блато.

  ОтговорИзтриване
 14. Виж сега... Ако "Задръстена любов" на Ламот я няма, изобщо не можеш ме впечатли!
  И в никакви блата не ти разрешавам да се пльоскаш без мен! Нищо че има такива примамки, като "Как да отвлечеш шотландски лорд"...направо ме засърбяха плисетата. :)))

  Само да попитам - в "Книги за нежни души" гарантирано ли е душевното загрубяване, че имам неотложна нужда? ;)

  ОтговорИзтриване
 15. Ел, книгите ламотови ще излязат поне след половин век, а аз още не съм усвоила пътуванията във времето. :D
  Зарежи лорда, чети "Непокорни желания" и да направиш и за тях блог. :Р
  Аз се прехласнах по "Принца на меча", "Надареният" и "Моят съсед пиратът". Мисля, че която и от трите да прочета по диагонал, съм прочела не само и трите, а и всичко от списъка. :D Айййй, "Д-р Куин" и тя била в кюпа ...

  За нежните души пробвай, ако си нямаш работа. Аз не повтарям там, където има провал още първия път. :)

  ОтговорИзтриване
 16. А, Точке и Ел, в никакво любовно блато няма да се потапяте! Може толкова полезни неща да свършите - готвене например! Вие ще готвите, а аз с Ностро ще дегустираме и ще оценяваме гозбите :)

  Ем, от друга страна да попитам, в розовките романи има ли садо мазо или групови изпълнения или е само цунки-мунки? ":D

  ОтговорИзтриване
 17. Вземете мъжете и се научете да вършите по няколко неща едновременно. :Р Ей сега отивам на печката с розовото изделие в лявата ръка, а с дясната ще пържа кюфтета. Толкова е просто! :)

  На последния ти въпрос: "Надареният", "Прелъстяването", "Непокорни желания", "Да изкушиш звяра", "Компаньонката", "Отдаването", "Вкусът на рая", "След невинността", "Розите на страстта", "Дуел на страстта", "Девицата и звяра", "Прелъстен", "Непокорна страст", "Жена с минало", "Прегърни и завладей", "Прелъстена невинност", "Любовницата на пирата", "Ангел на греха", "Брачна авантюра" ... ми звучат много повече като порно-продукция, отколкото като четива за благородни девици. :D
  И това също:
  "Какво би направила една жена, ако пусне телевизора и разбере, че човека, когото е обичала през почти целия си съзнателен живот, е генетично животно, а белега, който е оставил на шията й е знак за неговото притежание?"
  "Сара Уилбърн има нужда от съпруг. Който и да е, стига да е издържлив и силен. Без средства, тя няма друг избор освен да предложи себе си.
  И тогава, почти изгубила надежда, тя се сблъсква с едни широки рамене и едно стройно тяло, което може да се справи с всичко."

  :)

  Няма да коментирам колко неграмотно са преведени и написани заглавията и текстовете. Феновете на тази литература едва ли се притесняват от подобни дреболийки ...

  ОтговорИзтриване
 18. Добавих като последен един сайт, който препоръчвам единствено и само при изчерпани всички други възможности.

  ОтговорИзтриване
 19. Bulgaria-books изглежда вече не работят с клиенти. Поръчката ми остана неразгледана, а на сайта им няма инфо за контакт, няма дори и един телефон, затова единствено можеш да им пишеш на мейл, само че ефект няма да има. Поне да бяха написали с големи букви, че са приключили.

  ОтговорИзтриване
 20. Ностро, добавих впечатленията ти. Попаднах на няколко сайта, които съвсем коректно си бяха оставили съобщение, че временно не работят (затова и ги няма все още тук). Но тези и онези, с нежните души, явно нямат време за такива досадни дреболии.

  ОтговорИзтриване
 21. Сега докато пържа "Прегърни и завладей" и чета кюфтетата, да ви информирам, че получих официално изявление, че Bulgaria-books обслужвали само мутанти и в никакъв случай тип хуманоиди.

  Но и без това книгите са им изчезнали, след като един наш познат е преминал през складовата им база.

  ОтговорИзтриване
 22. Имам съмнения, че същото ще се случи и на останалите сайтове с тези набези на ненаситни клиенти и ще трябва да ухажваме директно издателствата.

  ОтговорИзтриване
 23. Днес доста време търсих откъде да поръчам книги на Стивън Кинг на английски, удрях на камък не веднъж и чак преди час-два попаднах на правилното място. Сетих се за твоя пост и си направих справка - малко след дъжд качулка, виждам, че е на първо място при теб - BOOKTRADING

  Сега само се надявам да дойдат до Коледа:)

  ОтговорИзтриване
 24. Марта, стискам ти палци. :) Не ми се е случвало да се дънят със забавени поръчки, но не знам как е с чуждоезичните книги. Ако ги имат на склад, не би трябвало да е проблем.
  Последните два бюлетина, които получих от "Хеликон", бяха необяснимо за мен само с книги на английски, но не съм разглеждала подробно какво предлагат.
  Весели празници! :)

  ОтговорИзтриване
 25. Много приятен и информативен пост.
  Малко уточнение за сайта Книжен пазар. Както вероятно много хора са забелязали, цените леко се повишиха. Причината е, че собствениците на сайта решиха да вземат процент от оборота на продавачите. Въпросният процент варира от 15 до 20, в зависимост от оборота на съответния продавач. В резултат голяма част от продавачите се преориентираха към сайта Стари книги, където предлагат същите книги на по-ниска цена

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря, BLACKDIVER. :)
   Не съм актуализирала поста след последните промени в Книжен пазар. Тези проценти върху обората са попресилени. Големите книжари там разчитат предимно на него, а не на удар с една - две книги. Така или иначе те си плащат годишна такса за виртуалните щандове, защо е необходимо още?
   В момента сайтът е по-уютен не за книжари, а за хора, желаещи да се отърват от няколко повтарящи се или нехаресвани заглавия. Безплатните щандове са чудесна възможност и за тях, и за търсещите, показвайки вече на едно място цялото предлагано и неогромно количество.

   "Стари книги" имаше нужда от раздвижване. Трябва му само малко повече реклама и по-свеж дизайн.
   Конкуренцията е хубаво нещо. :) Дано е градивна в случая.

   Изтриване
 26. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 27. Всички книги с бърза и евтина доставка до Вас също така може да намерите и в онлайн книжарница www.keep2me.com

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Г-н Александров, доставката от сайта, който препоръчвате, изобщо не е евтина. Не забравяйте все пак, че не всички българи живеят в София. :) Тя е същата за страната (4,97 лв.) като в Мобилис и Буктрейдинг, но Вие изобщо не предлагате нито техните отстъпки, нито отстъпките на сайтовете, пощенските разходи от които са 3,50 лв. Продавате на корична цена. Нямах време да прегледам обстойно дали не ги гоните поне по асортимент, но се съмнявам - секцията Ви за нови книги е доста бледа и поовехтяла.

   Макар да не го пише в прав текст, целта на заниманието е прозрачна - откъде да си закупим книги по-евтино и затова в препоръките са пропуснати многобройните сайтове, предлагащи издания на корична цена. Един такъв има и то е заради богатата база със заглавия и наистина евтината доставка. Какво тогава да стимулира мен или някой друг да си напазарува от Вас? :)

   Г-н Александров, от изтрития Ви коментар си личи, че сте почитател на превъзходната степен в българския език. :) За да станете най- обаче, такава безпочвена и гола самореклама като Вашата, не е най-правилният начин. Имате светли примери в горната половина на списъка, поучете се от тях. :)
   Пожелавам Ви успех, най-искрено.

   Изтриване
 28. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 29. Това е много полезна статия за мен. Благодаря ви!
  http://www.xn----7sbbediizdzip6bvi.com/

  ОтговорИзтриване