петък, 10 декември 2010 г.

Малко арт

В един от последните топли дни тази седмица, чиито залези оставяха вкус на нереалност и почти лято,






































си направих дълга слънчева разходка с познавателна цел. Исках да си открадна малко коледно настроение от базарите и украсата в града, както и да видя докъде са стигнали епичните многомесечни ремонтни дейности, обещани да приключат до Коледа.

Улиците, централни и квартални, са си все същите, напомнящи първите дни след следващата война. Кал, дупки, по-големи ями, липсващи плочки, боклуци - красота. Пешеходната зона е обновена. Асфалтът е пресен, в безумно съчетание от тъмнозелен и тъмнорозов и е полаган вероятно от първокласници в часовете по труд и техника - неравен, наклонен в странни посоки, отделните участъци се застъпват като кръпки. Кошчетата са кът, което обяснява обичайната гледка от боклуци и фасове, дори пред лъскавите магазини.

Единственото в градската градина, чийто ремонт беше осветен от първата копка на Б.Б., си личи, че нещо е направено с идеята да бъде хубаво.

На всеки от входовете й по дърветата виси призив, отправен в нищото. Всички табелки вече са намачкани, огънати, надраскани или зацапани и повече би им подхождал тесктът "Пази парка".






Детският кът е обновен и разширен, под съоръженията има специално меко покритие, по което дребосъците няма да се пързалят и да се цапат. Липсват разните бронзови меченца, магаренца и други животинки. Моите деца (и не само) много им се радваха. Или са претопени, или не се вписват в новата концепция и шарените съоръжения.


Почистени са градинките, храстите, старите рушащи се сгради и всички злокобни местенца и сега изглежда два пъти по-просторно.

Но и тук са сложили от същия кичозен асфалт, със същото качество, който съчетан с няколкото вида плочки, причинява малка цветова война за зрението. А яркооранжевите пейки върху розовите алеи просто бодат очите.

Има и още една новост - покрай алеите са наслагани няколко склуптури от едно биенале. Липсват табелки с имената на авторите и какво изобразяват. Никой не се спираше да ги разглежда, може би хората вече са им свикнали. Аз ги погледах, снимах ги и не се опитах да ги разбера. Някои от камъчетата предизвикват странни асоциации. Не съм сигурна дали и държалият длетото е имал ясна мисъл какво точно прави.








































Открих и едно творение, което не знам от кога е там, сигурно е било скрито зад буйната растителност. На полуизтритата му табелка се чете, че е в памет на жертвите на комунизма. Дълго го гледах, без да успея да схвана точно такава идея. Виждам нещо в нещо и толкова.


Знаех си, че изкуството не е за всеки.

10 коментара:

  1. Според мен са гениални произведения на изкуството! Последната снимка е на счупен на две паметник, залепен отново с дъвка от Бог.
    На предпоследната снимка, това е анална свещичка!
    На снимката по средата са изобразени трите върховни жреца на червеите, които си проправят път сред калта!
    А първата представлява забит тирбушон в тапа от вино, символизира секс-ритуалите

    :) Гениални са просто!

    ОтговорИзтриване
  2. Ламоте, ти си гениален! :)))
    Значи не само на мен ми се привиждат свещички. :) Споделих си мнението на едно друго място и веднага получих характеристика каква съм недо..., щом виждам фалически подобия. :)
    А средната според мен е ръка, която мачка нещо и то изтича между пръстите й, предвид идващата Коледа - може и кайма за наденици. :)
    Обаче първата ми прилича на нещо друго забито и заклещено.

    П.П. Дъвка от Бог - с какъв ли вкус е? :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Разходих се с теб. Благодаря ти, Точица! Разведри ме!

    ОтговорИзтриване
  4. Цвети, трябваше да снимам всичките красоти ...

    ОтговорИзтриване
  5. Красиво е , погали ми очите :) За което ти благодаря

    ОтговорИзтриване
  6. Apple of blood, мислено е и е работено, за да бъде красиво и приятно. Ако се изключат някои дреболии, този път се е получило. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Добре, че прочетох обясненията на Ламот,
    че Точе - честно казано нищо не разбирам от изкуство!
    :))

    ОтговорИзтриване
  8. То и аз толкова разбирам, покрай Ламот и на мен ми се поизбистриха вижданията. :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Започвам да мета парка:)
    Изключвам ръчната и включвам метлата на 3-та скорост :)

    ОтговорИзтриване
  10. Вал, да ти услужа с моята? Днес съм бяла и добра и няма да я яхам. :)))

    ОтговорИзтриване