сряда, 20 април 2011 г.

Щадете Органите!

Имах лек сблъсък с един рудиментарен орган, който предимно смуче държавни заплати и не върши нищо особено. По презумпция би трябвало да помага в правилната ориентация на децата в обществото и да удря по едно рамо при възпитанието им, както и да измисля и провежда превантивни мерки против евентуалните им стъпки встрани. Този орган обаче се занимава предимно с четене на конско и измисляне на причини за наказания.

Група деца се чувстваха като най-опасните и закоравели престъпници заради хобито си. Рисуването на графити им пълни душите, понякога пълни и очите на другите - ако е на правилното място (в случай, че не е – само ако не ги хванат). Много рисуват и се тагват, малко го отнасят.

Лишаването от джобни за покриване на щетите (които се изчисляват така, че ако и у дома ти боядисват по същата разценка, ще можеш да си го позволиш само в случай на поне 5-цифрен месечен доход), от излизане, телевизия, компютър и прочие любими неща за известно време, са нищо в сравнение с разпъването на кръст под церберските погледи и тон на Органа. Нищо, че отдавна са осъзнали глупавата си постъпка, разкайвали са се и са решили да не я повтарят - пред себе си и пред кого ли още не. Нищо, че възпитателно и по собствено желание са положили бояджийски труд. Това изобщо не е достатъчно, канчетата им трябва да се набиват до последно, за да им държи влага със сигурност.

И накрая трябваше да обещаят, че ще се занимават с хобито си само на позволените за това места. Органът обаче НЕ знаеше (и остана дълбоко изненадан), че тези места всъщност са само едно място, на майната си на километри от квартала, че там всичко е изрисувано и á си пипнал да нарисуваш/изтриеш и една точка/чертичка, á са те пляснали много здраво през пръстите (и не само там). Органът изобщо НЕ беше запознат (та чак не повярва), че децата нямат къде и как да си оползотворяват смислено и безопасно свободното време, също никога НЕ е виждал дворовете и игрищата в училищата заключени или заети от ритащи и бягащи татковци. Органът освен това НЕ е забелязал, че няма дори и мизерна велоалейка или че подходящите за такива цели алеи в парка са заети 24/7 от граждани на всякаква възраст, употребяващи нерегламентирани субстанции.

Органът беше страхотно сюрпризиран и от новината, че около училищата (и дори вътре в дворовете им) се продават цигари на бройка, вкл. и от онези, след които се хилиш и сам или ти се привиждат розови слонове. И от тази, че децата пият (по пейки и градинки) бутилки водка с двулитрови бири за разредител (очевидно купени, не домашно производство). Но НЕ изяви желание да чуе кои магазини и училища имаме предвид, нито спомена нещо за проверка. Същото отношение показа и към новината, че има немалко заведения, където учениците си пият и си пушат, както са малолетни и непълнолетни и въпреки наредбата. Реагира адекватно и професионално с: „И какво правят по заведенията, защо не се събират на позволени за тях места и не се занимават с нещо подходящо и смислено за възрастта им?” Тъкмо плахо поехме въздух да повторим на Органа неизвестните му до днес факти, та сам да си отговори на въпроса, той ни секна. Наближаваше дългата му и заслужена обедна почивка, от която има животоспасяваща нужда, а ние се опитвахме най-нагло да му я съкратим и обсебим, занимавайки Го с глупости.


***

Преди около два месеца се опитах да обезпокоя един друг Орган, компетентен по подобни проблеми. Ще ви спестя дългото издирване на точния телефонен номер (незнайно защо липсващ в сайта) и последвалия диалог. На финала му си разменихме следните реплики:

- Ама сигурна ли сте, че децата са малолетни и непълнолетни?

- Сигурна съм, защото помня кога е раждан, а другите са му съученици.

- А сигурно ли е, че са били в непозволената за тях част от заведението?

- Сигурно е, на масата има пепелник със запалена цигара. И чаша с бира, както вече Ви казах.

- И кое казахте, че беше заведението? А, сетих се. Сега не знам обаче какво можем да направим.

- Ами направете проверка, глобете ги – при липса на пълнолетен придружител глобата се дължи от собственика.

- Ееее, `ма тя тая сервитьорка защо им е сервирала?

- Тя не е трябвало изобщо да ги пуска вътре, защото нямат още 18 години. Да не говорим, че е сервирала и бира.

- Да, да. Обаче ние не сме ги видели.

- Нищо, нали Ви сигнализирам. Глобата не е малка, като я платят няколко пъти, ще започнат да обръщат внимание на клиентите си. Също можете да проверите и еди-кои си заведения.

- Не е много сигурно, че ще си платят глобите.

- Моля?

- (въздишка)

- Знам, че нямате хора и сте много натоварени, но би било добре все пак да направите проверки.

- Ох, много е трудно, нямаме наистина хора, а ще трябва и след работно време да ходим, щом твърдите, че това се е случило към 18 ч. Освен това трябва да хванем деца там.

- В заведенията, които Ви изброих, непрекъснато има деца, пушещи и често пиещи бира.

- Трябва да разчитаме на късмет или някой да ни сигнализира.

- Нали Ви сигнализирам?

- Не, не, трябва в момента, докато са там учениците и ние ако можем, ще отидем.

- Мога да Ви предоставя снимки – виждат се децата, интериора на заведението, не може да се обърка с друго, както и запалената цигара в пепелника и чашата с бира.

- Не, не, няма нужда. Ще видим какво можем да направим, но нищо не е сигурно. А и да го направим, нали разбирате – може и да няма резултат. Трудно е ... (въздишка) Благодаря Ви все пак за будната позиция.

- И аз Ви благодаря за отзивчивостта. Би било добре да направите нещо, в интерес на децата е.

- Да де, ама както Ви казах ... (въздишка)


***

Когато от 9 сутринта до 4-5 следобед си отглеждаш сочното четирибуквие на стола (под шапката на някой Орган) и се чудиш как да запълниш часовете (докато дойде поредната почивка) - дали с вадене на топчета от назалните отверстия, дали с редене на пасианси или реейки се в нета, наистина няма нужда много да се напъваш. Заплатата си върви и без особено да се хабиш да вършиш нещо или да се информираш. Така де, иначе щеше да си на норма в някой цех или в офис с неопределени и разтегливи служебни задължения и работно време, не пред държавната хранилка.


Щадете Органите (независимо колко са отговорни и компетентни)! Не ги затормозявайте с дребните си и глупави проблеми, за да могат спокойно да мислят за себе си вас.

3 коментара:

 1. Оформя се да станем Държава на въздишките. :(

  ОтговорИзтриване
 2. българските държавни органи са предимно седалищни органи, седят и серат. За друго не стават.

  ОтговорИзтриване
 3. Ел, това всички го можем, най-лесно е и не изисква никакви усилия. И ще си живуркаме в едно лежерно безхаберие и непукизъм (едни на дъното, други - в каймака).

  Ламоте, много точна дефиниция!

  Изнервих се, защото се вманиачават да имитират дейност и старание за дреболии, вместо да си вършат работата с по-сериозно провинилите се и с наистина опасни личности. Само че там не става с голи общи приказки, а се иска мисъл и много здрав г@з.

  ОтговорИзтриване

Web Statistics