понеделник, 15 август 2011 г.

Метър на два

Толкова е голям последният пристан, който рано или късно всеки от нас намира. И там вече ни е все едно едно дали е слънчев или сенчест, дали над нас лежат с месеци повалени дървета или е обрасъл с треви, по-високи от човешки ръст, дали прилича на джунгла, змиярник, бунище или на китна градинка, дали някой се сеща изобщо за нас. Обаче на живите, на повечето от тях, не им е все едно, независимо дали идват при нас или някъде наоколо. Понякога няма живи или желание, но резултатното безобразие от изоставените гробове понасят всички останали.

Снимките са от Бургас, но същият есктериор може да се види почти навсякъде извън парцелите на активните борци, борците по анцузи и прочие бивши заслужили граждани.














































А може да бъде и по друг начин (произволна подборка от нета, от държави, където хората са по-бели от нас не само на този, но и на онзи свят):















































Не е ясно колко точно са ромите у нас, неуловими са за всякакви преброявания и статистики. Ясно е обаче, че са недоволни от размерите на социалните си помощи и не им се отработват 14 дни по 4 часа обществено полезен труд за тях. Не е ясно също, колко от тях си правят труда да си търсят работа, но е ясно, че близо 60 % от регистрираните в бюрата безработни роми нямат нито образование, нито трудови навици. Ами ето един почтен и легален начин да си заработят помощите, а защо не и постоянните заплати. За косачката, мотиката, търмъка и останалите градински машинарии и инструменти не се изискват специални знания и умения.


П.П. извинявам се, ако в това безоблачно и лежерно време съм скършила нечие настроение. За мен Бургас обаче не е само половината ми живот, морето, купонът, близките и приятелите. Една от задължителните ми спирки там е на това невесело място.

19 коментара:

  1. Точке, даде ми много хубава идея! Да се построи многоетажна гробница, с подземни и надземни етажи, за да не се хаби място и да се съсипват зелени площи :)

    Представи си и рекламата :)
    "Поръчайте си гроб на трети етаж, с чудесна панорамна гледка, и в по-голяма близост до Всевишния" :р

    Аве, не трябва да се шегувам за тия работи, нали :(

    ОтговорИзтриване
  2. Ламоте, Всевишният е толкова глупав, както казва любимият ми Бредбъри. :) "Не изглежда особено забавно да лежат там. Защо не скокнат да потичат понякога, щом се уморяват да лежат там?"

    Шегата настрана, но колумбарийни стени в по-големите градове биха решили въпроса както с мястото, така и с чистотата и естетиката. А за останалите, за които кремацията продължава да е небогоугодна или пък невъзможна, си остава стандартният начин. Крайно време е част от таксата "за вечни времена", която никак не е малка, да се отделя за заплати на хора, които да поддържат мястото цивилизовано.

    ОтговорИзтриване
  3. Не разбирам кое му е невесeлото. Толкова спокойно, тихо и усамотено, винаги изпадам в блажено самовглъбение. А и пиячката на корем - я от тоз гроб бутилка червено вино, я от другия - розе, някой оставил цяла погача. Никви роми вътре, ще ми опоскат мат`ряла! :D

    Мда, Ламот е виновен, писал е глупости и аз се подведох. :P

    ОтговорИзтриване
  4. Предлагам пирамидални постройки с указателни светещи табели.

    Нека има змии, по-весело е някак с подскачащи посетители.
    Аз ходя там само с чизми.

    И да...Ламот е виновен! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Тази сутрин четох разказ, който ме трогна и сега свързвам с твоя постинг. Гробищният парк наистина не изглежда добре, още повече на фона на промените в града

    http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=141804&mode=thread&order=0&thold=0

    ОтговорИзтриване
  6. Ламотио,всъщност съм виждала такава, и е доста..как да кажа прибрана.Съгласна съм с Точката,малко от малко поне е необходимо да има подръжка на целия гробищен парк,а не само да взимат луди цифри,за гробно място!

    Ама,че тема...скофти ми настроението!!!Точеееееееее,следващата да е весела!;)

    ОтговорИзтриване
  7. Марта, трябва да поглеждам по-често в този сайт, имало и хубави неща. :)

    Онди, я си пусни клиповете от Спирита, веднага ще ти се оправи настроението. :)

    Ел, това пак са допълнителни разходи. Аз предлагам да стават и да си чистят сами. Какво е това лежане с години, ама ха! :)

    Ностро, по Великден Фнимавай да не се натровиш с яйчица. И с количеството винце - също, да не допълзиш и заспиш на мекичко в прясно изкопаните дупки. ;)

    Нагли са наистина, опоскват не само яденето и пиенето, а и свежите цветя, металните букви и орнаменти, вазите, пейките и фенерите. Малък ужас.

    ОтговорИзтриване
  8. Не понасям гробища :)
    Повече четене на Блез Паскал и нещата ще си дойдат на мястото :)

    ОтговорИзтриване
  9. Вал, независимо от поносимостта, на всеки му се налага в един момент да започне да ходи там, веднъж годишно или по-често.
    А Блез Паскал трябва да си почака реда на опашката. Много са му дебели и сериозни книгите. :) За мен нещо по-лекичко - Зотов, Филип Дик, Хайнлайн, Вонегът, Шекли. Когато свърша тази купчинка, може и да му отделя време. Освен ако вместо това не се напъна да харесам Стефани Майер, ама едва ли. :D

    ОтговорИзтриване
  10. Това е още една от съществените разлики между "тук" и "там", Точка... Някъде бях видял изображения на Пер Лашез от 18 век (ако не и преди това, ама мисля, че не беше чак толкова отдавна) - същата работа като днес у нас. Кофти равносметка...

    ОтговорИзтриване
  11. Няма да успеем лично да проверим дали след два-три века ще сме се наредили сред белите хора, принце. :)
    Пер Лашез съм виждала само тук (след първата минута). Фенската обич идва малко в повече върху старините, но видимо навсякъде е поддържано и чисто.

    ОтговорИзтриване
  12. да, аз винаги съм се чудела тази такса, в крайна сметка, за какво точно се плаща? мястото е под наем ли?
    и не разбрах - предлагаш ромите да работят вътре в гробищата?
    има резон.. ще обират продуктите, преди да са се развалили, окосената трева ще я дават на животните, дето гледат, окастрените части от дърветата - за огрев. цветята може да ги препродават. чудесен цикълна рециклиране в тон с цялостния апел "go green", който много се промотира напоследък.

    ОтговорИзтриване
  13. Точе, едно още една причина да се махна от таз страна:) Като един добре запазен труп, поне да знам,че си имам изчистено местенце, за което ще се грижат, при това чужди хора. Представяш ли си го тва?! Вероятно да, покрай последните снимки:) Обожавам гробища. Там е спокойно, тихо и няма тълпи от хора, които те настъпват по мазолите. :) Иде ми да рекна и друга простотия, ама няма:))

    ОтговорИзтриване
  14. Криптите трябва да станат задължителни - така хем ше се пести място /в една крипта ще се побират по 2-3 фамилии/, хем гробището отвън ще е естетически и архитектурно издържано. :D

    ОтговорИзтриване
  15. Тоти, тъкмо това предлагам и улеснявам умните кратуни, които трябваше да го измислят много по-рано. Хорицата и без това са прибрани, сега и ще им се плаща за това. Ако наблегнат лекичко и на тревата, боклуците и градинарството. :)
    А таксата е един вид гаранция, че след определен брой години (вече 7) няма да ти съберат остатъците в чувалче и да настанят на тяхно място друг късметлия.

    Иди, ако е само заради зелената морава над теб, рано ти е още. И за да скъсиш дистанцията до Крисчън Бейл със/без гащи, също не си струва. :) Ама ти си знаеш най-добре. На мен ще ми липсваш! Първо, ще развалиш хубавата бирено-музикална компания и второ - още не си ми пратила джулайските снимки. :D

    Скротуме, страхотна идея! С още един плюс: познавайки българския архитектурен гений, отсега виждам стилово-цветовия компот, който ще бъде сътворен по гробищата. На входа могат да се закачат недепресиращи табелки "Музей на кича" и да се късат билетчета. Може също така да се организират и обиколки с влакчета, файтончета или полети с балони за по-добър изглед. Допълнителните приходи ще текнат като планински поток след снеготопене. :D

    ОтговорИзтриване
  16. Хаха, обиколка с влакче из крипта звучи много хорър - трябва само да осигурим малко зомбита /или клошари/ да подскачат отстрани и да стряскат пътниците. :)

    ОтговорИзтриване
  17. Такива статисти поне има в изобилие. :) И после Холивуд може да ни диша праха, понеже практически ще бъде изнесен у нас, в Хорърленд.
    Ех, представи си само колко сбъднати мечти ще има. :) Първа ще съм там, докато текат снимките на 18-я поред "Здрач" - "Двете луни". :) Бела е на Марс, за да помага в отглеждането на изключително красивите си внучета, обаче има много гаден проблем. Там няма червени ябълки и никакви кръгли плодове и се чуди как да ги научи да флиртуват. Изпада в нервна криза, която й обърква хормоните и с ужас установява, че й расте чурка и започва за прилича на Едуард, когото отдавна не може да понася. В двете луни вижда единствено задника му. Голяма мъка. :( Останалото да го измисля кака Стефка. :) Кварталните улици могат да се включат също в марсианските декори.

    ОтговорИзтриване
  18. Права си, Точка, светът свършва догодина, казват, нооо... тук сме с поне 20 години назад, така че ще си поживеем още малко :):):)

    ОтговорИзтриване
  19. Да си приказват каквото си искат. :) Всякакви пророчества и измишльотини за бъдещето са ми несмилаеми. Твоето виждане идеално се покрива с моето. :D

    ОтговорИзтриване