вторник, 8 февруари 2011 г.

(около)празнично

Love isn't finding a perfect person.

It's seeing an imperfect person perfectly!


Любовта не може да се изобрази, както дървото... или морето, или като друга загадка. Тя е очите, с които гледаме. Тя е грешникът в светеца. Тя е светлината вътре в боята на художника.

Изи Голдкис, „The Million Dollar Hotel


Тя е в усмивката сутрин, защото някой съществува или в болката и празнотата от всяка минута без него, в споделената цигара след секс или в гушването насън, в още хиляди дребни жестове и моменти. Тя е състояние и усещане, неподлежащи на дефиниране, поне не ясно и кратко такова. Просто съществува в нас и около нас – първа, поредна, последна, неосъзната, разтърсваща, зряла, непозволена, бурна, тиха, споделена, несподелена ...

Аналите мълчат за това, кога хората са започнали да я осъзнават. Но откакто има писменост, се опитват да я облекат в думи, пестиливо или разточително и с различен успех. Едно сполучливо, кратко и нелепнещо от сладост попадение има тук:


Най-важното на този свят

е допирът на твоята и моята ръка,

по-важно е от покрива, от хляба, от виното

и винаги ще е така —

защото покривът ненужен е след края на нощта

и хлябът ни добър е само ден,

но твоето докосване и твоят глас

завинаги ще пеят в мен.


Любовта или я има, или я няма. Не е по часови график и по календар, нито само в интимната вечеря, плюшените играчки, червените сърчица и специалното бельо един ден в годината. Идващият Св. Валентин за едни е хубав повод за по-специални моменти с човека до тях, за други е ден, в който протоколно и по задължение отчитат присъствие и внимание.

На същия ден се почита и виното. Аз не го обичам, годишно ми се събират няколко чаши по специални поводи, но уважавам ценителите му, както и повода за веселие.


---------------------

Поздравът е малко предварителен, но няма да мога да ви го изпратя точно на 14.02. Тези дни ми се налага да зачезна за неопределено време. Отказах се малко мазохистично от първоначалната си идея да взема лаптопа. С нета напоследък не се разбираме особено и малко диета без него ще ми се отрази добре. Освен това хардът почти изнемогва от опашката от филми. Последния нов, който гледах, беше „The Fighter и оттогава, повече от десет дни – нито един. Това си е личен рекорд. Уморих се да чакам излизането на много хвалени, одумвани, номинирани заглавия, след това да чакам финалните им надписи и след тях почти да съжалявам за изгубеното време, защото не са ми дали нищо.

Гони ме някакъв необяснимо засилен глад за книги. Напоследък искам само да чета и да мълча – до степен пълен интроверт (т.е. темерут, казано на чист български език). Не съм си приготвила още никакъв багаж, освен купчина книги, подлежаща на ъпгрейдване. Нета и филмите ще оставя, за да не ме изкушават и да не ми разсейват темерутстването. Ще ми липсва музиката, без която оглушавам.

Като споменах музика – два поздрава за идващия празник.

Първата песен е част от нещо, почти сравнимо с чудо, т.е. от хубав нов български филм, за който съжалявам, че мина малко незабелязано у нас, а навън не успя да се пребори за номинации за най-добър чуждоезичен филм.Вместо следващата песен, на която всеки поне веднъж в живота си е танцувал, тъгувал или се е разчувствал, трябва да дам линк към всички албуми на един малко недооценен и винаги в сянка талант. Неговите глас и китара изплакваха много пъти красиво и чувствено любовта. Поредният голям, който ни напусна само преди два дни.

R.I.P, Gary!
Пожелавам ви наситен с хубави емоции двоен празник, кой каквото предпочита и едно перманентно и споделено състояние, в което като тази малка вечна жена да казвате и чувате: I'm in love with you,You are all I need...

23 коментара:

 1. Хей, Точе!Тъкмо щях да пиша къде се изгуби.Това е телепатия, да знаеш:) Да, почини си, хубаво е. Но ми се "виждаш" тъжна.Което не е хубаво. Обаче много ти благодаря за Dido, ама много.И те поздравявам с едно от любимите ми парчета нейни. ( всъщност всичко от нея ми е най-най:) Помня времето в което само нея слушах, но..Както и да е. Виртуална пригръдка от мен и си "идвай" по-скоро да манджореме;))
  пп- Проклет нет!

  http://www.youtube.com/watch?v=u80ciT5CTi8

  ОтговорИзтриване
 2. Иди, не съм тъжна, само малко сериозна. :)
  Вероятно поради безкафеенето (отново).

  Манджоренето не знам кога ще го бъде, сега точно ми е малко неориентирано времево за планове, но ще го бъде!
  Пращам ти и аз прегръдка и яжте и пийте на празника и заради мен. :)

  ОтговорИзтриване
 3. Ще ти пратя и един виртуален Трифон, защото Валчо не го тача много:)Ок, сериозна да си, така по-ми е спокойно тогава:) Манджорето -когато тогава. Дните са пред нас, здраве да е;)))

  ОтговорИзтриване
 4. Пращай, пращай - до утре вечер обаче, после не обещавам кога ще го оценя. :)

  ОтговорИзтриване
 5. Значи няма да се замеряме с червени възглавнички и фъчове?
  :)
  Ама така ми се хапва!

  ОтговорИзтриване
 6. Фъч строителният материал на Идка ли беше? :)
  Ако е същото, с радост пропускам замерянето. :)))

  ОтговорИзтриване
 7. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 8. Точката,този тип "темерут"-и много ги обичам !:D:D:DЗаради теб съм готова да направя курабийки с формата на сърчица/розовки/ да знаеш!!!Пък колкото до 14,който иска да празнува ,който иска да не лошо няма.Все пак всеки някога е бил влюбен ,че и някои все още;):))))Поздрави и хубави дни сред книжките!:D:D:D/моите всеки ден ми правят дзак от полиците.../;)

  ОтговорИзтриване
 9. Онди, задръж курабийките за по-добри времена, когато ще ме надзираваш за лазанята. :) Тъкмо ще съберем половината материал за купон. :)))

  ОтговорИзтриване
 10. приятно прекарване на празника и приятно четене! Действително новите филмите са яко прехвалени или пък на мен ми е писнало от филми.

  ех, как ме яд, че не готвя, а ям полуфабрикати :(

  ОтговорИзтриване
 11. Ламоте, същата дилема ме тресе - дали е от филмите или от вкуса и капризите ми. :) Добре, че има какво да ги замества.

  Празникът едва ли ще го усетя, защото мястото хич не е празнично и весело, но разчитам на вас - после да чета кой, какво, къде и как. :)

  П.П. не ми споменавайте повече за ядене и особено за кафе, че измитият ми с мляко стомах ме прави много лоша и войнствена.

  ОтговорИзтриване
 12. Благодаря за поздрава! Аз също си мислих къде изчезна, Точица:)Добре, че ще пътуваш - смяната действа освежаващо! Приятно и честит празник/предварително/♥

  ОтговорИзтриване
 13. Цвети, тъкмо си почивате от мен. :Р

  Искаше ми се да пътувам истински, с друга посока и цел.

  ОтговорИзтриване
 14. Любов и вино, Точе,
  горчива обич...
  Така са сладки дните.
  (опит за хайку)
  Прекарай си незабравимо!

  ОтговорИзтриване
 15. Сполучлив опит, Светле. :)
  Обичам горчивия вкус, без щипка от него е блудкаво или лепнещо чак от сладост.

  ОтговорИзтриване
 16. Точе, ти може и да не казваш, ама аз подозирам къде отиваш. :( Пращам ти хубави и оптимистични пожелания, моето момиче.

  ОтговорИзтриване
 17. Мерси, Фроги. Искаше ми се да е Бургас поне, но не става. :( Та по-нататък, по хубави поводи и без поводи искам да ви видя цялата групичка. :)

  ОтговорИзтриване
 18. Саундтракът към Източни пиеси страшно радва.Весели празници. И да наблегнеш на червено вино от някоя добра изба :)

  ОтговорИзтриване
 19. И филмът също, Вал. :)
  Виното ще някога, но не сега или в близките дни. :)

  Честит ти имен ден в аванс, който от двата празнуваш - на 10-ти или на 14-ти. :)

  ОтговорИзтриване
 20. Мисля си ,че сериозността на поста ме навежда към съвършенство :)
  Здрасти пък ;)

  ОтговорИзтриване
 21. Здравей, Лили. :) Заслужаваш една много слънчева песен. :)

  ОтговорИзтриване