петък, 1 март 2013 г.

Къде са ми детските книжки?







Част от това, което първо ми четеше всеки свободен у нас, след това и аз, сама. Увлекателни и красиво илюстрирани, те ми отвориха нелечим апетит за още и още книги, все повече и по-сериозни.
Първата среща на всяко дете с буквите и знанията, още преди букварчето, е в такива книжки. Полезното, интересното, забавното, красивото и вълшебствата в тях не само развиват любопитството и въображението, но възпитават и вкуса. От детските книжки тръгва личният и понякога дълъг и труден път до любовта към четенето.
И ако сегашните по-големички деца се задъхват в края му, малките ще се препънат още при първите си стъпки. 

Вчера търсих подарък за един сладур в книжарници и в различни сайтове за продажба на книги. Не намерих, защото:
* това, което изобщо е преиздавано, е с еднакво безлични, кичозни и незапомнящи се илюстрации;
* новите книжки са в болшинството си или дебилни и отблъскващи още от заглавието, или с плашещо грозни картинки, или и двете; отделно създават абсолютно погрешна представа дори и за най-елементарни неща.


Сред букета автори има и български, повечето илюстратори също са родни. Не се питам те и издателите имат ли деца, а дали не са прескочили собственото си детство. Иначе не биха натворили това:

... луната яде, животните са божии творения, конете са оранжеви и на точки, а слоновете са сини и с червени бузки в банята и изцяло розово-лилави - навън ... (последното вероятно е ранна подготовка на дечицата за виденията им при бъдещи напушвания).

... динозаврите са само за момчета, но сексуалността е за мутантчета в бебешка възраст и от двата пола, а пък вълшебните феи са плод на греховната любов между Ам-Гъл и Пинокио.

"Жанет-45" са едно от любимите ми издателства на стойностна литература, но със сигурност няма да купя техни книжки за бъдещите ми още незаченати внуци. Защото с оцветяването на кравата може и да не ги направя идиотчета, но опасността останалите три грозотии да им предизвикат трайно нощно напикаване и кошмари е прекалено реална.


Мислех да завърша с призив към отговорните лица да пощадят невинните дечица и още по-невинните дръвчета, но се отказах. Любовта към четенето била вредна за здравето.

10 коментара:

  1. Лелееее... отдавна не ми се е налагало да поглеждам към детските книги, Диди, обаче тези наистина са идиотски! Като си помисля какви качествени графики имат вече повечето компютърни игри, се чудя колко ли трябва да е некадърен човек, за да не може за пет пари една свястна картинка да направи! цялата работа - като с туристическото лого... но пък може да е част от стратегията за борба с уврежданията, знае ли човек...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фил, това е тайна стратегия за отказване на дечицата от четенето, а.к.а борба за затъпяващо поколение. ;)

      Изтриване
  2. Даже не знам дали е стратегия или е просто некадърност...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фил, може би първото и не само книжките са впрегнати в него. Но може и да е второто, такива таланти у нас - с лопата да ги ринеш. :D

      Изтриване
  3. Страхотен колаж от кориците на едновремешните ни книжки. Тия индийските приказки май твърде малък ги прочетох и ми дойдоха нанагорно. Бегло си спомням че некви кошмари ми се понавъдиха даже. Но от там нататък ми се струва съвсем нормално да приемам съществуването на Вишну, Арджуна и оня мизерник бога на смъртттттааааа... Мноу ме плашеше тоя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обаче сега пък си един особено безстрашен и даже плашещ непослушните и гладкомозъчните. :Р
      Интересно, че и други са се стряскали точно от тези приказки. На мен ми беше забавно да се вживявам в тях, да си чупя езика с километричните имена и да се фръцкам с естествената си точка. :D Някои от африканските ми изглеждаха много по-страшни, дори зловещи.

      Изтриване
  4. А как издирвам Японски приказки, ако знаете .. Ей, така да си ги имам. Дадох ги на племенниците си и ... А от индийските помня най-вече тази за момичето, което миришело на риба ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една част от моите заминаха още по времето на брат ми, а някои от оцелелите след децата ми са при племенници и племеннички. И все още не са се върнали, както и почти всички раздавани книги от времето, преди да се науча да не бъда толкова бяла, добра и щедра. :)
      Ако ми поискат да подаря книга, която ще направи някого щастлив, ще го направя с радост. Но губенето на взета назаем от разсеяност и безхаберие ме дразни много.
      От тези, детските, си възстанових голяма част и се надявам за внуците да успея с всички. :)

      Изтриване
  5. "Индийски приказки" са преиздадени както ги помня. Скоро ги гледах в една книжарница, но като ги пипнах и отгърнах - не. Не е същото.
    От новите детски книги ми допадат тези на "Дамян Яков". Всичките книжки на Туве Янсон, които те издадоха, са ми сред любимите. Имат и разни много забавно илюстрирани приказки. По едно време много ми се щеше именно те да издадат моите приказки, но така и не им писах

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, има и хубави, повечето с класически приказки (за по-големи деца), но се иска доста ровене и то - в книжарницата, не в сайт. Но за по-малките са предимно плашещи като съдържание и визия.
      Успех с твоите приказки и дано случиш на илюстратор. :)

      Изтриване