сряда, 30 юни 2010 г.

За пушенето (допитване по телефона)

Не чух името на агенцията. Момчето ме уцели днес бяла и добра и му отделих исканото малко време.
Въпросите бяха за пушенето, без възможност за отворени отговори. Аз си ги казвах обаче, защото трудно се побирам в ограничените и едностранчиви стандартни от допитването. Още повече, че въпросите и отговорите се въртяха непрекъснато около страшните болести и ролята на телевизията.

Да, непрекъснато попадам на кампании и дискусии по темата, но не по телевизията. Защото почти не гледам. Ей това не се побра в ума му и три пъти ме пита. Ами да, не гледам, защото от години няма нищо за гледане. Рекламите и кампаниите - още по-малко. Понякога, много рядко, слушам в движение или засядам пред определени програми. Телевизията е последното място, от което ще се информирам за нещо. Твърдата й аудитория едва ли също се заглежда и заслушва по кампании и рекламии, залепнала за поредната сапунка или мач.

Не, не ми влияят подобни кампании. Дискусиите в мрежата - също. Обикновено се стига до ожесточена война между пушачите и непушачите, с аргументи кой какъв е, кой на кого пречи и кой чии права нарушава. Надписите на цигарите изобщо не чета. Предполагам - други закоравели пушачи също. Повече нервят подобни неща, отколкото помагат. И повече от всичко друго ме замислят думите на детето: "Мамо, не искам да пушиш и да умреш рано".

Да, отказвала съм ги. 4 пъти - 2 пъти, докато бях бременна и кърмех децата си и 2 пъти съвсем доброволно и осъзнато. И пак ще ги откажа, когато съм убедена сама, че трябва. Без агитации в партиен или чичодокторски стил. Бивши пушачи също няма да ме убедят, защото те се опитват да обясняват по-върло и от непушачите и съвсем неаргументирано . Вдигането на цените или забраните за пушене - също.
Би ме убедил човек, имаш сериозни здравословни проблеми само вследствие на пушенето, близък такъв човек. Това би ме жегнало и замислило. Или думите на детето, или ако и моето здраве е сериозно застрашено. Иначе не виждам причина да ги отказвам. При толкова много проблеми в ежедневието - този ми е най-малкият. А и мога да си позволя поне един порок - и без това не е доказано, че рай има, че е по-доброто място и че някой може да се уреди без връзки за там.

Не, не съм убедена, че пушенето причинява инфаркт, инсулт или рак на белия дроб. Рисков фактор е, но в последните години загубих приятели, близки и познати - точно от горните болести, без да са пушили никога и водили съвсем здравословен начин на живот.
Не, не съм убедена, че децата се разболяват от рак на белия дроб само и най-често от пасивното пушене. Ракът идва незнайно откъде и поради какво. Така ми обясняваха лекарите, когато губех близки. Защото главните рискови фактори при тях ги нямаше и когато питах: "Защо те и как така ...", вдигаха рамене.

Въпреки това - не пуша, където има деца или бременни жени. В ограничено пространство и непушачи - питам. Пуша, когато ми се пуши, колкото ми се пуши и където е позволено, без да застрашавам ничие здраве или да нарушавам нечии права. Затова не искам да нарушават и моите или да се опитват безрезултатно да ме убеждават в нещо, на което няма да повярвам.

Стори ми се, че влага цялото си търпение, за да ме изслуша. Не знам дали си е записвал, каквото му говорех. Трябвало е, стандартните отговори не вършат работа, прекалено стеснени са и не изразяват изобщо мисленето на пушача или непушача. За да имат ефект кампаниите и агитациите, трябва да ги измъдри пушач, както и подобни допитвания и проучвания. Човек с близък поглед и познания върху психологията на пушача, за да разбере кое и как му влияе.

Иначе си е просто отчитане на дейност и оправдаване на изразходвани средства.

8 коментара:

  1. :) Всеки трябва сам да си решава, всяко вмешателство е неефикасно. Но да ти кажа, Точица, омръзна ми да слушам как за всичко е виновен тютюнът, пушенето - пасивно, активно. За това, че здравеопазването ни е безсилно пред една настинка дори, за какво говорим. Всеки сам решава за себе си. На моя приятелка баба и, пушеше до 96 години?! и почина от старост. Това как може да се обясни от каквато и да е гледна точка:)

    ОтговорИзтриване
  2. Всяко хубаво нещо е или вредно, или забранено, или аморално (стара истина). :)
    Познавах столетница от Балкана, която до последно си закусваше с лимонаденката с ракия и си попушваше. Същото е и с това, какво и колко здравословно ядем.

    Няма полза от агитации и поучения, когато живеем в стрес поради много причини или въздухът около нас е достатъчно замърсен.

    ОтговорИзтриване
  3. Напълно съгласен, Точка, да не говорим, че нерядко такива изследвания търсят своята си истина и няма как да са меродавни. "Колко цигари на ден пушите?" Как да обясниш, че един може да изпуши десет цигари, но - като компресор, докато друг може да изпуши и двадесет, но от всяка да дръпне по пет пъти, преди да му изгори в ръката? Глупави въпроси с нереални отговори.

    ОтговорИзтриване
  4. Същото му отговорих :))) Между толкова и толкова и той си ги усредни според зададените му отговори. :)
    Не ми е ясно защо правят подобни допитвания и какви изводи ще си направят точно с такива въпроси и отговори.

    Ако всички, съгласили се да отговарят, са били като мен, жалко за анкетата. :)

    П.П. готвиш ли се да посрещаш изгрева? :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хехехе... Защо правят такива допитвания? Защото перат пари. Какви изводи ще си направят? Зависи кой плаща :) Какви са били съгласилите се да отговорят няма значение. Жалко за анкетата. :)

    Неее... Не ми е в кръвта Джулая. Започнах да пиша един коментар на друго място, но системата както винаги беше бъгава и ме изхвърли. Може би е станало по-добре, да не развалям настроението. Просто, когато му беше времето, чувах мелодраматично бръщолевене за свобода и приятелство, които приключваха с пиянската вечер, а на другия ден всички си забравяха телефоните и си продължаваха както винаги. Чудя се колко ли от онези двадесетгодишни, с плакатите и цветята срещу дулата, днес чакат пенсия в Пентагона или зад някое гише... :) Иначе купонът си е готин, ако го има ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Нищо не е същото, принце. Дори и купонът, а него винаги го има. :) Хората, времето, мисленето, идеите - всичко се промени.
    Остана май само поредната нарочена дата за напиване, която тези след нас пък изобщо с нищо не свързват.

    ОтговорИзтриване
  7. Абсолютно вярно! И аз така мисля.
    И ми омръзна да ми казват кое е полезно за мен, и то не само да ми казват, ами и да ми налагат с икономически средства.
    Наслушах се на какви ли не съвети през годините- кафето е полезно, после кафето е вредно, после пак - полезно. Яйца - не яж всеки ден, после - изяж едно яйце на ден и организмът ти ще пее. Кравето масло е вредно за холестерола, яжте само маргарин, после се оказа, че маргаринът е вреден и пак минахме на масло.
    Всеки защитава някаква теория, подплатява я с някакви изследвания и търси своето място под слънцето.
    Та и с цигарите - кой както усеща и иска, така да постъпва.
    Поздравления за статията, Точка!

    ОтговорИзтриване
  8. diandra,
    Трудно ще ни бъде да живеем здравословно и праведно по правилата на абсолютно всеки, който реши да си съчинява такива. И тъй като животът не е чак толкова дълъг, нека ни оставят да си го живеем, както намерим за добре. :)

    Не мога да ям примерно блудкави неща, които не са ми вкусни, само защото били полезни.
    Достатъчно разумни сме, за да преценим докъде е полезно и приятно и откъде нататък вече е опасно - относно храни, напитки, цигари, начин на живот, режим на хранене, та дори и това, колко кг тежим.

    ОтговорИзтриване