събота, 30 октомври 2010 г.

Съботна идилия

Ослепително синьо небе, галещо топло слънце, усмихнати и щастливи лица наоколо, безгрижно реещи се птици. Още мъничко и ще ги докосна с ръка. Огромното виенско колело бавно ме приближава към тях. И изведнъж с адски трясък се срутва и политам надолу към тълпата от хора.
Преди да се размажа върху нечия глава или върху машинариите, се събуждам изпотена в леглото си. Поглеждам стените - здрави са, мебелите също, терасите на съседа отгоре и те са си на мястото. Трясъкът е отвън - един самосвал изсипва дърва под прозореца ми. Да го ... и него, и всичките съседи.

Мамка му, от десетина дни не мога да спя и тази нощ, някъде по малките часове, за първи път без болки, съм се унесла като добре нахранено кърмаче, преминало етапа на коликите. Завивам се през глава, твърдо решена да си наваксам със съня поне до обяд.
А часът е едва 8,30. Само че съседът е на друго мнение. Тряс! Тряс! Тряс! Съблечен по потник, размахва огромна брадва и твори цепеници. И тапите за уши, с които навремето разхождах едни чужденци край многотонните преси в цеха, не помагат.

Опитвам се с променлив успех да дремя на скучни филми и някак доживявам до обяд. С тайната надежда, че след като приключи с брадвата, оня ще си подари следобеден сън. И аз искам да спя, да спя, да спя ... В настаналата внезапно тишина радостно се завивам с едно одеалце и притварям очи.

И тъкмо се унасям, се започва едно чук-трак-чук-чук-трак.
Камарата цепеници трябва да се прехвърли на ръка и да се подреди в мазето. Което е на два етажа под нас. Звукът от падащите на цимента дървенца влиза нежно като тирбушон в мозъка ми. Сън няма.

Мамка ви на 90% от живеещите в този блок, в този квартал, в този град, избийте си от кратунките житейското мото "Никой не може да ме върне вече на село". Съберете си партакешите и се разкарайте! Цепете си дърва, садете си доматки и китки под терасите, варете си тави с лютеничка на двора и изобщо си дишайте спокойно там. И оставете останалите да живеят нормално.

Съня си ще го прежаля, звуковия тормоз днес ще го върна при първа възможност с яки жици. Обаче мръсотията и миризмата чак до напролет какво да ги правя? Блокът е без комини, защото е в отопляван от ТЕЦ-а квартал. Единият единствен комин- в апартаменти по 100 кв.м, съществувал по проект, прави ъгълче в дневните на много неудобно място и някои си го събориха, за да не им разваля геометрията на стаите. Същото се случи и с кухненските отдушници. И от години умниците са си вкарали кюнците в отдушниците на тоалетните и баните. Те са толкова немощни, че когато един готви, целият вход разбира менюто. Пушекът често им идва в повече, както и саждите.
Отивам за противогаз.

20 коментара:

  1. Ей, това с цепенето на дърва, докато се мъчиш да спиш, е кофти. Обаче си мечтая да си посадя домати и краставици на терасата.

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен ден и поредно утро, в което чакаме Добрата новина да посети Булгаристан. Но така е - ако нямаш дърва да накладиш огън, за да си свариш компотите, спукана ти е работата цяла зима! :D

    ОтговорИзтриване
  3. В тенекии от сирене става. :) И ще създават уют единствено на твоята тераса. А аз си мечтая за лоза, която се вие нагоре и ми прави сянка, вместо отвратителните бахчи с колчета долу.

    ОтговорИзтриване
  4. Ностро, има електрически казани за компоти. При твоята страст към този елексир би трябвало да знаеш. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много, много, ама много големи съчувствия! Познато, омръзнало, писнало и тъй натам.Всяка събота и неделя си пожелавам да има едно мъничко бе, ама мъничко епицентърче на земетръсче, централизирано върху новостроящата се кооперация върху която са се накачулили кофражисти, зидаро-мазачи, къртачи, подсвиркващи си с уста, зяпачи, и изобщо всякви "чи", но не и бачкатори.
    Болка? И за нея съчувствам:( Аз все още се опитвам да се справя с каменоломните в тялото си:( Дълбок и спокоен сън да ти се случи дано, Точе! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Всички знаем, че електрическите казани се захранват от електричество, което идва от атомните електроцентрали, които пък разпадат атомите на дървата за огрев, при което се освобождава така необходимата енергия за сваряването на компоти... Други въпроси? :D

    ОтговорИзтриване
  7. Ирония, с радост ти съобщавам, че вече съм здрава като бик. (чукам на дърво, тоест на главата си) :)))
    Пожелавам ти бързо възстановяване.

    Тук няма къде да презастрояват и новозастрояват (за щастие), обаче докато обитаващите от памтивека се подменят с нормални хора, ще отлети още половин век вероятно.

    ОтговорИзтриване
  8. Ностро, след това твое обяснение отивам да запаля печката на съседа с дипломите си. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Радвам се, че бях полезен и да са ви вкусни компотите! :D

    ОтговорИзтриване
  10. Да са, ама не черпят гадовете. :)
    А моите още чакам да ми ги донесат, защото ги вариха екологично в планината. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Намерих си снимка на друго прекрасно творение на съседите от блока. Не мога да не ги похваля публично за shit-а, с който постоянно украсяват детската площадка. Очаквам да си изнесат и нужниците там.

    ОтговорИзтриване
  12. Точка, спасението е къщичка - самостоятелна къщичка насред тишина. Пожелавам ти я!

    ОтговорИзтриване
  13. diandra, мерси, от твоята уста - в Божиите уши. :)
    Вчера и на палатка в гората бях съгласна. :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Диандра е права за къщичка.
    Иначе ще има тряс.
    А след това див вой на верижни бензинови моторни резачки. Защото те наистина изместиха банцига и топора :)

    ОтговорИзтриване
  15. Вал, съгласна съм и с двамата, дори съм убедена отдавна в същото. И понеже двете къщички, които имам, стават само за ползване през уикенда и отпуската, за градска къщичка ще се наложи да започна да играя тото. Може някога случайно да ме споходи късметът. :)

    Резачки се чуват, но много надалеч. Пу пу пу утре да не са и около нашия блок. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Това за комините ме шашна...Как така в баните, лелеее, ами от пушека ще се задушите, ей, това е отрова...

    ОтговорИзтриване
  17. Цвети, за щастие до тази година превес във входа, особено от нашата страна, имаха трезвомислещите, които се топлеха с парно или с климатици. Миризмата и саждите са неприятни, но отровен пушек не е влизал.
    Тази година е почти сигурно, че парно няма да има и ако още един мине на дърва, отдушниците няма да издържат.
    Не мога да ги разбера - газопроводът минава покрай блока и е в пъти по-чисто.

    ОтговорИзтриване
  18. Съчувствам ти.

    Аз бих купил един петел и чифт галоши и ще им ги подаря демонстративно.

    ОтговорИзтриване
  19. Цървулите ми се струват по-добра идея. Гумени, с катарамки. :)

    Петелът - мир на праха му. :(
    Изядохме го - с много лук и бира в глинен гювеч. Невероятна вкусотия е. :)

    ОтговорИзтриване