четвъртък, 7 април 2011 г.

Хомо немислитикус

Преди около година и половина "Мислителят" на Роден стана притежание на анонимен ценител срещу рекордните до момента 3 милиона евро, платени за склуптура. Опитвам се да си представя колосалната сума, която би получил творецът (или някой от наследниците му), който успее да пресъздаде Немислещия човек. Това е изключително трудна, почти неизпълнима задача. Невъзможно е в един единствен образ да бъде предадено неговото многообразие.

Примерите за липса на мозъчна дейност (или за имитацията на такава) са толкова много, че буквално бодат очите и ушите почти на всяка крачка. Аз ще дам няколко такива (от една ръка разстояние), с картинки, защото думите ми бягат напоследък.



Първо обаче ще ви издам една малка тайна. Бенджамин Бътън е съвсем реална личност. И не само съществува, ами и няколко от незнайното му количество клонинги са ми съседи. Имат си дори и клуб, в който се събират да чакат наближаващата си в идните десетилетия биберонена възраст.
















С размера на пенсиите си най-много да усетят фекалния вкус на живота, ама нейсе - нека се надяват хорицата. Може да им се пооправи около кърмаческия период.

















Тези мини вафлички на мини цена вероятно се целят в мини пенсиите на Бътъновци и може и да им подсладят дните. Освен това са като намигане към палави заигравки.


На мен обаче ми действат по друг начин. Още докато им чета името, веднага ми замирисва на котешка пикоч или на мазна чалга, от което стомашните ми сокове твърдо отказват среща с храна поне три дни.















Друго си е да сложиш на десертчето гръмкото име "Господари на ефира" и да обясниш с картинки на лакомите дебилчета що е то вафла и какао (или шоколад). Като ненапълно дебилна аз не мога да разбера дали това кафявото е едното от двете (и кое точно) или е примерно продукт на тежки ВеЦе-напъни.


Вероятността заобикалящите телевизията като мен да забележат и да изкупят с кашоните артикула в скромна опаковка с цвят на охранена мишка е почти толкова голяма, колкото и тази, в следващите пет минути някое астероидченце да падне точно където съм седнала и да ме изпрати заедно в лаптопа в небитието.
Явно обаче ние сме малцинство, в рамките на пренебрежимата статистическа грешка, а таргет групата на вафличката се състои от неизброими и не толкова капризни лакомници-фенове на телевизионната боза и прочие подобни продукти от екрана.
















Тук вече съм в тотална неяснота: кокошките ли заекват, баба Мара ли или евентуалният купувач на яйцата? Също и кога точно се придобива умението да заекваш - по време на чупенето им или след консумацията?



И ако горните снимки хвърлят леки съмнения дали всички, причисляващи се към хомо сапиенс, притежават и ползват активно това, което отличава рода от останалите ходещи изправени примати, последната снимка тотално разбива колебанията по въпроса. В нея има много, ама много вложена мисъл.














Дълго търсих някакво друго значение на името на фирмата и след като не намерих, открих, че всъщност в него са закодирани бъдещите планове на собствениците за преструктуриране на дейността й. Когато пазарът се пресити с подемно-транспортна техника, те с лекота ще се ориентират към денонощни обредни услуги и нерадостни ритуали.


Изобщо не съм суеверна, но ако ми затрябва случайно такава техника, ще си потърся друга фирма. От тази ме гони някаква фобия, че след повдигането или транспортирането може да ми се наложи да прибегна и до бъдещите й дейности.



Анонимен мъдрец е казал някога: "Малко да имаш, ама навреме да ти дойде". Особено наложително е това да се случи, когато избираш име или си правиш реклама.

22 коментара:

  1. Еееееей, надявам се никой да не ми открадне идеята за феминистки еротичен шоколадов десерт с името "Шоковибратор", а на етикета ще пише: "хем се яде, хем се еб.." :P :D

    С всеки изминат ден, изпростявам все повече :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не само ти, Ламоте, масово явление е. :)

    Махни второто "се", защото тогава десертът вече се явява изпълнител на действието. :) Ще успееш ли да осигуриш мноооооого топлоустойчив шоколад за целта? :D

    ОтговорИзтриване
  3. Ламот, не се притеснявай. И при мен има мозъчен задух. Лечението е ясно - няколко дни прекарани във вилна зона с тучни ливади ще свърши работа :D

    ОтговорИзтриване
  4. Имам такова местенце и на двамата ви е по-близо, отколкото на мен. Свободно е тези дни, само чаршафи си вземете. :)
    Вал, тъкмо ще се отдадеш на спомени за сливите и сеното. :D

    ОтговорИзтриване
  5. Мерси Точке, ама нали ще има две отделни легла? :D :P Да не ни прекараш с едно? :P

    еех, ама си нямам вила с тучни ливади :(

    ОтговорИзтриване
  6. Има отделни, има общи, има и хамак на двора и шезлонг за в краен случай. :D
    Ако не те мързи да вървиш, по една приказна екопътечка се стига за час-два до водопад, а в реката зад къщата (ако не те хванат) можеш да си наловиш прилично големи рибоци. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Какао и шоколад :) друг път. Има малко на брой производители у нас които използват какао и шоколад в продукцията си;)

    ОтговорИзтриване
  8. Емо, значи правилно съм се зачудила дали не е едно друго кафяво нещо. :D Миришеше на ванилия обаче. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Хаххааа
    Ако пиете това - ще се превърнете в еректирало извънземно!
    :)))
    Добро утро! Събудих се, паднах от хамака право върху тортата на Миднайт и виж за какво си мисля сутрин...тц...тц...
    :)

    ОтговорИзтриване
  10. Хех, Ел, имам подозрения, че някои постоянно се освежават с този елексир. :D
    Онази торта нали не си успяла да я размажеш цялата? Все още се надявам на около четвъртинка парченце. :)

    ОтговорИзтриване
  11. а Пернишките вафли Винкел? :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Не са ми попадали в полезрението, т.е. на свеки, защото тя мъкне такива сладкарски НЛО-та у нас. :) Иначе щях да ги отразя.
    Лекичко се амбицирах да огледам магазина след малко. Искам лично да проверя дали след удар с тях ти излизат същите звездички пред очите като след ъгловото желязо. :D

    ОтговорИзтриване
  13. Ами то работата е там, че май ги има само в Перник :-)
    Имат и фъстъци "Кюмур" - с този правопис...

    ОтговорИзтриване
  14. :D :D :D
    Tony, от десетина минути се хиля и ми е трудно да пиша. Някои производители страдат от умствена диария или боледуват от перницизъм, силно увреждащ мозъчните клетки. :D
    Една приятелка ми прати снимка на вафлите "Винкел" с уточнението, че били много вкусни. :) Като се прибере, ще се огледа и за фъстъчките. :D

    ОтговорИзтриване
  15. Още снимков материал по темата за вафлите и дебилността http://nounapoema.blogspot.com/2010/08/blog-post_05.html

    ОтговорИзтриване
  16. ВeСеЛиНа, тези с не особено кризисната цена също съм ги пропуснала. :) Учудващо много глупости може да сътвори човек, за да привлече внимание. :)))

    ОтговорИзтриване
  17. много хейт, много нещо, Точе :)))
    за яйцата - според мен от счупеното яйце излиза баба Мара. обаче.. понеже баба Мара змучи много партизанско, дали това всъщност не е леко поостарялата (все пак бая дълъг екранен живот изкара) леля Мария?

    а във вафления бранш са абсолютните мислители. "орални страсти" са ми абсолютен фаворит. и изобщо не са само в Плевен плъзнали.
    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=174226

    а за идеята на Ламот - по-добре да сложи (се). няма да дискриминираме полово я. увисекс ще го правим, пък и разширява таргета. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Ммммм искам и аз от тези страсти. :D

    Верно ли много хейт звуча? Съвсем кротко го писах. :)
    Вие с Ламотий да не заформяхте въпросния десерт на онази вечеринка? :D

    ОтговорИзтриване
  19. не знам, след нея страдам от амнезия и лек световъртеж. а той мълчи какво точно се е случило.

    ОтговорИзтриване
  20. И на него явно му се губи, щом повечето розовеем и сега ще пренарежда таблицата. :D

    ОтговорИзтриване
  21. Тези вафли "Винкел" много ме впечатлиха...Може би се използват за чупене на зъби, а да, сигурно някой зъболекар си ги е поръчал, като нестандартна реклама. защото тя сега е много модерна...:)))

    ОтговорИзтриване
  22. Цвети, да си подготвим сетивата значи и за музикалния вариант на рекламата - от едно велико творческо трио, което ще прибави в авторската си кулинарна колекция и химн за тях (наред с други вафли, олиото и хляба) и Веско Маринов ще го изпее. :D

    ОтговорИзтриване