събота, 24 юли 2010 г.

Ladie`s Night

Първо искам да споделя две неща, които ми направиха впечатление преди музиката на този фест. Едното е, че Каварна ми се видя много тиха, почти безлюдна - в сравнение с предни години. Нямаше ги групичките фенове, заели изцяло заведенията в центъра, нито потоците черни тениски, изнасящи се към стадиона, по които (и отчасти - по звука) можеш да намериш вярната посока, отивайки за пръв път на концерт там. И пред самия стадион беше някак кротко, без обичайните тълпи колоритни фенове, с полупразни бири-скари, тук-там малко по-шумни компании. Дори местата за хапване и пийване са по-малко тази година, не са превзели цялата поляна отпред. Дано съм с грешни впечатления и това не е началото на края.
Вътре всичко си е по старому, пълни се бавно, но сигурно. Има и новост - кран за скокове с бънджи - от 50 м, удоволствието струва 40 лв. Предпочитам да ги материализирам в билет за Accept утре. Желаещи да си вдигнат адреналина не липсваха през цялата вечер.

И тук забелязвам второто впечатляващо нещо, което много ме зарадва: най-накрая някой се е сетил да предложи истинска бира на феновете, не оцветена леко газирана и вгорчена течност.
Това е бирата! Голата мАришка вода и подобната от Янтра могат вече спокойно да останат в историята на концертите.



За изпълнителите - изслушах и изгледах само няколко, прекалено много бяха предвидили за една вечер. Липсваха видеостени, което е сериозен минус. За стоящите по-назад остават само светлините и звука.

Епика - не са най-големите ми любимци, слушам няколко песни, но ми харесаха много - въпреки гадния на моменти звук и микрофония. Абсолютно раздаване направиха.















































Малките фенове по концертите ми пълнят окото. Отново имаше много такива, като момченцето с червената кърпа на горната снимка.




А това момиченце, на не повече от 4-5 годинки, не спря да пее и да се усмихва. Забелязах го на Cry For The Moon, едно чудесно изпълнение снощи.






Доро
- за нея всички думи ще са слаби. Голяма е! За пореден път доказа, че не напразно дълги години е наричана метъл кралица. И ще си остане такава. Този миньон, чийто глас не е нищо особено всъщност, знае как и какво да изпее и как да взриви публиката. Не пропусна да почете и Дио. Невероятна е, аплодисменти и поклон!

















































Таря
- перфектен звук и уникален глас. Гласище.










































И до там. През цялото време се опитвах да преборя убеждението си, че откакто Таря е I Walk Alone, нито тя, нито Найтуиш са това, което бяха. Не успях. Новите й песни не са нищо впечатляващо като музика (извън вокалите й), дори са ми трудни за слушане. Доброто снощи бяха тези от съвместния им период и няколко кавъра. Лично мое мнение, не ангажирам никого.
Изгуби време поне за една песен, за да се преоблече. Не беше необходимо - нито сме на модно ревю, нито на турне на Пайнер. Отишли сме да я послушаме как пее. През това време музикантите й се чудеха какво да правят на сцената.
Дълго преди да дойде, а и няколко пъти снощи повтаряше колко обичала нашата публика, как нямала търпение да пее отново пред нея и колко много чакала този фест. Като доказателство за това си изпя песничките, врътна се и си отиде. Нямаше бис, нямаше логичното и очакавано от много хора съвместно изпълнение с Доро. А поне половината стадион беше пълен заради нея.

Публика се печели и се задържа и с отношение и раздаване по концертите. Единият гол ореол на звезда не стига.
Лично мен след снощната си изява Таря окончателно ме изгуби като слушател.

8 коментара:

  1. Важното е да сте си изкарали добре!;)

    ОтговорИзтриване
  2. Онди, беше страхотно. Концерт ли е, не може да е по друг начин. :)
    Видях се и с много хора (планирано и случайно), извън музикалното удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  3. Готино е било, Точка, ама нещо порехавяло, както го описваш, дано да е временно и за кратко.

    ОтговорИзтриване
  4. Втората и третата вечер е било по-пълно. И нормално, предвид групите. За снощи много съжалявам, Accept са направили страхотно закриване на феста. Не ми стигна късметът за тях. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не мога да кажа, че беше по-пълно следващите две вечери, може би дори ми се стори, че първата вечер имаше най-много хора.
    Основното обяснение за по-малкото хора като цяло беше "кризата"+ейси диси+сонисфиър и вероятно наистина всичко това е дало ефект...
    Дано догодина има повече хора :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Tony, вероятно това са били причините, натрупаха се доста музикални събития, а те не означават само пари за билет, има пътни, храна, бири, нощувки и т.н. Нека има и още, ще им се радваме и ще се налага да избираме. :)
    Не може всичко да се посети, но може да се опита. :)))
    Съжалявам за третата вечер, много пречки се появиха и после разбрах какво съм изтървала (както и очаквах).
    Дано си останат концертите там, обичам това място и атмосферата му. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Да, доста музикални събития се струпаха тази година и това неминуемо се отрази на посетеността на Каварна.
    По старанието, с което беше направена цялата организация тази година (вкл. крана за бънджи скокове) съдя, че няма да изчезне фестивалът, а напротив - тепърва ще се утвърждава :-)
    Третата вечер беше много хубава наистина, но не толкова заради аксепт (аз лично ги гледах преди 5? години с Удо пак там на същия този стадион на концерта им с Гама Рей :), а заради Праймъл Фиър и Анайалейтър - беше много силна вечер и дано им е харесало и на тях и да дойдат пак :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Който е дошъл веднъж, ни харесва много като публика и рано или късно повтаря или потретва. :)
    Изключвам големите групи на прощално турне. Макар че Скорпиънс уж казаха миналото лято, че е последно турне, а ето след месец и малко пак ще ни радват.
    И аз съм по-склонна да мисля, че там ще си остане столицата на рока и има още какво да видим.
    Не ми хареса програмата им за мидения и рибен фест - само български групи, повечето изтъркани и омръзнали.

    ОтговорИзтриване