петък, 28 януари 2011 г.

Нашите деца хубави

Спомняте ли си ноемврийските протести на децата и вълненията, които предизвикаха? Едва ли. Те си бяха предварително обречени заради безумно тъпата идея, която ги породи.
То не бяха шествия (по-многобройни или съвсем рехави), не бяха срещи с Б.Б., с кметове и с представители на регионални просветни инспекторати, заплахи и групи във Фейса със страшната закана: "Много сме, силни сме, на 3-ти януари няма да влезем в час". И на кого щяхте да накривите шапката с това?

Дискусиите по форумите се превърнаха в караници с доста обидни квалификации между децата и по-отворените родители и журналисти (от едната страна) и консервите с остаряло мислене (от другата). Вадиха се какви ли не аргументи, хвалеше се борбения им дух и и хъс, с който не се оставят машината да ги смачка. И като всяко чудо, и това се забрави. Защото те не се бореха за нещо разумно (промяна на условията в училище, учебната програма или изучавания материал), от което наистина има нужда, а за още един ден ваканция, в който да доизтрезнеят от коледно-новогодишните оливания.

Миналата седмица нито едно от тези борбени деца не излезе да протестира и да иска грипна ваканция - превантивно, преди болните в училище да стигнат заветните 30%. Не излезе и при първите студове, за да иска дървена такава поради неотоплените училища. Евентуалните протести биха получили пълното одобрение и подкрепа от родители и учители, но такива нямаше. Защото на децата не им пука за здравето им и за това, как и дали ще го опазят. При обявени дървени и грипни ваканции изобщо не си стоят у дома на топло, за да се пазят, а продължават да се събират на различни места и да обменят бацили, флуиди, вируси, информация и телесни течности. Заведенията са особено подходящи за целта. Дори и след новата наредба за тютюнопушенето, когато нямат право да влизат в такива, където се пуши, ако нямат навършени 18 години.


Вчера, на здрачаване. Втори ден от грипната ваканция. Неквартално, а съвсем централно кафе, едно от най-приятните като обстановка. Децата зад пепелника и цигарите са седмокласници, т.е. малолетни, които тази година започват да стават непълнолетни. На тях не им пука нито за наредбата, нито за грипа и съвсем активно и подходящо се здравеопазват с най-подходящите и атрактивни за възрастта им дейности. И според тях - съвсем невинни и само за майтап.


На родителите също не ни пука какво правят в свободното си време и извън дома. И на сервитьорката не й пука, че мястото им не е там. По-важен е оборотът, отколкото посочването на вратата. На собственика - също, въпреки че щом са там без придружител, санкцията трябва да бъде за него. Ако има кой да го санкционира, защото на инспекторите от РИОКОЗ точно в този студ не им се обикаля да гледат, нито пък са дали телефон за сигнали на сайта си.

Снимките си свалих съвсем спокойно от Фейса. Познавам децата. Едно време ние се снимахме за спомен, сега те се снимат за Фейсбук. В единия профил имаше и кадри от следновогодишното им биропиене в друго заведение (пак въпреки наредбата) и няколко, за които и три червени точки ще са малко. Изчезнаха, след като се обадих на майката.

Кога и на кого трябва да му запука за светлото ни бъдеще, за нашите деца хубави?

19 коментара:

  1. Никой не си гледа работата. Нито училището като институция, нито така наречените "родители", които мятат децата си на бабите, оставят ги да се шляят по кафетата, пушат им в лицата и после им се карат за същото.
    И то просто се натрупва...

    ОтговорИзтриване
  2. Тъй се подражава на каките от Планета. В среда от маймуни, ставаш Тарзан... Лош пример, не трябваше да сравнявам интелигенти животни, като маймуните, с чалгарки.

    ОтговорИзтриване
  3. Ел, със или без баби, независимо от това дали работим или стоим у дома, пак не можем и при най-добро желание да ги контролираме какво правят всяка минута. Средата има силно влияние, те (обикновено) не искат да се отличават и многото разговори с тях не помагат. Някои от нещата, които вършат, са наистина невинни, но други са страшни и точно тях откриваме обикновено когато вече е късно.

    Ностро, животинките нямат вина, но си прав. Липса на ценности, котират се материалното и пошлото, добрите и хубави изключения се сочат с пръст като аутсайдери в компанията ... Кофти картинка.

    Вал, а трябва. Притеснена съм, защото всички си прехвърлят топката. Ако един от отговорните има временен успех, бездействието на останалите го проваля.

    ОтговорИзтриване
  4. Помня как баба ми все повтаряше: ние българите сме най-умни след японците и евреите.
    Да, бе.
    Факт е, че българските деца са с най-нисък коефициент на интелигентност в ЕС. Образованието ни е гола вода. Затова сме тук - щото сме тъпи. Няма какво да се заблуждаваме. Има редки изключения, но те са само изключения, а не маса.

    :(

    ОтговорИзтриване
  5. Ламоте, били сме някога най-.
    Сега нивото на обща култура на младежите и децата като цяло е трагично, с много малко приятни изключения. Причините са ясни - учебният материал и програмите, ако се променят изобщо, то е към по-лошо и са общо взето неадекватни; в училищата останаха малко учители от старата школа с интерес и умения да преподават, повечето предимно мрънкат за дисциплината и си отбиват 45-те минути; децата нямат нито амбиция, нито желание да учат преподаваното, защото мечтите на повечето се простират до постигане на разни материални благополучия по подобие на натрапваните отвсякъде (анти)идоли; нямат трайни знания и почти не четат книги, бедният им речник е напълно достатъчен за виртуалното общуване; основно се занимават с игри, чатове, социални мрежи и гледат филми, достойни единствено за дупката на тоалетната чиния.
    Чуй ги как и за какво говорят по улиците и в заведенията, виж ги колко грамотно пишат в нета и какви теми ги вълнуват. Приятните изключения радват, но са много малко.

    ОтговорИзтриване
  6. Така е, но и в Европа има много геймъри, рап-гъзари и затъпяващи деца, които не четат. Но там системата ги кара да стане нещо от тях. Може да си добър само в една отделна ниша и нищо да не разбираш извън нея, но си добър.

    Образованието трябва да се нагоди по поколенията. Каквито учителите, такива и децата. Вече не върви само да си мрънка под носа и да пише нещо по дъската. Отблъскват учениците така. Началното училище има за цел да накара децата да се влюбат в даден предмет, да го заобичат и да се развиват в дадена насока. А не да ги тъпче с информация и да ги отблъсне с тягостни задължения. Имат видео стени, забавни лабораторни упражнения, училищни отбори, качествена екипировка, стремят се да предадат умения (забележи умения, а не знания) по най-достъпния и забавен начин.

    Тук си вървим просто по инерция. Ако стане, стане, ако не - ще работи нещо друго.

    ОтговорИзтриване
  7. Абосолютно съм съгласна с теб и не знам защо това никой не го осъзнава и не го направи практика.
    Могат да вкарат компютрите за всички и да им покажат, че освен за занимание, стават и за нещо полезно.

    Има и още нещо - децата сега си знаят предимно правата и в повечето случаи учителите не могат да реагират, защото им отговарят остро и плашат или направо водят родителските тела. От час не ги гонят, ако пречат, защото не може да се мотаят в коридора. Получава се така, че дори и учителят да преподава интересно и да увлече класа, един или двама отворковци могат да провалят безнаказано часа, от което губят всички.

    ОтговорИзтриване
  8. Мдам,това си е много сериозна тема.На "болно" общество такива са децата.

    ОтговорИзтриване
  9. Тъпият избирател се манипулира лесно. Огромна част от първият заем от милиарди, който Южна Корея получава навремето, е вложен в образованието. Затова в момента са икономическа сила. В България имаш няколко партии, които очакват от теб да си прост и правят/не правят всико възможно следващите поколения да са още по-прости.

    ОтговорИзтриване
  10. Ако не го излекуваме всички заедно Онди, докъде ли ще я докараме?

    Когато писах в нашия форум след Нова година, че е редно сервитьорките да искат личните карти, преди да сервират бира, първата реакция беше: "Ти да фалират ли искаш?" Фактът, че са малолетни, явно не беше впечатляващ.

    Преди малко успях да се добера до инспекторите от РИОКОЗ. Благодариха ми за сигнала, ще проверят, но трябва те да хванат деца да пушат и да пият някъде, за да има санкции. Което е малко вероятно, може да се получи само с многочасови ежедневни дежурства в няколко съмнителни заведения, а те нямат хора. Тъй че - глас в пустиня.


    Ностро, ако поумнеем, как ще ни управляват, т.е. манипулират? :) Нищо, че прост народ означавало слаба държава.

    ОтговорИзтриване
  11. Трябва да започнем ние, родителите.
    но, с уговорката, че за да "управляваш" седмокласник по време на грипна ваканция, трябва да си започнал с подходящото възпитание в деня на раждането му...
    никой друг не е виновен - нито баби, нито учители, нито държавата... не и затова, че децата са такива!

    ОтговорИзтриване
  12. LeeAnn, напълно съм съгласна, че всичко трябва да започне от нас и от първия им ден - независимо дали става дума за седмокласници или изобщо за деца; дали е през ваканцията или в учебно време.

    Но тези деца не виреят само у дома си. На практика едно дете на работещи родители прекарва с тях много по-малко време, отколкото на училище, с приятели и евентуално с живеещите там баба или дядо. И това малко време заедно не го посвещават изцяло един на друг, защото родителите си имат и домашни занимания, а детето учи или е залепено на компютъра. Колко ли време остава за разговори и съвети? Защото това е правилният начин, не със заповеди, скандали и наказания за всяка дреболия (услажда им се повече).

    Колкото и да е здрава основата от родителите, при многото време в контакти с други хора и в друга среда, често агресивна, е съвсем възможно тази основа да се разклати, да не издържи.
    Затова не е излишно, дори е препоръчително, да ни бъдат в помощ и учителите, и обществото (без да разчитаме само на тях). За доброто на всички е.

    ОтговорИзтриване
  13. Аз бих ги застопорил пред LCD-то с ето това !
    Led Zeppelin - Mothership
    http://rutor.org/torrent/91721/led-zeppelin-mothership-2007-dvdrip

    ОтговорИзтриване
  14. Вал, това ще застопори родителите. :)
    Снощи ме пита детенцето за някаква хубава нова комедия и не можах да му помогна.

    ОтговорИзтриване
  15. В момента няма добри нови комедии.
    Излизат само психотрилъри :)С Холи Бери и Антъни Хопкинс:)
    http://rutor.org/torrent/91607/frjenki-i-jelis_frankie-and-alice-2010-dvdscr

    ОтговорИзтриване
  16. Искаше комедия и единствената нова, за която се сетих, е "Little Fockers", обаче не исках да го травмирам и да му губя времето. :)))
    И още "Туристът" - с номинацията си за Глобусите за (криминална) комедия :), обаче него вече ми го отказа преди време и предпочете оригинала (с право).
    Слаба работа в този жанр ...

    ОтговорИзтриване
  17. Точка, така е, би било добре да са от помощ, но истината е, че много рядко наистина СА.

    Но не приемам, че времето е недостатъчно - аз съм в същия "филм" - две деца, работа, странични занимания - мои и техни...
    Има начин, но коства наистина доста усилия :)Но пък след това е прекрасно ;)

    ОтговорИзтриване
  18. LeeAnn, трудно е наистина, но не невъзможно. И усилията, и резултатите си струват. :)

    ОтговорИзтриване