сряда, 14 юли 2010 г.

Чалгария

Минималната заплата у нас все още е 240 лв. Линията на бедността, която беше закована на 211 лв от 01.01.2010, на практика е паднала на 186,15 лв. Месечната (минимална) издръжка на четиричленно семейство през март е била 1 956 лв (по 489 лв/човек). В същото време общият доход на член от семейството е (едва) приблизително 310 лв. Средната работна заплата у нас, която остава най-ниската не само в Европейския съюз, но и на Балканите, формира почти 160 лв от него. Около 90-95 лв е частта от пенсии, остатъкът трябва да се събере от доходи от самостоятелна заетост и от социално осигуряване и социални помощи (който получава всичките изброени обаче). До тук аритметиката на оцеляването изобщо не излиза. За някои.

На други не само им излиза, ами чак и прелива. За разлика от простолюдието, Вреслава получава 20 000 лв месечно. След проверките на НАП става ясно, че годишният й доход от хонорари е над 50 000 лв, което я задължава да се регистрира по ДДС. Скромно декларира само 86 000 лв, което х 6 500 лв минимум на участие означава едва 13 участия годишно - абсурд за нейния размах на прима в момента. Та вместо да будят у някого подобни съмнения и да й вгорчават живота с досадни данъчни подробности, я минали на скромна твърда заплата.

Нямаше изобщо да надничам в канчето на подопечната на г-н М. Димитров (Пайнера), ако не ме беше шамаросала следната прясна вчерашна новина: Между 150 000 и 250 000 българи живеят с доходи до 150 лв. на месец - под линията на бедността! Която пък трябва да гарантира задоволяването на т. нар. "минимални жизнени потребности", тоест храна. Близо 50 000 пропускат по едно ядене на ден.

Не споделят как оцеляват. Може би на фотосинтеза, вегетирайки от светлината на родните звезди. Хвала на такива хора, хвала на такава държава. И амин!

17 коментара:

  1. Това с доходите си е - меко казано - гадно. Все се оправдават, че нямало кинти. Да бръкнат в другия джоб, ама не им утърва. Обаче, след като другите държави даже от Балканите са по-добре и вървят, макар и бавно към подобрение, дали пък не излиза, че цялото ни биене в гърдите, колко сме най-интелигентната нация, колко сме по-най-от другите си става малко смешно. Изводите всеки може да си направи сам...

    ОтговорИзтриване
  2. Интелигентна нация бяхме. За по-голямо удобство бавно съсипват образованието, простият човек е по-лесен.
    За парите съм без думи, наистина е чудно как оцеляват доста хора. С плакнене на очи в силикони - едва ли.
    Защо чалгата стана манталитет?

    ОтговорИзтриване
  3. Тази тема за чалгата и за парите - много е пространна. Оцеляват, ами как - все по-често ме спират по улиците изпаднали хора/ не клошари, не цигани, не толкова възрастни/, да ми искат стотинки. Но така-културно, интелигентно, още по изказа си личи, че не са тъпи. И аз каквото имам давам,защото са българи, покосени от некадърни, тъпи управляващи . Ако трябва да характеризирам сегашното правителството с една дума -АНТИСОЦИАЛНО. А за чалгата, дори не ми се мисли - СИК.

    ОтговорИзтриване
  4. От намереното в боклуците се прехранват и хора с по няколко дипломи. Преглътнали са срама си и да се молят за хляб. Една такава жена чисти съседния блок. Достойнството и знанията й се изливат в канала заедно с поредната кофа мръсна вода.

    Това, което никога няма да разбера е, защо има пари да се плащат подобни участия с гюбеци и мечене на плейбек, а не се дават за по-достоен живот на хора, допринесли с нещо за културата. Колко още като Христо Фотев и Константин Павлов трябва да умрат в нищета? Или за лечение, за да няма непрекъснато кампании с смс-и и благотворителни концерти?

    ОтговорИзтриване
  5. Чалгарията е само следствието. Коренът на злото е ДС хайката (от вълци), която продължава да се разпорежда на върха и не допуска други в "играта"...

    ОтговорИзтриване
  6. Кокалът е един и е сладък. Няма как всички да ръфат от него.

    ОтговорИзтриване
  7. Това е законът на джунглата. Има как, ако има правила и те важат за всички. България обаче е някъде по порочието на Амазонка...

    ОтговорИзтриване
  8. Дали в обозримо бъдеще ще доплуваме до по-цивилизовано местенце извън джунглата?

    Някакви правила има, дори обнародвани в писмен вид, но се прилагат с двоен аршин, че и троен, според случая и (джоба/родата на) човека.

    ОтговорИзтриване
  9. Защо чалгата стана манталитет? Ами според мен, вероятният отговор е, че тя не е "станала", а си е била винаги такъв манталитет. Като се почне още от еснафлъка от преди промените - почти всеки, който можеше да пазарува в "Кореком" се дуеше със западни дрехи, касетофони и прочее. Просто тогава нивото на показност нямаше възможност да е по-голямо, докато сега мащабите са много по-големи. Пари за гюбеци има, защото една фолк-тупалка е съгласна срещу някоя колица и малко бижута да отчете хонорар от 50 000 лв и д авърне примерно 30 000 на този, който ги е дал. Чиста проба пране на пари. Това е просто моето си обяснение. Същото е и с подобни хай-фешън-шоу и прочее програми. Може ли някой да каже на директор на теарът или театрална трупа: "Скиай, са, брато, яз шти бутнем една тарга мангизи, полвината шми ги върнеш, с другата си праете тятрото, ама ше покриеш данъците на цялото сухо"? Пък и защо да ги дава за театър, например, когато на рождения си ден не може да покани театъра да му играе представление на ушенце?

    ОтговорИзтриване
  10. Почвата е благодатна сега, вирее. :)
    Както казваш - кеф ти театър, кеф ти певачка - имаш ли парички, идват ти на крака. И повече не те интересува има ли пари за култура, здраве или ядене. Твоят кеф нали е начесан.
    Лошото е, че са кофти пример и идеал за децата. Още преди да тръгне на училище, момиченцето вече знае, че иска да стане я поп-фолк гърла, я манекенка и да забърше чичко-паричко, в краен случай - някой футболист. Защото така хем сама ще си вади хляба, хем ще я спонсорират здраво. И пеленачетата сигурно знаят къде са парите.
    И отрано започва с курвенското (сори за думата, но е точната) държание, облекло, грим и т.н. Я стане звезда, я не, но поне откъм даващи пари ще се уреди.

    Ако останат само до тези с пачките като публика, няма да се роят чак толкова. Пазарът ще се пресити и значително ще поевтинеят. Обаче и масата много им се кефи, което вече е жалко. Стана като в едни далечни времена - хлаб и зрелища, друго не ни трябва.

    ОтговорИзтриване
  11. Поне хляб да имаше... :) а за примера за децата - тук вече е ролята на родителите. Затова ги натискам и двете тамагочита да четат, докато мога да ги натискам. Вече то не се и налага толкова да им давам зор, сами дърпат по някоя книга и си четат. Като натрупат едно добро количество книги, като им се раздвижи мозъка, вярвам, че каквото и да им се случи впоследствие, това ще си окаже влияние и ще ги предпази от немалко тъпотии, защото ще мислят много по-ефективно. Лошото е, когато и манталитетът на родителите е такъв, тогава е почти неизбежно.

    ОтговорИзтриване
  12. Впрягам и аз книгите, и личен пример, и отношението си чалгарския манталитет, дано се преборят със средата навън. А тя е силна понякога.
    Освен това - знам ли ги, момчета са, след време каква ще им хареса? Я избор няма да имат, я ще помислят с грешната глава ... :) Уж засега се ориентират правилно, дано продължи така.

    ОтговорИзтриване
  13. Не се притеснявай: ако са чели повечко, няма да могат да се смъкнат съвсем на нивото на кандидат-силикон-бомбесите и последните ще ги отсвирят сами ;) По-лошото е, че изборът им може да се ограничи значително.

    ОтговорИзтриване
  14. А, не можело. Казвам им колко пъти онази приказка за изрусените моми и все такива викат под терасата. Нямало било други. :)
    Може и да са прави децата.
    Обаче ги предупреждават, че мама не трае такива и седят надалече. Засега ... :)))
    Масово по-големите момчета нямат добро мнение за връстничките си - нито като вид, нито като умствен багаж.

    ОтговорИзтриване
  15. Колкото и да е голям, тепърва ще тръгва по този път, но имаше приятели, от които сам се отказа, защото с течение на времето сам стигна до извода, че с тях му е скучно, защото няма за какво да си приказват. Няма как да не минат и покрай изрусените моми, но съм сигурен, че с времето ще си направят правилните изводи ;) Ето - сама го казваш, че нямат добро мнение за връстничките си, включително като умствен багаж :)

    ОтговорИзтриване
  16. А къде да търсят различни? Дефицитни са нещо, огледай се по улиците. В нощните заведения недей, там е трагично. :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Краставите магарета се намират, Точка, ако ли не - go west.

    ОтговорИзтриване