събота, 4 септември 2010 г.

Калпазанска пита

И тази седмица успях да избягам за кратко далеч от града - на едно страхотно местенце в гората. То ме спаси от ориенталско-чалгарската инвазия по случай концерта на Мустафа Сандал и Десислава преди десетина дни. Освен чистият въздух, другото хубаво нещо е кухнята. Там проядох неморска риба. От малък живарник вадят рибата и раците, преди да ги приготвят. Има и замразени, но вкусът им е друг. Уклеят и сулката с картофки соте са невероятни, както и шишчетата от кралски скариди. За шарана и сома казват същото, но аз не обичам.

Обадиха ми се да тръгваме натам до час, тъкмо когато започвах едни сложни специалитети. Не можах да откажа и калпазанската пита спаси положението с вечерята на децата. Приготвя се много бързо и лесно. Подходяща е както при липса на време, така и за тези, които са скарани с месенето и точенето.

1/2 кубче мая, 1 с.л. сол и 1 с.л. захар се разтварят в 1 чаена чаша хладка вода. Добавят се 1 яйце, 2 с.л. олио и 2,5 или 3 ч.ч. брашно. Всичко се разбърква до хомогенна смес с лъжица и се оставя да втаса (докато удвои обема си в купата).
През това време фурната се включва на 220 градуса и се приготвя пълнежът.

С 3 ч.ч. брашно сместа става малко по-гъста и питата - по-дебела. Пълнежът (натрошено сирене, салам и кашкавал на кубчета) се смесва с втасалото тесто, разбърква се и се разстила в намазана с олио тава. Може да се поръси с настърган кашкавал. Пече се до зачервяване (около 20 мин.).

С 2,5 ч.ч. брашно се получава малко по-рядко тесто и по-тънка пита, която се украсява отгоре. Пробвала съм различни варианти - с още 1-2 с.л. захар вътре и плодове отгоре или поръсена със смес от кашкавал, сирене и яйце. Най-харесваният вариант е като пица, дори така си я поръчват - "Искаме от бърканата пица".
Втасалата смес се изсипва в намазана с олио тава и се украсява сурова. Ако се слагат плодове или салам, леко се притискат, за да потънат малко в нея. Пече се 15-20 мин.


6 коментара:

  1. Kal4o, прияде ли ти се? :)))
    Баницата става още по-бързо, обаче нещо нямам вдъхновение за нея в последните месеци.

    ОтговорИзтриване
  2. Гладна съм!!! Ще взема да забъркам и аз нещо калпазанско :)))

    Не мога да стискам и ще питам :))) Това страхотно местенце, где се намира? Сори, пусто любопитство...

    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. fedora, тази пита и един авторски калпазански солен кекс много пъти са ме спасявали, когато прекаля с работното време. :)

    Местенцето е до Велики Преслав и си струва пътя. Ако в компанията няма жертвоготовни непиещи шофьори, хващаме един приятел с такси да ни вози. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Хм..вчера писах,писах коментар тука...Що ми го няма?;)


    Много обичамм мързеливите нещица! ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Онди, нямам никаква представа за коментара. Нищо не съм трила, нямам такъв навик. Да не би е да имало кратичък бъг, веднъж цял ден изчезваха коментарите?

    Мързеливите нещица са не по-лоши на вкус и вид и пестят времето, което все ни липсва. Затова се радват и на моето уважение. :)

    ОтговорИзтриване