понеделник, 13 септември 2010 г.

Случаен кадър
















Случаен град на картата на Европа. Случаен ден и час.
Слепи прозорци. От купчината дърва под единия мирише на студ. Пусто и тъжно, самотно чакаща каруца. Вкус на нереалност и безнадеждност.

Понякога тук слизат или се качват хора. Тръгват и се връщат. Раздели и срещи. През останалото време е мъртвило. Прилича на декор от странен филм. Забравено от Бога място, времето е около 100 години назад.


П.П. ИА „Автомобилна администрация“ е проверявала всички автогари в България и в региона с предписания след проверката са три. Предписанията са, че липсват навеси и осветление на секторите, монтираният часовник в чакалнята и уредбата за звукова информация за тръгващите и пристигащите автобуси не работят. Тази допотопна барака не е сред трите. Нищо, че няма нито сектори, нито чакалня, нито часовник в нея, нито звукова информация.
Освен от Бога, мястото е забравено и от държавата.


П.П.П Тази снимка е от петък. Днес вечерта не можах да мина от там и не знам дали е имало хора. Един самозабравил се тип, със същото чувство за безнаказаност, с което уби дете преди два месеца, днес е отменил без предупреждение последния възможен автобус от разписанието. Защото е станал с лице към възглавницата. Или защото онази му работа се е накривила на другата страна. Или защото някой му е изял десерта. Или ... И остави хората на десетина автогари да го духат. Сори за израза, но съм бясна. Без друга алтернатива за прибиране. Аз се прибрах, защото шефът ми плати на приятели да ме докарат. Но не всички имат този късмет. Докато крещях по телефона, почти псувайки, той каза само едно: "Това е България. При нас този още утре щеше да е без работа". Тук не е при тях обаче. Тук някои са по-равни и недосегаеми.

19 коментара:

  1. Прилича на неподдържан градски кенеф

    ОтговорИзтриване
  2. :( - Преди,ясно защо ставаха такива работи,а "сига сми димукрация" и всичко може

    ОтговорИзтриване
  3. @Вал, точно! Градска е иначе, не е в село.

    @Кръстю, слободия е сега. А г-нът е стар комунистически г@з, опс - кадър.

    ОтговорИзтриване
  4. Скоро не се е случвало при нас, защото сме среден град, но пък забавянето на тръгването с половин час, защото нямало пътници, или пък претоварване с правостоящи си продължава по усмотрение на шофьора. Ама който не иска, да се вози със собствената кола:(

    ОтговорИзтриване
  5. Ако всеки си намери алтернативен транспорт, ще се позамислят малко.

    Нямат право да возят правостоящи, но го правят. Същото като с пушенето е.
    Освен това тези автобуси карат по дълги маршрути и всяка промяна в графика или отмяна обърква плановете на много хора. На кого ли му пука, обаче?

    ОтговорИзтриване
  6. Това в коя забравена точка от бога е?

    п.п.от както ми се наложи да ходя и на плаж веднъж с инвеститор/поради тръгване с негова кола/повече никъде не ходя без моята кола

    ОтговорИзтриване
  7. Онди, това е Каспичан, набеден от някого за град. Има и такова село, но това е точно градът.

    Ще чакам служебна кола, но всичко стартира сега, тъпо е малко да започнем с купуването на колите. Или ще стискам зъби и ще крещя от време на време като днес още месец-два-три, когато ще разредим пътуванията. Иначе се возя въоръжена с тапи за уши. :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Че те всички са такива, а по-младите са наследниците им :)))
    Партията пак си е една, а това ,на което викат партии са клубове по интереси :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Да им *** клубовете по интереси! Писнало ми е (не от сега) от хора с празни глави, но с яки гърбове и дебели сметки.

    ОтговорИзтриване
  10. Пламене, не знам. Бях писала за катастрофата и след това вече не знам какво се случи, има ли дело и докъде е. За тези неща се мълчи, той не е случаен човек все пак. Много малко изпити по право съм държала, за да съм специалист, но повече от година - година и половина условно няма да отнесе. Светли примери много по темата.

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно местенце за заснемане на филм със зомбита или просто мрачен хорър.
    Мога да го превърна в чудесен, скъпоплатен бардак. :)

    имам предприемачески дух, нали? :D

    ОтговорИзтриване
  12. Ламоте, хората там ще ти целуват краката, ако реализираш някоя от горните идеи. :)))
    Откога чакат някой да отиде и да раздвижи региона.
    Свежи лица, нови работни места, парички - ей такива дреболии. :)
    Когато решиш, обади се да те свържа за съдействие с местната власт - само срещу кутия карамелов сладолед ще го направя, нищо работа. :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Да, кадърът си казва всичко. А ако можеше и да пише, щеше да изде многотомник на тема некадърност и посттоталитарно наследство.

    Между другото този тип места не са никак малко и ми се струва, че едно онлайн-фото-хранилище за подобен род "паметници" от историческо значение, би имал голям резон.

    ОтговорИзтриване
  14. Ностро, през много малко села и градчета минавам с автобуса, през останалите сме с кола. Ако обикаляйки, попадна и на други артефакти, ще снимам. Автомобилната администрация явно ги е проспала. Нормално - държавни служители са, заплатата си върви, независимо от резултата.

    ОтговорИзтриване
  15. Единственото предписание, което би могла да даде Автомобилната администрация за такива места, е да бъдат заляти с напалм.

    ОтговорИзтриване
  16. Подкрепям!
    Тъжното е, че не е само това, в окаяно състояние са целите населени места, улиците, обществените сгради, къщите ...
    Малко след площадчето с тази пародия на автогара и ръждасялите изкривени сергии на пазара автобусът минава край детска площадка. Прилича на бомбандирана. Скрити в избуялата трева се подават остатъци от катерушки и люлки, а на ръждясалата ограда тъжно виси счупена на две табела със знамето на ЕС - правена е по някакъв проект и то не много отдавна. Точно там автобусът набира скорост и ще е трудно снимането, за да ви я покажа. Много грозна и тъжна картинка е, много! Никак не е чудно, че селата и малките градчета се обезлюдяват.

    ОтговорИзтриване
  17. Много жалко и тъжно. Днес/13/ не ти е бил ден, Точица. Все едно сме в Танганайка...

    ОтговорИзтриване
  18. Цвети, напоследък ежедневно съм в друг свят и в друго време. И езикът много често е друг. :)
    Днес беше малко в повече - първо се опитаваха да ме убедят, че съм от някакво булгаристанско село, което дори не съм чувала. После половин ден надвиквах радио "Веселина" и за капак направих скандал на една леко по-цивилизована автогара.
    Рисковете на професията. :)))

    ОтговорИзтриване