сряда, 25 август 2010 г.

Изненадка

Днес ми се обадиха, че ме проучвали за една работа. И тъй като тя е свързана с много висене в нета, решили хората да проверят какви ги върша там. Естествено, няма как да знаят разните никове, под които е вероятно да имам регистрации и тръгнали по лесния път - с името ми. Попаднали на няколко регистрации, с които си купувам книги и други дреболийки онлайн, на закрити профили - също (червени точки за мен дотук) и общо взето, не успели да съберат никакви други сведения. От ФБ не могли да се докопат до никакво инфо за душевните и физическите ми бодежи и сърбежи, защото профилът ми бил "недостъпен за външни лица". Ми много ясно, че ще е такъв.

Това, което ги е изненадало, изненада и мен не-по-малко. Попитаха ме, дали имам склонност в работно време да използвам сайтове за запознанства и чатове, защото съм с активен профил в един такъв сайт. Изхилих се възможно най-културно, вместо да ги пратя да си ходят там, откъдето са излезли като малки, успокоих ги, че съм много далеч от подобни глупости и възпитано им затворих телефона.
Погледнах въпросния сайт и да, прави са били хорицата - двете ми имена, град, дата на раждане - всичко съвпада. Не само едно куче се казва Шаро, знам. Имам една адашка, но тя не живее тук, освен това е прекалено заета да показва големите си ... очи на възможно повече места.

Регистрацията ми (която отричам категорично да съм правила, все още не страдам от деменция) е от две години и половина и съм активна в последните пет дни. Интересна работа. Понервих се, посмях се и реших да махна това безумие. Оказа се много лесно - пробвах с пощите си и прие тази в abv.bg, на която получих линк за възстановяване на забравена парола. Влязох, поразгледах - снимки няма, дейност или изцепки - също, няколко служебни писъмца и рекламки и толкова. Но се водя активна в последните 5 дни ...

В личните ми данни фигурираше точно толкова, колкото и в регистрацията ми в abv.bg - две имена, град и дата на раждане. Това е поща, която ползвам много рядко, но периодично проверявам. Деактивирах въпросния явно мой профил и сега тръпна в очакване, къде от abv.bg ще ми направят автоматично друг. Желателно е първо да ме попитат дали ми допада местенцето, защото:
първо - отдавна ми е минало времето за сайтове за запознанства
второ - ако търся нещо странично, няма да го правя точно с името си, нито пък в нета , тъпо е и
трето: най-малкото ще си търся и ще се предлагам в сайт, където полът се отбелязва с момиченце / момченце.

24 коментара:

  1. Е това още не ми се е случвало, но трябва да проверя. Добре,че поне е било с твоята поща. На един съсед, приятелчета му направили куп регистрации и сега не може и да ги махне. Добре,че работата му не е свързана с нета, но пък сега и за чистачка вече проверяват там:)

    ОтговорИзтриване
  2. Смешна история и гадничка, без моето съгласие.
    Потенциален работодател можеше да се натъкне на много пикантерийки, освен това си прави изводи и по сайтовете.

    ОтговорИзтриване
  3. Ех,защо и мен не ме проверят.....по имена толкова "двойнички" имам,че дори и аз се бъркам коя съм! :D

    ОтговорИзтриване
  4. Онди, то май няма особено значение дали сме ние или са други, когато името съвпада, няма снимка, а само излагащи факти. Хората си правят изводи от дреболии.

    ОтговорИзтриване
  5. Остави се,че има една мацка с моите имена в порно индустрията...в този ред на мисли никога няма да ме наемат на нормална работа!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Тя и мойта там, инак моделка се води. :)))
    То сега там работата е нормална, я виж колко мъжове се радват на резултатите от нея. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Отличен блог, Точице (не можах да се здържа да не те нарека по Кестнеровски). Днес го открих, когато се оказа, че сме в един и същ списък на Bad Bloggers на Lammoth :)

    ОтговорИзтриване
  8. Free Infidel, много имам да уча още, докато стане отличен. :) Чета можещите за тази цел. :)

    Откъде мога да си поръчам "Децата на дракона" с автограф? "Пингвините" не ми предлагат такава екстра. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Да..., в началото на лятото, когато ходих на море и оттам/един интернет клуб/ влизах в профила си във ФБ. След което /след няколко часа /ми се обадиха по телефона,приятели, да ми кажат, че са ми хакнали профила и са писали глупости в него/. Оправих нещата, но се замислих. Повече не ползвам и няма да ползвам клубове...Имаше доста тийнейджъри там, но как е станало не зная. Щях да ходя да се разправям, но се отказах. Такива ми ти интересни случки:)

    ОтговорИзтриване
  10. Сравнително малко хора са получили досега автограф, защото е трябвало или да познават автора, или някой негов познат :)
    На теб с удоволствие бих дал, ако измислиш как :)

    ОтговорИзтриване
  11. @Цвети, почти не влизам от другаде, освен от компютрите у нас. Което съвсем не означава, че знаещи и можещи не влизат при мен. :)
    Преди много време се е получила приятната изненадка, за да гадая вече кой, как и защо. Обичка на ухото, периодично сменям всички пароли .

    @Free Infidel, поръчах си я, четейки може и да измисля начина. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Вероятно ще е интересна работа, щом ползват такива методи за набавяне на информация?!
    Или вече е масова практика, а на мен ми се губи, тъй ,като от 9 години сам съм си шеф и изпълнител ?
    Струва ми се леко(?!?)тоталитарен модел, преди като нямаше интернет, тая информация си я набавяха от близки, роднини, квартална ОФО и кварталния :)
    С други думи - нищо ново под слънцето

    ОтговорИзтриване
  13. Охохо, кой бил по сайтовете :D :D
    Сериозно, това е кофти шега [ако изобщо може да се нарече така]! Наскоро ми попадна подобен случай, но там се предполагаше кой е сътворил гадостта :D

    ОтговорИзтриване
  14. @Кръстю, съвсем нормално е, сега всичко живо виси в нета, особено в работно време. :) Оживлението по форумите и чатовете тогава е много голямо. Обаче си е кофти потенциален или настоящ шеф да събират инфо, като ти четат изцепките. За разлика от казаното, написаното остава.

    @Kal4o, всеки може да спретне нещо такова с минимума изискуеми данни. За щастие, освен сайта, друго притеснително нямаше.
    От известно време, ако ми се наложи регистрация някъде, я правя с произволни данни.

    ОтговорИзтриване
  15. Хех, "симпатично". :)

    Самата регистрация в съответния сайт може да е станала по лесния или по още по-лесния начин - при първия ти налучкват паролата за абв-то (много хора не си правят труда да измислят сложна), а при втория - тъпия сайт не иска удостоверяване на регистрацията през мейла, който е посочен, а този случай можеш да регистрираш и папата, ако искаш. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Именно, Ностро. :) В такива сайтове е съвсем елементарно, предполагам - с цел повече потребители и по-голям избор, нали са като сергия. Реалните контакти ги няма, за сметка на тези.

    ОтговорИзтриване
  17. Тъпа работа. Не съм разбирач, Точка, но предполагам, че това може да се направи и автоматично от т.нар. ботове, или някаква друга подобна програма. Дреме им кой е регистриран по такива сайтове, важното е бройката да е повече, независимо че 75 % са мъртви души. Важното е да има количество и кликания за пред рекламодателите. По-интересното е, че ако един работодател започне да събира по този начин информация за своите настоящи или бъдещи служители (и очевидно да вярва на всичко, на което попадне в нета), бих се запитал дали изобщо си струва да работя за него.

    ОтговорИзтриване
  18. Принце, възможно е и автоматично да става, помислих си го, но не разбирам много и не ми се рови и пита. За въпросната компания изобщо не ми пука, ако им се сторя неблагонадежна. На 01.09. започвам на друго място и пак ще съм по пътищата от време на време.

    Колкото до работодателите - била съм във фирми, където почти всякакъв достъп в нета беше орязан, за да не сме си губели времето. Това може и без нет да се прави обаче, когато някой не иска да работи. :) Забранявали са и по друга причина - да не си търсим работа и да не ги плюем по форумите. Това си го правехме вечер у дома. Имала съм шефове, които категорично отказваха да контактуваме в скайп или ФБ, за да имало респект. Истинската причина беше, че висяха нон-стоп там, а друг трябваше да бачка. Сега, като се замисля - добре е било, имали сме въздух. Зад клавиатурата човек е малко по-свободен в изказванията си и не се знае кой какво ще изтълкува извън контекста.

    Това не е първи случай на събиране на инфо по този начин. Има обаче едно основно правило - на 90% от прочетеното в нета не трябва да се вярва.

    ОтговорИзтриване
  19. Аз избягвам да давам каквито и да било лични данни, че ГРУ-то не спи :D :D

    ОтговорИзтриване
  20. Kal4o, то и аз вече няма, особено както мисля при наближаващото преброяване да се самоопределя от малцинствата. И ще си крия новото име пък! :)))

    ОтговорИзтриване
  21. Даааа, нищо ново под слънцето даже по на зле отива
    Тоест както е писано ще си стане, тя тая главичка рамене няма :(

    ОтговорИзтриване
  22. Кръстю, то не може до безкрайност да отива на зле и надолу, все някога ще стъпим на дъното и ще отскочим нагоре. :)))
    Днес здраво ме тресе оптимизЪмът и разни приятни очаквания. :) И главоболие също, вероятно причинено от мисловните ми напъни. :)

    ОтговорИзтриване
  23. Днес ми е много тъпо:(
    Искам да изгърмя някого със скъпия си, карбонов бастун, да видя колко е здрав (смях,ама не точно)

    ОтговорИзтриване
  24. Има и такива дни, за съжаление ... Не тормози горкото бастунче. :)))

    http://www.youtube.com/watch?v=h7xF51AFkys

    Когато ми се случат, се опитвам да се скрия от света, защото ставам много бодлива.

    ОтговорИзтриване