Това не е еротично четиво, а опит за кулинарно такова. Досега не съм писала, но винаги има първи път. :-)
Искам да уточня, че съм самоук готвач - по усет, от гледане и на вкус, когато нещо ми хареса. Често импровизирам, рецепти чета рядко или питам - ако сама не мога да позная някоя съставка, пропорция или кое след кое следва. В повечето случаи успявам почти като при оригинала, понякога се получава нещо съвсем различно. Все още не ми се е налагало да хвърлям или сама да се мъча с творението си. :-) В едно далечно време плетях и плетките "хващах" по същия начин - гледайки дрехата. Не обичам рецепти в грамове, кантарчето ми така си стои прибрано в шкафа. Предпочитам по-практични мерни единици (чаша, лъжица).
Първите студентски години се оказаха голяма школа. Често трябваше от нищо да се сготви нещо. Учеха се и чужди езици, всички от езикови гимназии бяхме освободени. Явно съм била много по-бяла и добра от сега, защото докато учех колегите и се опитвах да им задържа вниманието върху граматиката и превода, същевременно и готвех за цялата дружина. После поумнях и когато се събирахме в квартирата ми на денонощни карти, да правим курсови работи или да чертаем, въвеждах дежурства на котлона и на мивката - дори и за кафето. На добри колеги случих, къде по усет, къде с питане - справяха се. И мъжки чорапи как се перат питаха, и за други дребни битовизми. Още си спомнят с благодарност за онези времена.
Отплеснах се. Та намерението ми вчера беше за съвсем обикновени пълнени чушки с кайма или мусака. Свеки го провали. Тя се е заела с благородната мисия да произвежда в количества, стигащи за изхранването на половин Африка. В това няма нищо лошо, защото си уплътвяна времето през голяма част от годината и стои далеч от сериалите ... и от мен. Обаче често бърка гладуващите с нашия хладилник. В момента е сезонът на яйцата и на някакви късни тиквички. Колкото и да ги обичам, дори и на мен ми омръзнаха във всички варианти. И никой от входа вече не иска да му подарявам.
Не обичам да хвърлям и реших да ги пробутам под формата на гушки. Имам известни подозрения относно етимологията на името, няма нищо общо с еротично-романтичното си звучене. Общо взето, това е нещо, напълнено с друго нещо. Лятото го правя често, комбинирайки в голяма тава още с домати, патладжани, картофи. Вчера се ограничих само до чушките по две причини. Първо, трябваше да се оползотворят въпросните тиквички. Освен това трябваше да се получи с минимални усилия - сутринта си изгорих ръцете на тостера, дясната е в плачевно състояние. Явно филийките са били с повече пълнеж и за да го затворя, стиснах не където трябва. Борейки се после със зеленчуците, бях почти като онзи еднорък готвач от вица, който правел кюфтета и пълнел чушки.
Тиквичките нарязах напречно на парчета, малко по-ниски от ръба на тавата и ги издълбах с лъжичка. Може да се издълбаят и цели, по дължина, но така е по-бързо и лесно. Част от сърцевината (това вдясно) се скълцва на ситно за пълнежа, останалата може да се прибере за крем-супа.
Пълнежът е стандартен - кайма, ориз, лук, морковче, домат, сол и подправки на вкус. Сложих само черен пипер, чубрица и магданоз. От последната си работа станах много предпазлива с ароматите. Жената, която ни готвеше, се опитваше да докара вкуса на всяко ядене с огромни парчета хрупащ несварен лук и пълна шепа абсолютно еднакви подправки, от всичко налично.
Леко запържих ориза (за да не става кашкав), лука и каймата и задуших с малко вода, докато оризът набъбне. На око разделих пълнежа. Едната част - за чушките (става и евентуално за картофи и домати). Другата част добавих към задушената сърцевина на тиквичките, заедно с няколко няразани скилидки чесън и копър. Те се слагат и на пълнени патладжани.
След това ги наредих плътно в тавата. За да не прегори пълнежът, върху тиквичките винаги слагам парче домат. Залях ги до половината с вода, посолих и във фурната. Тъй като зеленчуците се опичат за различно време, около час в началото - завити с фолио.
Следва задължителният сос. Могат да се ядат и направо или с кисело мляко, но сосът е нещото, заради което като малко злоядо детенце проядох пълнени чушки и без което не вървят и сега у нас. Не знам как се казва, прави се като гъста варена застройка от кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3 с.л. брашно, бульона от печенето, сол и черен пипер.
С тази огромна тава и днес поне няма да ми се наложи да се въртя край печката. И без това ръката ми има нужда от почивка. Да се мие и чисти с ръкавици е поносимо, но готвенето е истински кошмар.
Хахаха, "гушки"-сготви още, Точице, че скоро "добри гости" ще си имате :D :D
ОтговорИзтриванеКого се опитваш да ми пробуташ? :)))
ОтговорИзтриванеАааа, никого, просто се сетих за един мой приятел-г-н Сандал :D :D
ОтговорИзтриванеСега като го казах си спомних най-големия враг на Човекът-паяк... :D
Да ти имам приятелите! :)))
ОтговорИзтриванеТъкмо бях позабравила. Днес не успях да си свърша задачките из града и ще се наложи утре. Обзема ме ужас отсега.
Точице, сега видях ЛС в Топ Блог-малко късно, но сега го забелязах :D :D
ОтговорИзтриванеАко още ти е наличен може да ми дадеш петнистия адрес :D :D
:))) Браво,браво! По-добре късно, отколкото никога. :)
ОтговорИзтриванеДобре, че коментарите при теб тръгнаха, иначе имаше да си чакам да ми отразиш жалбата... :)
И онзи линк става, но ето ти по-точен:
http://rorshah.ru/sonditest/?ror=rorshah
Ей сега ще го прегледам :D
ОтговорИзтриванеГледай само картинките какво ти навяват :))). Сложили са някъкъв достъп до резултата с смс гадините, беше свободно преди.
ОтговорИзтриванеМдаа, резултатът ми срещу СМС :D
ОтговорИзтриванеПовечето петна обаче май бяха стилизирани-който ги е правил май е целял даден резултат :D
Бтв, аз руски не знам и писах на английски-щеше да ми е интересно какво щеше да покаже :D :D
Знам ли, имат телефони за много страни, може би полиглоти работят там :)))
ОтговорИзтриванеПреди го правих на руски и ми показа приличен и почти верен резултат. Сега пробвах на немски, обаче ядец, не пуска отговори. На теб (имайки предвид повечето ти постове) ще ти ходи по-неприличен резултат. :Р~
Ще потърся друг сайт, късето са по-ларж. :)
Леле, че огладнях по никое време... Май само диня има в хладилника. Безобразие... Не знам, ама това нещо трябва да го опитам. Само трябва да намеря кой да ми го сготви....
ОтговорИзтриванеНе са ли ми достатъчно подробни указанията? Предвид това, че успях и ранена, всеки мъж със здрави ръце би се справил. :)
ОтговорИзтриванеНа бартер навит ли си? Срещу динята, че ми се прияде, а ябълките ми не я заменят изобщо.
Хих, и аз имам хладилника пълнени чушки. Правя ги по описания от теб начин, но не ги изтърбушвам чак толкова перфектно :)
ОтговорИзтриванеИ също тъй обичам мерки в чаши и лъжички ;)
Чудесни са, точице :)
Давай насам. По идея на Вал съм я инжектирал с мастика, просто няма как да не ти се услади... :D
ОтговорИзтриванеfedora, то е с единствената цел да остане по-малко видима опаковка и повече пълнеж, иначе няма кой да яде. :)))
ОтговорИзтриванеНабелязах си една къпинова прелест при теб, сега замислям брането на материала къде да е. :)
Ностро, определено ще ми се услади. :) Ще консумирам с мярка, на малки хапки, за да ми е бистра главата после, а и утре. Голямо удоволствие е, обаче бързо отрязва. :)
ОтговорИзтриванеМале, мале, какви фантастични гушки. Аз също правих наскоро, само дето мойте са вегетариански и успехът им пред мъжете е занижен, за сметка на това компенсирам с месните ястия на следващия ден.
ОтговорИзтриванеВегетарианските определено само аз си ги обичам. Обаче номерът минава, когато наблегнат на соса и не се вглеждат в пълнежа. :)
ОтговорИзтриванеТова, което си направила, Точица, е мноооого вкусно и аз го обичам. Разбира се и вегетарианско също е хубаво:)
ОтговорИзтриванеБеше вкусно. :))) Свърши за съжаление и сега съм пак на печката.
ОтговорИзтриванедва пъти го прочетох, два пъти гледах чушките, залети със сос особено осторожно ... тва, пълнените чушки, са ми любимото ядене евър! Не му устоявам и никога не му прощавам! Виж, като тръгна да ги правя пак, ще се върна за соса. Много ме нахъса, щото много го харесвам, а ... не ми се получавааааааа ...
ОтговорИзтриваневръщам се да попитам ( и пак да ги погледна) - що им викаш 'гушки'? Голямо гушкане ли пада след т'ва?(Да, разбрах, че няма нищо общо с гушкането името, ама ...)
ОтговорИзтриванеТака ми го предадоха името - чушки и гушки, иначе "гушки" съвсем други приятни неща ми нявава. :)))
ОтговорИзтриванеПредполагам, че идва от глагола "гуша", т.е. тъпча. Когато угояват гъските (незнайно защо им казват патки тук) и за по-голям дроб, преди да ги заколят, ги затварят на тясно, без много мърдане и им тъпчат калорични неща в гърлото на едри хапки, тоест - гушат ги. Натъпкани работи с други работи един вид, даже и сърмичките влизат в списъка. :)))