понеделник, 23 август 2010 г.

Гушки

Това не е еротично четиво, а опит за кулинарно такова. Досега не съм писала, но винаги има първи път. :-)

Искам да уточня, че съм самоук готвач - по усет, от гледане и на вкус, когато нещо ми хареса. Често импровизирам, рецепти чета рядко или питам - ако сама не мога да позная някоя съставка, пропорция или кое след кое следва. В повечето случаи успявам почти като при оригинала, понякога се получава нещо съвсем различно. Все още не ми се е налагало да хвърлям или сама да се мъча с творението си. :-) В едно далечно време плетях и плетките "хващах" по същия начин - гледайки дрехата. Не обичам рецепти в грамове, кантарчето ми така си стои прибрано в шкафа. Предпочитам по-практични мерни единици (чаша, лъжица).

Първите студентски години се оказаха голяма школа. Често трябваше от нищо да се сготви нещо. Учеха се и чужди езици, всички от езикови гимназии бяхме освободени. Явно съм била много по-бяла и добра от сега, защото докато учех колегите и се опитвах да им задържа вниманието върху граматиката и превода, същевременно и готвех за цялата дружина. После поумнях и когато се събирахме в квартирата ми на денонощни карти, да правим курсови работи или да чертаем, въвеждах дежурства на котлона и на мивката - дори и за кафето. На добри колеги случих, къде по усет, къде с питане - справяха се. И мъжки чорапи как се перат питаха, и за други дребни битовизми. Още си спомнят с благодарност за онези времена.

Отплеснах се. Та намерението ми вчера беше за съвсем обикновени пълнени чушки с кайма или мусака. Свеки го провали. Тя се е заела с благородната мисия да произвежда в количества, стигащи за изхранването на половин Африка. В това няма нищо лошо, защото си уплътвяна времето през голяма част от годината и стои далеч от сериалите ... и от мен. Обаче често бърка гладуващите с нашия хладилник. В момента е сезонът на яйцата и на някакви късни тиквички. Колкото и да ги обичам, дори и на мен ми омръзнаха във всички варианти. И никой от входа вече не иска да му подарявам.

Не обичам да хвърлям и реших да ги пробутам под формата на гушки. Имам известни подозрения относно етимологията на името, няма нищо общо с еротично-романтичното си звучене. Общо взето, това е нещо, напълнено с друго нещо. Лятото го правя често, комбинирайки в голяма тава още с домати, патладжани, картофи. Вчера се ограничих само до чушките по две причини. Първо, трябваше да се оползотворят въпросните тиквички. Освен това трябваше да се получи с минимални усилия - сутринта си изгорих ръцете на тостера, дясната е в плачевно състояние. Явно филийките са били с повече пълнеж и за да го затворя, стиснах не където трябва. Борейки се после със зеленчуците, бях почти като онзи еднорък готвач от вица, който правел кюфтета и пълнел чушки.

Тиквичките нарязах напречно на парчета, малко по-ниски от ръба на тавата и ги издълбах с лъжичка. Може да се издълбаят и цели, по дължина, но така е по-бързо и лесно. Част от сърцевината (това вдясно) се скълцва на ситно за пълнежа, останалата може да се прибере за крем-супа.

Пълнежът е стандартен - кайма, ориз, лук, морковче, домат, сол и подправки на вкус. Сложих само черен пипер, чубрица и магданоз. От последната си работа станах много предпазлива с ароматите. Жената, която ни готвеше, се опитваше да докара вкуса на всяко ядене с огромни парчета хрупащ несварен лук и пълна шепа абсолютно еднакви подправки, от всичко налично.

Леко запържих ориза (за да не става кашкав), лука и каймата и задуших с малко вода, докато оризът набъбне. На око разделих пълнежа. Едната част - за чушките (става и евентуално за картофи и домати). Другата част добавих към задушената сърцевина на тиквичките, заедно с няколко няразани скилидки чесън и копър. Те се слагат и на пълнени патладжани.

След това ги наредих плътно в тавата. За да не прегори пълнежът, върху тиквичките винаги слагам парче домат. Залях ги до половината с вода, посолих и във фурната. Тъй като зеленчуците се опичат за различно време, около час в началото - завити с фолио.



Следва задължителният сос. Могат да се ядат и направо или с кисело мляко, но сосът е нещото, заради което като малко злоядо детенце проядох пълнени чушки и без което не вървят и сега у нас. Не знам как се казва, прави се като гъста варена застройка от кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3 с.л. брашно, бульона от печенето, сол и черен пипер.

С тази огромна тава и днес поне няма да ми се наложи да се въртя край печката. И без това ръката ми има нужда от почивка. Да се мие и чисти с ръкавици е поносимо, но готвенето е истински кошмар.

23 коментара:

  1. Хахаха, "гушки"-сготви още, Точице, че скоро "добри гости" ще си имате :D :D

    ОтговорИзтриване
  2. Кого се опитваш да ми пробуташ? :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Аааа, никого, просто се сетих за един мой приятел-г-н Сандал :D :D
    Сега като го казах си спомних най-големия враг на Човекът-паяк... :D

    ОтговорИзтриване
  4. Да ти имам приятелите! :)))
    Тъкмо бях позабравила. Днес не успях да си свърша задачките из града и ще се наложи утре. Обзема ме ужас отсега.

    ОтговорИзтриване
  5. Точице, сега видях ЛС в Топ Блог-малко късно, но сега го забелязах :D :D
    Ако още ти е наличен може да ми дадеш петнистия адрес :D :D

    ОтговорИзтриване
  6. :))) Браво,браво! По-добре късно, отколкото никога. :)
    Добре, че коментарите при теб тръгнаха, иначе имаше да си чакам да ми отразиш жалбата... :)
    И онзи линк става, но ето ти по-точен:

    http://rorshah.ru/sonditest/?ror=rorshah

    ОтговорИзтриване
  7. Гледай само картинките какво ти навяват :))). Сложили са някъкъв достъп до резултата с смс гадините, беше свободно преди.

    ОтговорИзтриване
  8. Мдаа, резултатът ми срещу СМС :D
    Повечето петна обаче май бяха стилизирани-който ги е правил май е целял даден резултат :D
    Бтв, аз руски не знам и писах на английски-щеше да ми е интересно какво щеше да покаже :D :D

    ОтговорИзтриване
  9. Знам ли, имат телефони за много страни, може би полиглоти работят там :)))
    Преди го правих на руски и ми показа приличен и почти верен резултат. Сега пробвах на немски, обаче ядец, не пуска отговори. На теб (имайки предвид повечето ти постове) ще ти ходи по-неприличен резултат. :Р~

    Ще потърся друг сайт, късето са по-ларж. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Леле, че огладнях по никое време... Май само диня има в хладилника. Безобразие... Не знам, ама това нещо трябва да го опитам. Само трябва да намеря кой да ми го сготви....

    ОтговорИзтриване
  11. Не са ли ми достатъчно подробни указанията? Предвид това, че успях и ранена, всеки мъж със здрави ръце би се справил. :)

    На бартер навит ли си? Срещу динята, че ми се прияде, а ябълките ми не я заменят изобщо.

    ОтговорИзтриване
  12. Хих, и аз имам хладилника пълнени чушки. Правя ги по описания от теб начин, но не ги изтърбушвам чак толкова перфектно :)
    И също тъй обичам мерки в чаши и лъжички ;)
    Чудесни са, точице :)

    ОтговорИзтриване
  13. Давай насам. По идея на Вал съм я инжектирал с мастика, просто няма как да не ти се услади... :D

    ОтговорИзтриване
  14. fedora, то е с единствената цел да остане по-малко видима опаковка и повече пълнеж, иначе няма кой да яде. :)))
    Набелязах си една къпинова прелест при теб, сега замислям брането на материала къде да е. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ностро, определено ще ми се услади. :) Ще консумирам с мярка, на малки хапки, за да ми е бистра главата после, а и утре. Голямо удоволствие е, обаче бързо отрязва. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Мале, мале, какви фантастични гушки. Аз също правих наскоро, само дето мойте са вегетариански и успехът им пред мъжете е занижен, за сметка на това компенсирам с месните ястия на следващия ден.

    ОтговорИзтриване
  17. Вегетарианските определено само аз си ги обичам. Обаче номерът минава, когато наблегнат на соса и не се вглеждат в пълнежа. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Това, което си направила, Точица, е мноооого вкусно и аз го обичам. Разбира се и вегетарианско също е хубаво:)

    ОтговорИзтриване
  19. Беше вкусно. :))) Свърши за съжаление и сега съм пак на печката.

    ОтговорИзтриване
  20. два пъти го прочетох, два пъти гледах чушките, залети със сос особено осторожно ... тва, пълнените чушки, са ми любимото ядене евър! Не му устоявам и никога не му прощавам! Виж, като тръгна да ги правя пак, ще се върна за соса. Много ме нахъса, щото много го харесвам, а ... не ми се получавааааааа ...

    ОтговорИзтриване
  21. връщам се да попитам ( и пак да ги погледна) - що им викаш 'гушки'? Голямо гушкане ли пада след т'ва?(Да, разбрах, че няма нищо общо с гушкането името, ама ...)

    ОтговорИзтриване
  22. Така ми го предадоха името - чушки и гушки, иначе "гушки" съвсем други приятни неща ми нявава. :)))
    Предполагам, че идва от глагола "гуша", т.е. тъпча. Когато угояват гъските (незнайно защо им казват патки тук) и за по-голям дроб, преди да ги заколят, ги затварят на тясно, без много мърдане и им тъпчат калорични неща в гърлото на едри хапки, тоест - гушат ги. Натъпкани работи с други работи един вид, даже и сърмичките влизат в списъка. :)))

    ОтговорИзтриване