събота, 21 август 2010 г.

Ех, кмете, кмете ...

Защо ни причиняваш това? Хвалех те, че няколко години поред ни спасяваш от облъчването на пайнерските кифли, Славчотрифоновите глупости и всички емоции, съпътстващи великите им турнета. Дори си затварях очите за това, че си превърнал града в лунен пейзаж. Ромски събор не успя да ни организираш, обаче с другата цигания грешка нямаш. Защо трябваше единственият концерт на Мустафа Сандал да е точно тук, при това безплатен и в работен ден следващата седмица, та да няма как човек да се изнесе другаде? Нямам нищо против междукултулния обмен, той може и да е голяма звезда в южната ни съседка, нека си го слушат. Пял бил с Ерос Рамацоти. Изявата му тук със съпорт Десислава ("най-популярната и сексапилна българска певица" - ха ха ха!) обаче мирише на всичко друго, само не и на култура. Изглежда в БНТ имат доста пари в излишък, щом спонсорират мероприятието.
Те се навеждат удобно и по навик, кмете. Ами ти защо? Не ти ли стига, че по улиците чуваме родна реч по-рядко от чужда? Че в магазините понякога е трудно да се разбереш с продавачките? Че покрай новите документи за самоличност в момента сме под обсада? Защо ни го причиняваш?

Иди, кмете, при Кметъла и се понаучи малко. Какво се прави за доброто на един град, бил той и мъничък и как се организира фест може и да не успееш да разбереш, но поне за безплатните концерти на площада и стадиона попий нещичко. Ако Over the Rainbow например са ти свръх сили, с Любэ можеше да опиташ. Или с Ария - и без това им е време за концерт в България. Тъкмо се чудиш как да развиеш туризма, руските гости са за предпочитане пред сегашните.

Кмете, кмете, време е да се научиш, че живееш в РБ и си избран на това място с гласовете на български граждани. С моя - не. На следващите избори пак ще е така, обаче освен мен, ще те прескочат и още много говорещи български. Ако си решил да разчиташ на плачещите за майчиния си език и на ромите, това е друга работа. Дотук такива намерения показваш.

7 коментара:

  1. Явно е масово явление. Тук преди седмица мисля , беше, някакъв чалга концерт и то на площада. Понеже живея до него - викове, музика, крясъци до късно - аууу, коли задръстиха улиците - няма спасение, а колко мургави "братя" се изсипаха. Чак се стреснах. Искаш не искаш, никой не те пита...

    ОтговорИзтриване
  2. Адски ми е грозно това да се случва в близост до първите две столици на България. Някакси взе да ми се изчерпва толерантността в последните месеци.
    Не ми се мисли какво ще е - маанета до късно, две псевдозвезди и пълчища почитатели от всички околни градове. Стадионът е на такова място, че искаш - не искаш, навсякъде чуваш всичко.
    Звуците ще ги заглуша със слушалки и по-човешка музика, няма да излизам през този ден, за да избегна ордите ... Против непрекъснатото надупване на властимащите и изпростяването на хората обаче какво да направя?

    ОтговорИзтриване
  3. Интересът клати феса, Точка, и очевидно не им пука изобщо - след тях и потоп. На всичкото отгоре и в делничен ден... интересно дали тупурдията поне е приключила до 22 ч., та да се спази правилника за вдигане на шум, та да могат живеещите наблизо хора да си починат за следващия работен ден, или заповедта си е заповед, ама кметът си е кмет. Лошото е, че и да спретне един метъл концерт на площада, вероятно народът ще е по-малко, отколкото на този, освен ако не е някоя яка група, само че яките групи са скъпи, а за този вероятно сумите далеч не са толкова големи. А знаем какво е отношението на властимащите, когато става въпрос за даване на пари за нещо, от което или няма да спечелят било кинти, било някакви точки пред някого.

    ОтговорИзтриване
  4. Доколкото разбрах, спонсори са БНТ и Турската национална телевизия, грехота ще е да се трошат и общински пари за подобна идиотия. Не знам защо са избрали точно тук и защо им е позволено. Има други региони в България, по-гъсто населени с евентуални фенове, защо е необходимо да ги събираме тук? Местните + паспортните туристи са ни предостатъчни.
    Не знам до колко ще продължат, преди години пайнерите вилнееха до към полунощ. За всеки случай обмислям план за евакуация.
    С печеленето на точки в случая е ясно. Все-повече се чувствам от необичаното малцинство в тази държава.

    ОтговорИзтриване
  5. Ами какво да очакваме... след като и БНТ се е хванала да спонсорира гюбеци, няма какво повече да се говори. Не би ме учудило да спонсорира и порнофилми, а новините им да започват с "Мараба, драги зрители" и да завършват с "Аре и - умната!"

    ОтговорИзтриване
  6. То новини с "Мараба" и сега си има, въпреки дългите дебати дали мястото им е точно в националната телевизия. Няма да се учудя, ако заемат и по-голяма част от програмата, защото имали права. Всъщност нискобюджетните им сапунки вършат същата добра работа - потресаващо много хора са зарибени всяка вечер да бършат сълзи и сополи и да следят вълнуващите сюжети, семейни отношения и нямащи нищо общо с нас нрави.
    Порното, макар и българско, би било много добра алтернатива. :)
    Гади ми се от нашите телевизии и стоя максимално далеч.

    ОтговорИзтриване
  7. Значи сме от един отбор, Точка: любимото ми предаване е загасеният телевизор :)

    ОтговорИзтриване