вторник, 31 август 2010 г.

Терапия

- за всички, чакащи с часове за преглед при специалист и споменаващи наум и гласно всякакви роднини от женски пол на здравната реформа, Здравната каса и прочие здравни недоразумения,

- за всички, искащи да наритат някого там или поне да строшат нещо,

- за спешно нуждаещите се от преглед и лечение, изпаднали в безсилен гняв,

- както и за онези, които все още наивно вярват, че не живеят нито в Мангалия, нито в Булгаристан и все още имат поне равни права и не са недолюбвано малцинство,

МЗ се е погрижило за успокояваща антистрес терапия от ново поколение, окачвайки по стените весели картинки (виж по-долу). Проверих днес, действа безотказно. В момента се усмихвам дебилно и щастливо (осъзнала, че колкото и да ме правят на идиот, когато ме налегнат здравни нужди, има къде-къде по-големи от мен такива) и си повтарям наум: "Помощ, здравеопазват ме!"




12 коментара:

  1. Това е другата БОЛНА тема. Най-безхаберното здравеопазване. Последните 10 години не ми се е налагало да го ползвам/слава Богу/.Но ми се струва ултра нечестно да се оставят хора/българи/извън възможността да се лекуват щом нямат пари за здравни вноски. Това не е хуманно. Трябва да има възможност за всички да се лекуват независимо от положението в което се намират. Трябва да има лекари за бедни и болници за бедни хора. Не мисля, че държавата не може да си го позволи -да ги има в по-големите градове. Също и поликлиники за такива хора. Но...явно мисленето е различно...

    ОтговорИзтриване
  2. Цвети, държавата трябва да го мисли това, за да не страдат едни за сметка на други. Дори си мисля, че е крайно време вече да организира гета с болници и всичко необходимо вътре, защото наистина ми писна се чувствам малцинство в държавата си.

    В последните месец и половина много ми се събра да плащам, за да бъде прегледан някой и съответно - излекуван бързо. Е, днес не платих нищо, но пък похабих ужасно много нерви. Въпреки, че беше спешно вчера, ми дадоха час за днес. Добре, изтърпях болката. Днес обаче се оказа, че за същия час сме записани десетина човека и на вратата висеше списък. Нито една фамилия не завършваше на -ов или -ев. Оказа се, че специалистът е единствен в района и от цялата Долина на дълбоките гащи се бяха изсипали и наредили по списък. Изобщо без да ги интересува, че съм записана при лекаря, а някои от тях - не, трябваше да чакам. И ми размахваха направления срещу моето, въпреки че видимо бяха от потомствените безработни. Права като кон стоях почти два часа, макар че е абсолютно противопоказно. Защото те не бяха сами, а на групички. Отделно пък пенсионерите си бяха навирили краката по пейките, щото ги боляли. Не седнах пред по-далечните кабинети, за да си пазя ред. Не че много ми помогна. Прииждаха разни, уж само да питат нещо в кабинета и оставаха. Защото си разговаряха с доктора на чужд език и не разбирах. Накрая вдигнах скандал, а той ми вика: "Ми ти що ги пускаш да се пререждат?" Щото на бой на нося, затова.
    Преди 5-6 години бях пуснала оплакване за същия, поради същата причина, отговор така и не получих.

    Та развличах се с неграмотно написаните табелки и подобни идиотски плакати, защото започна да ме обзема садизъм и още разни, завършващи на -изъм. :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Да, други се оказаха привилегированите пациенти. Нищо, че поколения наред не работят, че ги хрантути държавата и почти не говорят български.

    С удоволствие бих спряла да си плащам здравните осигуровки. И не само тях. Излиза, че някои имаме само задължения, а други (без задължения) имат права. И това не е само в здравеопазването, за съжаление.

    ОтговорИзтриване
  4. За съжаление не е само там, но това е жизненоважно все пак. И трябва да е на първо място в държавата. Все пак става въпрос за здравето. А че държавата е хранилка за някои -да. Ние сме дискриминирани в собствената си държава.

    ОтговорИзтриване
  5. Именно и обикновено си безсилен да направиш каквото и да е, защото си в нужда.

    Този преди няколко години ме беше посъветвал на всеки час - час и половина да си вдигам краката на бюрото за по 15 мин. И понеже то беше точно срещу вратата, трябваше да окача график може би и да пусна анкета между колегите с какъв цвят и модел бельо да бъда. :)))

    ОтговорИзтриване
  6. "Лекарството лечебно,
    приемай ежедневно."

    Сладко... Сещам се за едно продължение:

    "Фармацевтиката славна,
    за твойте джобни гладна,
    има нужда от растеж,
    а ти върви да го... ядеш."

    Можех да съм и по-експресивен де...

    ОтговорИзтриване
  7. И така си достатъчно ясен. :)))
    Остави го-то да почопли фантазиите и ума. :)

    Не можах да устоя на продължението ти и отидох да го изям. Шоколада де - един огромен, с нещо хрупкаво в пълнежа, разкош. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Понеже не се включвам в съответния времеви отрязък: Да ти е било сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Мерси, мерси. :) Крайно време е "Милка" да ме направят рекламно лице. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Много е приятно , весело е ,дори , това с цвета на бельото...ха,ха.Иначе си е вярно за опашките и пререждането.

    ОтговорИзтриване
  11. Днес обаче успях да се пъхна първа и сразих всички чуждоговорящи на опашката, никой не си и помисли да ме изпреварва. :)))

    ОтговорИзтриване